BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Förr fanns det kanske 30 dokumentärfilmare i Sverige, nu handlar det snarare om 1 000. Researchen har blivit mycket enklare tack vare nätet och kamerautrustningen väldigt mycket billigare, berättar Fredrik Gertten.
– Men finansieringen har blivit svårare. Förr kunde filmare söka pengar efter att ha beskrivit projektet på en halv A4-sida och få stöd för flera års arbete. Det går inte i dag. Det är nästan omöjligt att få pengar för att göra en svensk dokumentär, finansieringen har blivit internationell, säger han.
Bananer bojkottades
Fredrik Gerttens internationella genombrott kom med filmen ”Bananas!*” som handlar om bananarbetarnas situation i Nicaragua. Han följde bananarbetarna som hade stämt Dole för att de använt förbjudna växtgifter som gjorde att arbetarna blev sterila. Filmen visade hur utsatta de var för besprutningen av växtgifter och följde dem i deras kamp.
Jätteföretaget Dole, som har en stor andel av bananhandeln i världen, reagerade starkt på filmen och stämde Fredrik Gertten och hans produktionsbolag. De gick också på sponsorer av filmfestivaler som planerade att visa filmen, liksom även Fredrik Gerttens sponsorer. De försökte förhindra alla typer av bidrag till hans filmer.
Men denna stämning blev dyrköpt för Dole.
– Istället för att driva mig i konkurs så förändrade filmen bananmarknaden i Sverige. Doles bananer bojkottades och till exempel skolor och deras elever sökte själva efter andra leverantörer. Dole bojkottades också av flera kedjor, berättar han.
Granskar landgrabbing
Doles process mot Fredrik Gertten blev sedan temat för hans nästa film, ”Big Boys Gone Bananas!*”. I den skildrar han rättsprocessen och Doles spel för att dölja bananarbetarnas situation. Följden blev att Dole plötsligt lade ner sin stämning.
Men stämningar och advokaternas intåg på dokumentärfilmmarknaden har gjort situationen betydligt svårare för filmarna. Många gånger hotas projekten av stämningar vilket gör att sponsorer hoppar av och det blir omöjligt att teckna försäkringar för projekten.
Fredrik Gerttens företag WG Film har nyligen haft premiär på filmen ”Dead Donkeys Fear No Hyenas”. Filmen handlar om Etiopien och bland annat om hur stora landområden tas över av investerare som sedan förflyttar lokalbefolkning därifrån.
– Här visste vi inte med säkerhet om vi skulle kunna genomföra projektet som vi tänkt eftersom vi fick problem genom att våra medverkande sattes i fängelse och tvingades gå i landsflykt, säger han.
En av de viktigaste filmerna som Fredrik Gertten gjort är ”Bikes vs Cars”, som han nu åker världen runt och visar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Många ser trafiken och bilarna som en naturlig utveckling och inser inte att det som händer är styrt av mäktiga lobbyister, säger han.
Delvis av nödvändighet men framför allt som en stor fördel sker marknadsföringen med hjälp av lokala visningar, filmfestivaler och samarbeten med lokala miljögrupper och cykelaktivister. Filmen är nu uppe i 1 500 specialvisningar i 70 länder och den finns också på Netflix och andra plattformar.
Premiären skedde på festivalen South by southwest i Austin, Texas.
– Det var oerhört lyckat, vår nuvarande miljöminister Karolina Skog var där och vi var med om att arrangera en stor cykelparad. All el som användes vid visningarna genererades av våra cyklar, berättar Fredrik Gertten.
Nu visas filmen mer än 10 gånger i veckan runt om i hela världen. S:t Petersburg, Moskva och Kazakstan har haft visningar i samarbeten med lokala grupper. Också i Brasilien och Mexiko har ”Bikes vs Cars” blivit mycket populär, liksom i Sverige med en rad lokala arrangemang.
– Det finns en rad lokala nätverk som vi samarbetar med och som ger oerhört mycket inspiration.
Fredrik Gertten bor själv vid Möllevångstorget i Malmö, som han ser som en utmärkt utsiktsplats mot både världen och Sverige, men en tredjedel av tiden är han på resa.
– Jag ser att om jag är med på en visning eller på en premiär så påverkar det filmens liv positivt. Fler blir intresserade och nya visningar följer. Dessutom tycker jag att det är kul, säger han.
När det gäller finansieringen av projekten har crowdfunding på olika sätt blivit allt viktigare. Det betyder att de som vill stödja ett projekt helt enkelt lägger in pengar i förväg för att se till att det blir av. Deras insatser ger sedan olika typer av fördelar.
– Även om crowdfunding ofta inte täcker hela behovet så har det andra fördelar. Det är till exempel mycket positivt för likviditeten, vi kan dra igång ett projekt utan att behöva vänta på de intäkter som ska komma långt senare, säger han.
Fokus på Sydafrikas gruvor
Just nu arbetar Fredrik Gertten med en rad nya projekt. Några är hemliga, bland annat för att de som ska granskas inte ska ges möjligheter till att sabotera redan i förväg, medan ett konkret arbete är en film om gruvindustrin i Sydafrika, ett projekt som han arbetat med under en längre tid.
– En tredjedel av allt guld som utvunnits har kommit från Johannesburg, men nu håller det på att ta slut och kvar finns en ekologisk katastrof. Guldet har levt ihop med uran så nu är en stor del av dammet radioaktivt. När vattnet pumpas upp ur gruvhålen är det mycket förorenat, berättar han och fortsätter:
– Dessutom är gruvnäringen grunden för all elit i Sydafrika. Alla med makt i landet har en bakgrund inom gruvindustrin.
Sammantaget är dokumentärfilmen mycket mer än bara en konstform för Gertten.
– Det finns en global motståndsrörelse och vi är en del av den.