– Det ordinarie filmutbudet på bio och filmfestivaler är ojämställt. Av alla filmer som visades på bio under förra året var 86 procent av filmerna regisserade av män. Det behövs en feministisk filmfestival för att ställa krav på filmbranschen och visa att det finns en massa bra film av kvinnor om kvinnor som aldrig når allmänheten.
Varför ser det fortfarande så skevt ut?
– Den grundläggande problematiken är ju att kvinnor inte ges samma möjligheter som män att göra film runt om i världen. Det finns fortfarande en föreställning om att regissören är en man. Filmbranschen präglas nog av förlegade föreställningar överlag. Men de vi vill rikta oss mot är de som är ansvariga för vad som faktiskt visas i filmutbudet, distributörer och biografägare.
Stephanie Thögersen framhåller att problemet är att det finns en massa föreställningar om vilka filmer som är gångbara.
– Om det framförallt är män som bestämmer vilka filmer som kan locka en stor biopublik så kommer de nog i hög utsträckning välja filmer om män. Män identifierar sig med mäns berättelser. Och filmer av kvinnor om kvinnor anses ”smalare” och inte lika allmängiltigt intressanta. Det är nog i hög utsträckning gamla vanor som avgör vilka filmer som distributörerna väljer att köpa in. Och i nästa led är det ju biografägarna som bestämmer, och där råder samma problematik. Man tänker sig att de stora mansfilmerna är mest intressanta för allmänheten och så biografsätter man dem på de största salongerna runt om i landet. Det får ju konsekvensen att det framförallt är den typen av filmer som står till buds. Tittar vi utanför storstäderna så är det mest mäns filmer som visas.
På festivalen visas 22 filmer av kvinnor under 4 dagar. Det blir långfilmer, kortfilmer och dokumentärer.
– Alla filmerna är fantastiska, men några favoriter är den bulgariska thrillern The Lesson, Jennifer Reeders surrealistiska kortfilmer eller dokumentären Cencored voices. Och så det turkiska Oscarsbidraget Mustang som öppnar festivalen så klart, säger Stephanie Thögersen.
Varför är representation inom film viktigt?
– För att kulturen påverkar oss. Det handlar om makt och ur vems perspektiv samhället skildras. Film är en så stor del av människors liv. Att förändra stereotypa roller i medieutbudet är en viktig del om vi vill åstadkomma jämställdhet i samhället.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.