BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag tycker att det här är så otroligt viktigt. Det är en grupp som lider så mycket och en grupp som är väldigt stor, växande tyvärr, säger hon.
Beata går från att vara en etablerad företagare till att tvingas söka hjälp av ett system som visar sig inte fungera längre. En förödande byråkrati beskrivs i boken, där inga pengar delas ut för att blankettfält fyllts i med sträck istället för nollor och där Beata till slut inte har någon annat val än att köa för en bit mat hos Frälsningsarmén.
– Jag tycker att det är katastrof. Vi har inget skyddsnät längre och det värsta är att de flesta går runt och tror att det finns. Sedan tycker jag att det är förfärligt att allt verkar gå åt till kontroll. Alla dessa myndigheter verkar besatta av kontroll, säger Charlotta von Zweigbergk.
"Politikerna har inte förstått"
Hon har fått många reaktioner på boken från människor som befinner sig i situationer som liknar Beatas. Många av dem har pekat ut vanmakten över byråkratin som det mest nedslående. Charlotta von Zweigbergk tror inte att politikerna har förstått hur illa ställt det är med de sociala trygghetssystemen i Sverige, och hoppas att "varenda en i hela regeringen läser den här boken så de fattar".
– Jag tror att tanken är att det skulle vara en besparing, men jag är övertygad om att det här systemet är det dyrast möjliga.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
Som frilansjournalist och tidigare ensamstående trebarnsmamma vet hon hur det är att sakna en ekonomisk trygghet. Även Beata är egenföretagare.
– Systemen är helt uppbyggda kring att man har en anställning och bara där brister det hela tiden. Man kan inte ha sjukbidrag och F-skatt, man kan inte ha A-kassa och F-skatt, man kan inte ha socialbidrag och F-skatt. För många innebär det att det blir ännu svårare att komma tillbaka och jobba.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utöver att politikerna ska få upp ögonen hoppas Charlotta von Zweigbergk att folk ska få mer förståelse för hur fattigdomen ser ut i Sverige och att de som själva är drabbade ska känna att de inte är ensamma. Att skriva Beatas berättelse har även varit en ögonöppnare för henne.
– Jag tror att jag var mindre naiv än de flesta andra, men att det var så här illa kunde jag inte förstå.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.