– Det är viktigt att påverka så att samhället ska bli tillgängligt för alla. När vi var på Liseberg frågade vi vd:n hur det är med anpassning av parken och om de har gjort några åtgärder och en från oss gjorde just en video om hur det fungerar att åka med Västtrafik med rullstolar och så, säger han.
Samuel Potter har valt dagens film, Aladdin, som ska tittas på och sedan analyseras utefter samma mall som filmvetarna på universitetet använder.
– Det finns klasskillnader i Aladdin. Att en som kommer från gatan blir kär i prinsessan, säger han.
Filmanalys är en viktig del av verksamheten.
– Jag gillar action, äventyr och konstnärliga filmer, en blandning av alla. Jag tycker att det intressantaste är analyserandet, att jämföra olika filmer och hur de filmat för just den filmen, säger Rod-Alexander Georgescu som också recenserar dataspel.
Många saknar film- och mediautbildning när de börjar och verksamhetssamordnaren Mohammed Negahdari poängterar vikten av att kunna lära sig genom att titta på filmer och diskutera dem.
”Vi testar deras fördomar”
Karriärkraft startades av Kinna Skoglund 1996. För tio år sedan startade Mohammed Negahdari Karriärkraft Film och media med syftet att kunna påverka attityder om funktionsvariationer. Julian Parker var hans första medarbetare och i dag har han sällskap av åtta andra som har filmmakandet som daglig verksamhet, Mohammed har fått två kollegor som kooperatörer och därtill finns det ett par visstidsanställda. I veckan hade man kalas för att fira sina första tio år.
– Vi ställer frågor till folk och testar deras fördomar, samtidigt påverkas också attityder i samhället av det vi gör bakom kameran. Vi gör filmer som samhället behöver, säger Mohammed Negahdari.
– Ert program Filmsnacks recenserades ju också på en sajt som heter Tv-dags som vilket program som helst. Det är också en del, att man inte måste prata om fördomar utan bara visa vilket bra jobb ni kan göra, säger LSS-ansvarig Erik Zetterqvist vänd mot Julian Parker och Samuel Potter.
Paraplyorganisationen Karriärkraft Kompassen har en styrelse där företrädare för dess nio olika verksamheter är representerade. På Film och media har man ett redaktionsmöte varje vecka där alla får tycka till om projekt, inslag och utflykter. Det gemensamma tänket genomsyrar allt. Kooperatörerna har alla lika mycket i lön och all vinst återinvesteras i verksamheten. Den huvudsakliga finansieringen kommer från stadsdelarna, men en mindre del får man också in från beställningsjobb. Film och media har dessutom gjort hela Karriärkraft mer synligt.
– Jag trodde inte att någon kände till Karriärkraft när jag började och undrade vad de för några, säger Julian Parker och ler.
”Vi vill sprida våra värderingar”
I dag spiller Film och medias uppmärksamhet över på hela Karriärkraft. Julian Parker hoppas kunna bli anställd som kooperatör i framtiden. Samuel Potter vill göra ett eget SVT-program och Rod-Alexander Georgescu vill jobba med film och grafisk design.
Det finns över 200 inslag och filmer från verksamheten på nätet, enskilda specialprogram om bland annat sociala företag, men också en rad olika serier och filmade debatter.
– Mina drömmar och visioner för Karriärkrafts utveckling är att kunna starta en riktigt bra studio så att vi kan göra och sälja riktiga tv-program. Att vi ska kunna göra direktsändningar och få till en större webb som också kan vara ett forum för de andra verksamheterna i kooperativen. Vi vill sprida våra värderingar om alla människors lika värde och starta mer sociala företag så att fler människor kan bli anställda och få lön, säger Mohammad Negahdari.