Tvåa på Ladbrokeslistan låg den litterära superstjärnan Haruki Murakami, följt av kenyanen Ngũgĩ wa Thiong’o, norrmannen Jon Fosse och amerikanska Joyce Carol Oates.
Spelbolag har oftare rätt
Hos konkurrenten Unibet såg det vid samma tidpunkt jämnt ut mellan Svetlana Aleksijevitj och Jon Fosse. Därefter följde Haruki Murakami, Ngũgĩ wa Thiong’o och irländske författaren John Banville.
Sett till de senaste årens resultat har spelbolagen oftare haft rätt än kulturjournalister. Ladbrokes har, med spelarnas hjälp, prickat rätt pristagare flera gånger, en bedrift få litteraturexperter kan stoltsera med. Exempelvis förutspådde spelbolagen 2003 att priset skulle gå till sydafrikanen J M Coetzee. Unibet lyckades 2005 pricka in Harold Pinter.
Men de har också tokbommat. Ladbrokes första storfadäs inträffade 2007 när Doris Lessing inte ens fanns med i startfältet. Andra gången spelbolagen var helt fel ute var när Elfriede Jelinek oväntat kammade hem priset 2004.
1. Vem vinner i år?
2. Vem skulle du själv vilja prisa i år?
3. Vem är den bästa Nobelpristagaren någonsin?
Martin Halldin, förlagschef på Bokförlaget ETC
1. Jag brukar avstå från spekulationer eftersom jag alltid gissar fel, men det är väl dags för stackars Adonis att få det nu? Han har väntat längre på litteraturpriset än vad Christer Fuglesang gjorde på att få komma ut i rymden.
2. Ursula K. Le Guin, som bland annat skrivit Trollkarlen från Övärlden-böckerna, Mörkrets vänstra hand och Shevek: en berättelse om två världar. Få författare har uppvisat ett så gediget och nyskapande hantverk under så lång tid som Le Guin. Tyvärr lär hon aldrig få litteraturpriset eftersom ledamöterna i Svenska akademien troligen inte har läst en enda bok av henne.
3. Jag tycker ärligt talat att valet av litteraturpristagare oftast är ganska fantasilöst. Men Sartre fick det ju och tackade nej, så han ligger bra till i min bok.
Ellinor Skagegård, kulturskribent
1. Jon Fosse. Kallad ”den nya Ibsen” och sägs vara den nu levande mest spelade dramatikern. Han har funnits med på listan i många år, och det börjar bli dags att priset går till en dramatiker.
2. Chimamanda Ngozi Adichie, för att hon skriver angeläget och briljant. Men hon är förmodligen för ung och har skrivit för lite. Jag skulle bli glad även åt Svetlana Aleksijevitj.
3. Bästa Nobelpristagaren ever. Ernest Hemingway. Lika mycket myt som författare, med ett gigantiskt inflytande på den moderna skrivkonsten.
Rasmus Landström, litteraturkritiker
1. Ursula K Le Guin. Jag känner på mig att SF-litteraturen får ett pris snart – och då är det hon som ska ha det.
2. Karl Ove Knausgård. Eftersom han har stått för det intressantaste litterära projektet på flera decennier. Författare har belönats med ett Nobelpris för ett enda stort verk förut.
3. Eyvind Johnson och Harry Martinsson 1974. Det är visserligen vansinne att akademin belönar sina egna ledamöter. Men det var egentligen arbetarlitteraturen som tilldelades Nobelpriset – och det var rätt.
Anna-Maria Carnhede, nyhetschef med kulturansvar
1. Har aldrig tippat rätt hittills, och i år känns det särskilt svårt. Jag skulle inte bli ledsen om spelbolagens favorit, Svetlana Aleksijevitj, vann. Dels för att det vore roligt om en journalist fick priset, dels för att hon är värd det. Med någon slags journalistisk urkraft har hon gett såväl krig som antihumanism ett ansikte.
2. Kanadensiska Anne Carson. Trots att hon med sin Röd självbiografi snodde min drömda titel på debutroman. Om det inte blir hon hoppas jag i alla fall på en kvinna. Nobelpriset är världens största boktips, och manliga författare tipsas det redan för mycket om.
3. Elfriede Jelinek. Hon är världens roligaste, galnaste och smartaste författare. Den bästa litteraturen är den sinnesutvidgande. Ingen vidgar hjärnor som hon.
Leonidas Aretakis, kulturskribent
1. Poeten Ko Un. Han är ett med sin nations historia – vilket brukar kunna hjälpa – och vore första korean att vinna priset.
2. Det vore överraskande om de struntade i att överraska och gav det till Svetlana Aleksijevitj. Hon förtjänar det.
3. Älskar bland annat Elfriede Jelineks skarpa provokationer och Thomas Manns mångbottnade romaner.
Ida Therén, kulturskribent och litteraturkritiker
1. Jeanette Winterson, som enträget fortsätter testa nya vägar inom västerländsk litteratur.
2. Clarice Lispector borde fått priset, före sin död. Hon är en litteraturnördsfavorit som fått uppsving på senare år. Jag såg Erica Jong på New York public Library häromdagen, där hon länge pratade om att hon nyligen upptäckt Lispector och hur bra hon är. I hemlandet Brasilien anses hon av många vara landets bästa författare – någonsin.
3. Jag är så glad att Elfriede Jelinek vann, för det fick mig att upptäcka henne som 19-åring. Det ändrade min syn på litteratur.