– Jag hade skrivit två manus som gick runt mellan olika förlag, och där ett till sist hamnade på SVT. De tackade nej, men de tyckte att jag var bra på att fånga karaktärer och skrev att jag var välkommen tillbaka om jag fick någon ny idé, berättar Johan Rosenlind.
Johan Rosenlind fick med sig lite tankar kring vad SVT önskade och kunde återvända med en synopsis på 40–50 sidor om en familjedriven restaurang, och som också skildrade framväxten av det svenska folkhemmet.
– Det mesta jag hade med då finns också i den färdiga serien, både när det gäller grundhistorien och olika karaktärer, säger han.
Har plockat karaktärer
Johan Rosenlind hämtade sin inspiration från en gedigen erfarenhet av Stockholms restaurangliv, där han 1978–79 började på restaurang Victoria, som då var Stockholms innekrog och drevs av Tore Wretmans koncern. 1985–91 arbetade han som hovmästare på Hamburger börs. I sitt synopsis till ”Vår tid är nu” skapade Johan Rosenlind en restaurangvärld som delvis byggde på hans egna erfarenheter från branschen.
– Det jag har plockat är mer karaktärer än raka händelser. Gustav var den första jag skrev fram, och bygger på en typ jag såg mycket av på krogarna. Han är restaurangmannen som uppträder galant ute i matsalen, men som ofta har en väldigt mörk baksida, inte sällan med missbruk.
Stark hierarki
På SVT var det manusredaktören Malin Nevander som tog emot Johan Rosenlinds idé, och som kopplade ihop honom med manusförfattaren Ulf Kvensler, där de tre tillsammans skrev det som kom att bli den färdiga serien. Johan Rosenlind har i skapandet serien kunna lägga in sin kunskap av hur arbetet på en krog går till, där hans upplevelser från senare delen av 1900-talet inte ligger så långt från hur det hade varit bakåt i tiden.
– Det är en värld med många starka hierarkier, där köket under min tid inte hade så stark position som det har i dag. Det var ingen annan i produktionen som hade erfarenhet av restaurangarbete, så jag fick ge dem lika lektioner i hur arbetet går till, som hur man använder bongar och levererar beställningar, så att det skulle bli så genuint som möjligt, säger han.
Vietnam och almstriden
Den kände krögaren Tore Wretman och hans historia hör till det som har fått sätta färg på berättelsen, både när det gäller utvecklingen av maten och i skapandet av persongalleriet.
– Både Kalles och Peters karaktärer i serien bygger på Tore Wretmans historia.
I den tredje säsongen har det blivit 1968. Det var en period där Alexandra Charles revolutionerade Stockholms sunkiga nattklubbsvärld genom att föra in andan från den tidens "swinging London".
Det är också en tid med starka motsättningar mellan höger och vänster, när amerikanska desertörer från Vietnamkriget kom till Sverige och restaurangmaten blev allt lyxigare. När den tredje säsongen går mot sitt slut har man nått fram till 70-talets början, då bland annat almstriden i Kungsträdgården finns med i seriens handling.
– När vi har skrivit serien så har vi hela tiden använt den verkliga historien som en bakgrund, säger Johan Rosenlind.
Julspecial
Utöver de tre säsongerna blir det en specialdel som visas vid jul, där tittarna ska få se vad som hände när Nina och Kalle tidigare hittade tillbaka till varandra och blev ett par på nytt.
– Det är en del som inte fanns med i de tidigare säsongerna, men där tittarna har velat veta vad som händer, säger Johan Rosenlind.
Efter det ska ”Vår tid är nu” sätta definitiv punkt. Det är i alla fall vad som sägs nu.
– Ingen har pratat om en fortsättning, så det är vad som gäller även om SVT kanske inte stänger några dörrar helt, säger Johan Rosenlind.