– Fotoutställningen kommer att sitta uppe fram till den 3 december, berättar producenten Emma Swanström och fortsätter:
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Förutom alla de här fotografierna så hade vi också en projektor som visade filmat material från de här tio åren. Det kom även en tatuerare som tatuerade in vår logga på mig och några andra. Och så hade vi en T-Rex i baren. Det blev ett väldigt roligt firande helt enkelt. Men samtidigt så kom ju det där tråkiga beskedet om att vi måste flytta i mars.
Även Patrik Wallström, som också jobbar som producent för Verket, tyckte att det var ett trist besked, trots att de redan visste att de inte skulle få stanna i lokalen för alltid:
– Vi har rivningkontrakt och visste att vi skulle tvingas flytta ganska snart. Men vi hade så klart hoppats på att få stanna lite längre än såhär, säger han.
Redan överlevt en flytt
Emma var en av de som var med och startade upp Verket för tio år sedan och det här blir andra flytten som hon genomgår tillsammans med verksamheten.
– Vi flyttade från Thulehusets gamla lokaler bakom Hamnmagasinet när de revs 2013. Det kändes tungt då, men sedan visade det sig ju att det fanns många fördelar med att vara här ute. Så nu söker vi efter något som liknar den här lokalen, säger Emma.
Patrik började jobba för Verket först för drygt ett år sedan men har varit en flitig besökare sedan långt innan dess. Även han har sett en positiv förändring i hur folk besöker Verket sedan flytten till Umestan:
– Tidigare var det många unga som gled in under konsertkvällarna för att det var centralt och inomhus. Nu kommer folk mer för musiken och stannar ofta hela kvällen när de väl har tagit sig ut hit, säger han.
Tio år av gemenskap
Förutom lokalbytet så har även Verkets funktion till viss del förändrats under de senaste tio åren. Men grundvärderingarna är fortfarande desamma, menar Emma Swanström:
– Vi började ju egentligen som en replokal. Men nu finns det ju så många replokaler i Umeå, så jag skulle säga att vi främst funkar som en mötesplats som drivs av en gemenskap kring alternativ kultur, säger hon och fortsätter:
– För tio år sedan hade jag aldrig vågat drömma om att det skulle bli så här bra. Det finns inget annat ställe i Sverige, kanske inte ens i hela världen, som gör samma grej och funkar såhär bra. Vi får verksamhetsstöd från kommunen men kan samtidigt vara autonoma.
Vad är det ni gör rätt?
– Från första början tyckte vi att det var viktigt att vi som repade skulle vara med och driva föreningen. Jag tycker fortfarande att det där är lika viktigt. Man måste känna att det är en plats som man tillsammans äger. Annars skulle vi inte ha fått det här engagemanget, säger Emma.
Även Patrik håller med om att det är gemenskapen och känslan av att alla är en del av verksamheten som gör att det går så bra för Verket.
– Medlemmarna är väldigt aktiva och alla vill bidra. Folk ser till exempel att vi behöver möbler och så plötsligt sitter vi här med en ny diskmaskin och typ 15 soffor, säger han.
Hur ser framtiden ut för Verket?
–Jag drömmer om att bygga ett nytt ställe som vi ska äga, där vi kan driva ett kafé dagtid där personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan jobba. Jag har precis själv fått en adhd-diagnos och tänker mycket på hur vi kan jobba för att alla ska känna sig trygga att vara sig själva, säger Emma och fortsätter:
–Men först och främst måste vi ju lösa det här med lokalen. Vi får bra stöd från kommunen som hjälper oss att leta lokal men behöver alla tips vi kan få. Så nu vänder vi oss till Umeborna: Snälla hjälp oss att hitta ett nytt hem!