This Changes Everything – Capitalism vs The Climate
Naomi Klein
Simon & Schuster
Efter en sällan skådad uppvisning av omtanke för vår gemensamma plats i universum i samband med klimatdebatten åren 2006–2009, då alla politiska partier och organisationer uttryckte medvetenhet om dimensionerna av klimatfrågan, verkade det som om allt engagemang ebbade ut.
I årets valrörelse gjordes några tappra försök av bland andra organisationen Klimatriksdagen och Johan Rockström att lyfta oss i håret för att omfamna insikten att vi själva håller på att i grunden omvandla förutsättningarna för mänskligt liv.
Utan några synliga resultat.
De ledande politikerna verkade inte lyssna denna gång och den industrimoderna logiken i form av en utvinningsekonomi, eller med Naomi Kleins ord ”Extractivism”, där naturen ses som en resurs vilken kan utnyttjas för allehanda mänskliga aktiviteter – den logiken dominerade åter igen helt och hållet.
Detta trots av vi även i Sverige de senaste åren sett en konkretisering av klimatfrågan till att bli lokalt grundad, som i exemplen med motståndet gentemot gruvor i Ojnareskogen och Gállok. Men det gäller kanske att bli uppmärksammad på helheten?
I Naomi Kleins nya bok, This Changes Everything, skriver hon om just sambanden mellan de lokala protesterna mot olika gruv- och oljeprojekt, klimatfrågan och de gigantiska ekonomiska strukturer som står på spel när omställningen av den globala energiutvinningsekonomin måste påbörjas.
Det är en känslosam bok. Hon börjar i det lilla och i det långa perspektivet när hon skriver om våra framtida generationer, ansvaret för våra barns värld.
Med en kombination av journalistens nära miljöbeskrivningar och forskarens analytiska systemtänkande förenar hon den lilla människans kamp mot utvinningsekonomins mark- och maktbefogenheter med avslöjande redogörelser för penningflödena mellan olika organisationer. Det hon gör är kanske inte nytt.
Men det finns något aktuellt och passionerat i Kleins bok, ett framskrivande av det samtida motståndet mot utvinningsekonomins makt.
Klein går till kärnan av varför det är så svårt att göra sig av med utvinningsekonomin, en kombination av det industrimoderna ekonomiska systemet och en idéhistorisk ingenjörsuppdelning mellan kultur-natur, manligt-kvinnligt.
Avsnittet om Richard Branson som en ekomodern maskulin miljöhjälte som påstår sig ta klimatfrågan på allvar är talande. För samtidigt som Branson påstod att han tog klimatfrågan seriöst så öppnade han nya flyglinjer vilket ledde till att ytterligare fyra miljoner människor reste med hans bolag, som släppte ut 40 procent mer växthusgaser.
Detta är väldigt symptomatiskt, på samma sätt som den ekomoderna utopin om planetär ingenjörskonst har utgjort en imaginär branddörr skapad av de senaste tio årens politik.
Klein ryggar heller inte för att kritiskt granska de stora miljöorganisationer som alltför lättvindigt har bildat allianser med storföretag som BP, Chevron, ExxonMobile.
Vi måste återta den aktivistiska positionen, menar Klein, och genom den kräva regleringar som åtföljs av skatter och lagstiftning. Något annat har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera i framtiden.
Bokens stora behållning är kombinationen av kritiska analyser och framlyftandet av alternativ. Läsaren uppmanas av Klein att utmana utvinningsekonomin både genom blockader och ekologiskt hållbara levnadssätt.
Hon uppmanar oss att vara den förändring vi vill se i världen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.