– Tidigare uppfattades rollspel och fantasy som konstigt och nästan lite farligt. Man fick för sig att spelarna inte kunna skilja på fantasi och verklighet. I dag har finns större förståelse, inte minst tack vare filmer som Sagan om ringen, Harry Potter och olika superhjältar.
Själv skulle han inte ha något emot att färdas framåt i tiden, till år 2116.
– Hundra år är en greppbar framtid, där jag fortfarande kan relatera till människor och platser jag tidigare känt till. Och till skillnad från historien, som ju redan är färdigskriven, så kan vi alla äga och påverka framtiden. Vi har dessutom alla medel att göra något riktigt bra av den.
Pengar överflödigt
I sin drömframtid ser han ett samhälle byggt på teknologi, där pengar eller mänsklig arbetsinsats blivit överflödigt. Alla förnödenheter produceras istället av gemensamt ägda maskiner.
– Då får folk tid och möjligheter att göra det de verkligen vill. Förhoppningsvis har vi löst klimatproblemen och börjat utforska områden utanför vårt solsystem.
Mest nyfiken är han dock på nanotekniken. Att genom biologisk ingenjörskonst ta bort sjukdomar och tillverka artificiella delar i kroppen.
– Kanske kan man lägga till förmågor, som att kunna skifta mönster och färg i huden som en kameleont, eller se i mörkret som en katt.
Otrygg vetenskap
Måhända låter det orimligt, på gränsen till skrattretande. Men Johan Broman påpekar att vi också, en gång i tiden, skakat på huvudet åt p-piller och mobiltelefoner – ända tills dessa uppfinningar plötsligt funnits där som en del av vardagen.
– Generellt är vi nog lite otrygga i vetenskapen. Vi går på magkänsla och avfärdar allt det nya. Men i framtiden kommer vi förhoppningsvis inte gå på magkänsla utan på rationalitet – det är detta som utvecklar samhället.