Det är en underdrift att säga att det har varit jobbiga veckor för IFK Göteborg den senaste tiden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man brukar ju säga att man mår som man förtjänar, och jag tycker nog att IFK Göteborg mår ganska bra. Jag har varit ordförande i ett och ett halvt år och det är ett precis lika trevligt uppdrag som jag trodde att det skulle vara. Generellt sett mår IFK Göteborg ganska bra, säger Frank Andersson, som är föreningens ordförande.
Han har haft fullt upp.
– Det har varit slitsamt. Jag har hållit på med politik tidigare, är socialdemokrat och har varit kommunalråd och ordförande för Socialdemokraterna i Göte-borg. Men det är ingenting mot att vara ordförande i IFK Göteborg. Det mediala intresset är mycket större här. Men det har varit en del stridigheter för oss nu, kan man säga.
Vad tänker du konkret på då?
– Det har ju funnits en kritik mot oss i styrelsen och mot Mats Gren, vår sportchef. Kritiken handlar om vad vi vill tillsammans med IFK Göteborg framöver. Det är en diskussion vi har och som vi jobbar med.
Det började på många sätt under slutminuterna mot Häcken den 2 maj när Blåvitt gick mot storförlust. Stora delar av IFK-klacken skrek om tränaren Jörgen Lennartssons avgång.
– Att förlora en fotbollsmatch är inte hela världen, även om det är värre att förlora mot vissa än vad det är mot andra. Det går inte att förklara bort en 4–0-förlust, men det blev för stora siffror där. Att supportrar i stridens hetta gapar och skriker, det hör till.
Efteråt fick Frank Andersson och sportchefen Mats Gren kritik för att de kom med oklara besked om hur säkert Jörgen Lennartsson satt på sin post.
Mediedrev om förtroendet
Några dagar senare intervjuades Gustav Engvall i en supporterpodcast på GT.se och riktade då kritik mot främst Mats Gren. Det följdes av ett mediedrev som rapporterade om tappat förtroende för Gren från styrelsen, om spelaruppror och allmänt dålig kommunikation från föreningens sida. Samtidigt har A-laget elva spelarkontrakt som går ut antingen i sommar eller efter säsongen.
– Ibland kan man få intrycket att vi klöser ögonen ur varandra, vilket inte alls stämmer. Jag känner inte igen bilden som media har. Men det finns trots allt en bild. Och det är den bilden supportrarna och medlemmarna läser. Där är det svårt att bemöta på ett bra sätt.
Hur är det i klubben då, enligt dig?
– Egentligen är det en väldigt bra stämning. Vi pratar om saker. I en förening med många medlemmar och med många som är på Kamratgården är det inte säkert att alla tycker samma hela tiden. Men jag upplever att vi har en väldigt bra stämning.
Ovanpå allt detta blev hemmamatchen mot AIK uppskjuten. En spelare i AIK hade kontaktats av kriminella som både försökte muta honom och dessutom hotade honom för att försöka se till så att han gjorde så att hans lag förlorade mot Blåvitt.
– Det var chockartat. Jag informerade Mats Gren och Jörgen Lennartsson. De kallade in spelarna och jag berättade för dem vad jag visste.
Som ordförande i Gunnilse IS var Frank Andersson med om att fyra av hans spelare fälldes av Riksidrottsförbundets disciplinnämnd för just matchfixning för fem år sedan. Nio av elva spelare kände till att spelare hade kontaktats för att påverka resultatet i en viss riktning.
– Jag är säker på att från division 2 och neråt är det här problemet tämligen utbrett. Men jag hade aldrig trott att det skulle komma så högt upp som till allsvenskan. Det trodde jag aldrig. Men nu är vi där, säger Frank Andersson och fortsätter:
– Matchfixning har funnits i idrotten tidigare, men för våra blåvita spelare är det för första gången på riktigt. När jag berättade detta var det full uppmärksamhet hos alla spelare och ledare. Är det något som är positivt med detta så är det att spelare och ledare är medvetna om att det finns ibland oss och att vi måste vara ärliga och uppriktiga.
”Komma till beslut”
För Blåvitt väntar nu närmast match mot Elfsborg på söndag. Samtidigt ska styrelsen staka ut vägen för framtiden. Klubben är hårt pressad ekonomiskt och lever med driftunderskott i mångmiljonklassen. 30 maj är det styrelsemöte.
– Vi har en diskussion utifrån 2018. Ett spår är att vi satsar och kör på, att vi räknar med att öka intäkter på sponsring och andra delar. Det andra spåret är att ta hänsyn till hur vår ekonomi ser ut i dag. Vi måste sätta ner foten och gå vidare nu. Alla vill ha ett besked om hur vi tänker. Det viktigaste är att vi kommer till ett beslut om vilket spår det blir.
Bättre kommunikation
Oavsett vilken väg man väljer har Frank Andersson en sak klar för sig. Klubben ska bli bättre på att kommunicera framöver, även när saker och ting har lugnat ner sig.
– När kommunikationen är som viktigast är den också som svårast. Man kan säkert kritisera oss för att vi är för otydliga. Men vi tar till oss av kritiken och ska göra allt vi kan för att bättra oss.