Det som började med att några feminister kände ett behov av att skapa en konkret mötesplats har växt till ett rejält evenemang. Förra året kom 2 000 personer till Feministiskt forum för att diskutera feministisk välfärd. I år, när evenemanget firar tio år, är det dags att blicka framåt och temat är framtidens feminism.
– För några år sedan såg vi en backlash för feminismen. Nu har det stabiliserat sig och då måste vi börja tänka på hur vi utvecklar feminismen, säger Klara Persson, en av arrangörerna.
Hon tycker att det är väldigt positivt att den feministiska rörelsen har blivit bredare och i dag inkluderar hbtq- och transkamp liksom identitets- och rasifieringsdiskussioner.
– Samtidigt ser vi en utveckling i hela Europa där kvinnors rättigheter hotas. Ta den återuppväckta diskussionen om aborträtten till exempel. Visst, det är tråkigt att behöva ta samma debatt igen – men det är något vi måste göra, säger Klara Persson.
Frågor till Margot
Bland programpunkterna finns allt från diskussioner om identitetspolitik och hur vi bygger en internationell feministisk solidaritetsrörelse till workshops. Välkända personer som Maria Sveland, Astrid Assefa, Somar Al Naher och Aleksa Lundberg är några av de som deltar. Och utrikesministern Margot Wallström (S) kommer att frågas ut om vad en feministisk utrikespolitik egentligen innebär.
För även om Sverige har fått en feministisk regering så är det inte läge att slappna av, menar Klara Persson.
– Det är jättekul att hon kommer och det är klart att det är viktigt med symboler och att de säger att de är feminister. Det är vi försiktigt positiva till, men det finns mycket kvar att göra. Vi hoppas att Feministiskt forum kan vara startskottet på det.
För Klara Persson är det andra året som hon är med och arrangerar forumet.
– Jag hade besökt forumet under flera år och kände att jag ville hjälpa till eftersom allt görs helt ideellt. I år är vi tre personer som arrangerar forumet, berättar hon.
Det låter som mycket jobb. Hur orkar ni det?
– All den energi och glada tillrop vi får tillbaka gör att det är jättekul.
”Bredare och tillgängligare”
Så vad har då tio år med ett feministiskt forum haft för betydelse för den feministiska kampen? Klara Persson tycker att man har gjort ett stort avtryck.
– Vi har sett en stor utveckling för de feministiska frågorna. Och framför allt tror jag att det har fyllt, och fyller, ett stort behov av att träffas och diskutera.
I dag diskuteras feministiska frågor överallt. Finns behovet fortfarande kvar?
– Absolut. Mycket diskussion sker på internet. Men där kommer inte alla till tals, särskilt inte de som inte redan har en plattform. Här får man chansen att ställa frågor – vi är bredare och mer tillgängliga, säger Klara Persson.
Vilken tycker du är den viktigaste feministiska frågan i dag?
– Det är svårt att peka ut en enskild fråga, alla hänger ihop och vi måste kunna ha flera saker i huvudet samtidigt. Men arbetsfrågor, föräldraförsäkringsfrågor och antirasism är väldigt viktiga.
Vad skulle du göra för feminismen om du var diktator?
– Då skulle jag se till att man analyserade alla beslut genom breda feministiska glasögon och se hur de påverkar kvinnor. Och så skulle jag införa demokrati, säger Klara Persson.