– Det var en närstående till mig som hade blivit utsatt för flera övergrepp och som sedan länge trängt undan det. Jag fick sedan se vad som hände när minnet trängde upp till ytan igen, och hur dåligt hon mådde i samband med det. Jag såg det hända och kom till insikt om hur viktigt det är, att vi måste våga tala om det, säger hon.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Tonårsfest
Ulla Nissen pratade med folk i sin närhet om det som hade skett, då någon sade att hon borde skriva om det.
– Det var något som jag inte alls hade föreställt mig, att jag skulle skriva en bok. Jag har i och för sig en utbildning i information och journalistik och har arbetat en del med ord, men inte alls funderat på att göra det i litterär form, säger hon.
Men förslaget tog skruv. Ulla Nissen inledde med ett gå en skrivarkurs, som följdes av flera. Det tog henne tre år, från första ordet fram till att boken publicerades, att få klart romanen ”De kommer ändå inte tro mig”. I den beskriver hon hur Elsa, 14 år, i smyg ger sig iväg till en fest. På festen blir hon utsatt för ett övergrepp. I boken skildras det som händer, fram till och med hon slutligen vågar berätta för en vän och sedan polisanmäla det som har skett.
Påverkar hälsan
”De kommer ändå inte tro mig” släpptes hösten 2017, och kom ut just när metoo-rörelsen var som starkast.
– Det var både på gott och ont. Ämnet var aktuellt men det var samtidigt svårt att nå fram mitt i allt bruset, säger Ulla Nissen.
I den andra delen, ”Det måste gå”, får man följa vad som händer med huvudpersonen Elsa. Hon mår fortsatt dåligt av övergreppet och våndas nu även av följderna av den anmälan hon har gjort.
– För mig har det viktiga varit att berätta just om det, hur ett övergrepp kan påverka hälsan hos den drabbade. Det är något jag saknar i debatten och även i metoo-rörelsen. Där var det många händelser som kom fram, men diskussionen om hur det påverkar de inblandade på längre sikt tog aldrig fart.
Elsa i ”Det måste gå” drabbas av ätstörningar, vilket enligt Ulla Nissen är en av många möjliga konsekvenser.
– Ofta blir det värre än så. Jag har valt att skildra ett fall man tror är vanligt. Många som blivit utsatta för övergrepp går längre än så i sina självskadebeteenden.
Flest övergrepp
Ulla Nissen tog hjälp av många under arbetet med den första boken, där hon bland annat diskuterade ämnet med en psykolog, för att få fram vad som var rimliga reaktioner för den inblandade. Utifrån den kunskapen lät hon berättelsen växa fram.
– Det är en helt uppdiktad historia, där jag har har två parallella linjer. Den ena handlar om vad som händer efter övergreppet och den andra om allt det andra som också pågår i personernas liv. Linjerna har sedan vävts samman, säger hon.
Ulla Nissen fick många bra reaktioner på den första boken, och unga läsare har hört av sig och väntar på en uppföljning. Genom sina väninnor har hon kunnat ta del av andras läsning.
– Jag vet att det är mammor som först har läst boken själv, för att de tycker att ämnet är så tungt. Men de har sedan sett till så att också deras barn, som då framför allt har varit döttrar, har läst.
Vill nå unga killar
En förhoppning Ulla Nissen har är att även unga killar ska läsa.
– Enligt statistiken är det i åldern 16 till 24 år som de flesta övergreppen sker och från årskurs åtta börjar många unga vara ute själva och drickande kommer in i bilden. Det är därför viktigt att också killar blir medvetna om hur svåra konsekvenserna av ett övergrepp kan bli, säger hon.
Författaren som egentligen inte hade tänkt författa är redan
i gång med flera nya projekt.
– Det jag skriver nu riktar sig till en yngre åldersgrupp, berättar Ulla Nissen.
Kommer det att handla om övergrepp även den här gången?
– Nej, men jag kan inte låta bli att väva in en del andra viktiga frågor i min berättelse.