Det startade med att hon räknade ut vad familjen kunde spara på ett år om de införde ransonering på mjölk, så att alla bara fick dricka den mängd som krävs för dagsbehovet av kalcium. Summan hon fick fram överraskade och Åsa Axelsson gick vidare och började räkna på fler och fler av familjens omkostnader, i hopp om att hitta fler utgifter som kunde tas bort.
– Jag som avskydde matte i skolan kände nu för första gången att jag faktiskt hade nytta av den, säger hon.
Mer hållbar livsstil
I takt med att besparingarna blev fler så blev den vardagliga matematiken till en kreativ utmaning. Åsa Axelsson fick med sig familjen i försöket med att se hur mycket onödiga utgifter familjen kan spara in på under ett år.
Tid är plötsligt något Åsa Axelsson har gott om, och hon lägger den på sådant som att lappa, laga, läsa läxor med barnen, handla billigt och jobba i trädgården.
En bonuseffekt blev att familjen gick över till ett mycket mer klimatvänligt liv. Allt utom nödvändiga resor togs bort. Cykeln användes oftare än bilen. Istället för att handla importerade grönsaker åt familjen mest frukt och grönsaker från den egna trädgården. Kläder lagades och gick i arv. Den tillåtna duschmängden var precis som mjölken ransonerad.
– Mest har vi sparat in på maten, där våra kostnader har sjunkit med 60 000 till 70 000 kronor om året, säger hon.
De fyra barnen i familjen var som regel med på noterna, i synnerhet de yngsta.
– När det gäller barn i åtta- till tioårsåldern kan man driva igenom nästan vad som helst, så länge föräldrarna är nöjda, säger Åsa Axelsson.
Ond spiral
Experimentet som Åsa Axelsson genomförde visade att familjen under ett års tid kunde göra så stora besparingar att de överträffade vad Åsa Axelsson hade fått in i lön under samma tid, och att de genom att lägga tid på att leva sparsamt kunde klara sig bättre på en lön än på två.
Åsa Axelsson räknar också bakåt i i tiden och ser förskräckt på hur mycket pengar som har lagts ner på onödiga saker. När hon blev sjukskriven hade familjen hennes deltidslön som lärare och makens lön som forskare att leva på. Men i takt med inkomsthöjningar hade också deras utgifter höjts, i en ond spiral där ökade levnadsomkostnader ständigt krävde högre inkomst.
– Vi levde tidigare med ett sjukligt överflöd. Vi föll för grupptrycket och drogs med när vi såg hur alla runt omkring oss renoverade och gjorde det fint, hur många aktiviteter deras barn fick gå på och vilka resor familjerna gjorde, säger hon.
Bästa tiden
Efter utbrändheten har Åsa Axelsson fortsatta problem med bland annat överkänslighet för ljud. Hon fick med tiden återgå till jobbet som lärare men har den senaste terminen varit tjänstledig för att skriva boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”.
Vad som händer på sikt vet hon inte, men hennes avsikt är att inte återfalla till livet med alltför mycket yttre krav.
– Folk hävdar att man blir ostimulerad av att inte lönearbeta, men det stämmer inte på mig. Jag lär mig tvärtom nya saker hela tiden, säger hon.
Hon har också funderat mycket kring frågan om jämställdhet, där hon inte ser några enkla svar. Vad hon däremot vet är vad som varit bra för henne.
– Min olyckligaste tid var när jag som en modern kvinna återvände till jobbet när mitt första barn var fyra månader gammalt, berättar hon. Jag skulle arbeta fyra timmar på eftermiddagarna, min man fyra timmar på förmiddagarna. Av den livsstilen blev jag både fysiskt och psykiskt sjuk, med depression, sömnproblem, magkatarr, huvudvärk, migrän, foglossning, astma, ledvärk, oro, ångest och artros i käkarna. Min lyckligaste tid var tvärtom året då jag hoppade av ekorrhjulet och skrev boken. Lyckligast och friskast. Nästan alla mina sjukdomar har blivit bra.
Blev aktiv
Experimentet ledde till att Åsa Axelsson lärde sig både att sy och odla. Hon har dessutom engagerat sig i en rad olika ideella aktiviteter, som att gå på språkcaféer och ordna evenemang för utbyte av bland annat kläder, fröer och böcker. Sedan hon växlade ner har hon också ett växande intresse för politik.
– Jag som tidigare var så ointresserad att jag knappt ens brydde mig om att rösta, börjar till och med fundera på att aktivera mig politiskt, säger hon.
Åsa Axelsson om…
... synen på lönearbete:
– Vi måste omvärdera synen på heltidslönearbete som det som är viktigast av allt. Istället behöver vi uppvärdera annat arbete, som omvårdnadsarbete. Det gäller både när man har det som lönearbete och när det görs utan att man får betalt för det.
... bästa spartipset:
– Sluta planera maten utifrån recept och utgå istället från vilka varor som är billigast just då. Att handla efter recept leder alltid till onödigt dyra inköp.
... resultatet av experimentet:
– Vår familj minskade under året våra utgifter med 333 333 kronor. I det ingick att vi hyrde ut ett rum till en student, drog ner på amorteringen av huset och sparandet till barnen. Enda semesterresan var en vecka hos morfar. Men i huvudsak bestod minskningen i ändrade levnadsvanor och minskad konsumtion.