– När förbudet kom var det en besvikelse, men också förståelse. De vi har pratat med tycker att det är jättetråkigt. Många har lagt ner mycket tid och mycket pengar i evenemangen. Vissa har velat fortsätta bedriva den normala verksamheten fast med en begränsning på 500 personer, men vi ser mer och mer att det inte är hållbart, säger Magnus Hallberg.
Bolaget har i uppdrag att driva och stärka Göteborg som evenemangsstad. Förutom att samarbeta med externa arrangörer anordnar de själva flera stora evenemang, bland annat Vetenskapsfestivalen som skulle ha ägt rum i april men som nu är uppskjuten till hösten.
– Förbudet har gjort staden lite tråkigare. Vi kan själva inte samla, underhålla och kunskapsutveckla göteborgare. Det är tråkigt, men situationen är som den är, säger Magnus Hallberg.
Hur drabbas ni ekonomiskt av det här?
– Det vi har investerat i Vetenskapsfestivalen tar vi i september istället, så jag tror inte att det blir så stor ekonomisk effekt för oss. Vi är ett kommunalt bolag som inte får ha några intäkter, vi har inte den typen av försäljning som påverkas. Där är vi lyckligt lottade. Hur det här kommer att drabba våra partners ekonomiskt varierar. För idrottsföreningar som arrangerar våra ungdomscuper får det här väldigt stora konsekvenser, de lever på de här intäkterna. Det är samma sak för kulturarrangörerna.
Enligt Magnus Hallberg har man märkt en stor oro och avvaktan hos externa aktörer.
– Samtalen nu handlar mycket om vad som händer om evenemanget inte kan genomföras, om man har någon plan för det och så vidare. Vi försöker hjälpa så gott vi kan.
Tror du att evenemangsarrangörer kommer att gå i konkurs på grund av coronakrisen?
– Ja, vi får de signalerna. Vem det blir och när kan vi inte spekulera i, men alla kommer inte klara av det här. Det är en riskfylld bransch där många har små marginaler. Vi kommer att se ett antal konkurser. Det finns också många frilansande musiker, ljudtekniker och kulturarbetare som kommer att beröras oerhört. Regeringen kom med ett stöd till kultur och idrott, men det kommer att krävas att regeringen ger fortsatt stöd så länge begränsningen gäller.
Magnus Hallberg hoppas och tror att man kommer kunna genomföra evenemang i sommar, eller i alla fall till hösten. Han tror dock att konsekvenser av coronaviruset kommer att finnas även när krisen är över.
– När vi kommer tillbaka till något normalläge är det inte omöjligt att det införs några typer av regler. Kriser brukar föranleda några restriktioner. Det kan handla om hur många besökare man får ha, att man måste kolla temperaturen hos besökare eller kolla sjukintyg. Men det här är bara spekulationer.
Han tror även att sättet vi reser på kan komma att ändra sig.
– När det har lagt sig tror jag att inhemskt resande kommer att öka. Städer i Sverige blir mer attraktiva, men sedan kommer vi inte ha lika stort antal resenärer här från Danmark och Norge som vi tidigare har haft.
Innan coronakrisen hade evenemangen i Göteborg generellt sett stora publiksiffror, enligt Magnus Hallberg. När vi får tillbaka samma stora och trogna göteborgska publik är ännu oklart.
– Det kan ta ett tag innan vi når samma nivåer som de senaste åren när det gäller besökare till evenemang. Men precis när det här är över kan det finnas ett stort behov av att gå på restauranger och konserter. Så timing är nog viktigt för arrangörer. De som har evenemang som ligger precis efter ligger nog bra till.
Finns det någon positiv aspekt i den här krisen?
– Det finns en viss kreativitet i det här. Vissa konsertarrangörer arrangerar mindre spelningar, kanske vid två tillfällen i stället för en. Förhoppningsvis leder det här till någon positiv kreativitet och gemenskap och det tycker vi att vi kan se redan nu.