Det finns åtminstone tre klart urskiljbara ståndpunkter i debatten om Jan Lööfs barnboksklassiker Morfar är sjörövare och Ta fast Fabian och förlaget Bonnier Carlsens tvekan att ge ut dem igen i oförändrat skick. En skara hävdar böckernas historiska värde och barnens rätt att möta en svunnen tids värderingar – värderingar som fortfarande lever kvar bland delar av befolkningen. En annan sida anser att i synnerhet barnböcker med unkna synsätt inte bör tryckas om eftersom gårdagens värderingar då förs över till kommande generationer. Och så finns det de som i likhet med Alice Kassius Eggers kallar hela debatten en icke-fråga.
– Alla moderna företag för väl diskussioner om hur de vill representeras, även förlag sätter ju sitt namn på boken. Förlagen är kommersiella verksamheter som reviderar och slutar ge ut böcker hela tiden. Det är ingen mänsklig rättighet att få sina böcker utgivna år efter år, säger Alice Kassius Eggers som själv gett ut tre böcker på olika förlag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Idag arbetar hon på Kulturhusets ungdomsverksamhet i Stockholm, där det också finns ett bibliotek.
– Vi gallrar böcker hela tiden, det finns inte obegränsat med utrymme. Vi sätter upp medieplaner och ibland kan de innebära att vi ska motverka exempelvis stereotyper, säger hon.
Hon tillägger att det finns massor med barnböcker som inte går att få tag på annat än i antikvariat. Hon understryker också att det är viktigt med samhällets kulturbevarande institutioner, som Kungliga biblioteket.
– Men att bevara är inte förlagens uppgift. Om Jan Lööf, som det verkar, känner sig censurerad och illa behandlad så har han en självbild som inte står i proportion till verkligheten. Då är det problemet snarare än att vi har PK-censur i Sverige, säger Alice Kassius Eggers.
”Censur är en farlig väg”
Bibliotekarien Soledad Cartagena har jobbat bland annat i invandrartäta Tumba i Botkyrka kommun i Stockholm. Hon har inte hört några reaktioner mot stereotypa bilder i Jan Lööfs böcker även om Botkyrka kommun var bland de första att plocka bort Tintin och Lilla Hjärtat ur hyllorna. Hon tycker inte att någon av nämnda böcker borde plockas bort.
– Nej, däremot ska man diskutera innehållet och bilderna redan med de små barnen. Det är bättre att diskutera än att förbjuda. Om vi börjar censurera bland böcker är vi inne på en farlig väg. Idag är det vissa barnböcker, vem vet vad det är för böcker som inte är tillåtna imorgon, säger Soledad Cartagena.
I veckan rapporterade DN att förlaget Bonnier Carlsen ”hittat stereotypa skildringar av andra kulturer” i två av barnboksförfattaren Jan Lööfs populära böcker; Morfar är sjörövare (från 1966) och Ta fast Fabian (från 1997)
Just nu pågår diskussioner mellan förlaget och Jan Lööf om huruvida böckerna ske ges ut i nytryck igen eller inte. Jan Lööf har tackat nej till att rita om några av illustrationerna som förlaget anser är problematiska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0