Malmö har de senaste tio åren varit en stad med väldigt uppskattade lekplatser. En stor anledning till det är temalekplatserna som kom igång redan 1997, när Djurlekplatsen i Beijerspark stod färdig. Den har sedan dess blivit sliten och renoverades därför 2005.
Flera lekplatser på gång
Det senaste tillskottet är Teaterlekplatsen i Pildammsparken, som invigdes 2014. Vattenlekplatsen i västra delen av Rosengårdsfältet är en riktig sommarlekplats. Den fylls med vatten i samband med sommarlovsstarten i början av juni. Och inom en snar framtid kommer förhoppningsvis Husie få en färdig temalekplats, Trådgårdslekplatsen i området Gyllins Trädgård. I Tygelsjö har en lekplats på tema fåglar varit på gång länge, men ännu inte förverkligats.
– Sedan har vi tänkt att Magi-lekplatsen, som vandaliserades och numer är en vanlig lekplats, ska återuppföras i Oxie men på en annan plats, säger landskapsarkitekt Caroline Larsson på Gatukontoret.
Det finns även flera temalekplatser under renovering. Bondgårdslekplatsen till exempel saknar just nu bland annat en rutschkana och beräknas vara klar och komplett igen sommaren 2015. Cirkuslekplatsen i Nydala och Tillgänglighetslekplatsen i Rörsjöparken har också blivit mycket slitna.
– Just Cirkus- och Tillgänglighetslekplatsen har vi inte längre med i uppräkningen på vår hemsida över temalekplatser, eftersom de behöver rustas upp. Vi vill inte att folk läser om dem och åker långväga för att sedan bli besvikna, säger Caroline Larsson.
En viktig detalj är toaletter. Caroline Larsson berättar att de lekplatser som Malmö stad vet får många besökare, till exempel av förskolor och bussförskolor, ska ha toaletter.
Två i varje stadsdel
Från början var ambitionen att varje stadsdel skulle ha två temalekplatser. Även om indelningen i stadsdelar i dag är borta, är det fortfarande stadens ambition. Kirseberg, som är en mindre del av Malmö, har än så länge bara en temalekplats, medan andra större delar av Malmö i dag kan ha tre stycken.
Caroline Larsson:
– Det viktiga för oss är en god spridning.
Äventyrslekplatsen
Den här lekplatsen invigdes 2012. Vi besöker den en solig onsdag kväll, och här finns relativt många barn och vuxna. Gärna med picknickkorgar. Äventyrslekplatsen består bland annat av en typ av hinderbana, mjuka betongklippor med sand samt vattenstrålar som går igång när barnen rör sig nära dem. Träden till vänster om lekplatsens ingång har en spännande skogsslinga. Här finns också en toalett, men den är stängd.
Till Äventyrslekplatsen hör fotbollsplaner, framför allt en kullig fotbollsplan med böjda, lustiga målstolpar. Och så finns här kullarna, som är en attraktion för Malmö och som borde dra hit folk.
Barnens omdöme: Ossian (11 år) gillar hinderbanan, men är i en ålder där fotboll är allt. Han har länge önskat spela på puckelfotbollsplanen, och det var precis så kul som han hade förväntat sig. Virve (7 år) gillar också hinderbanan. Hit vill Ossian komma fler gånger för den puckliga planens skull.
Bondgårdslekplatsen
Lekplatsen invigdes 2006. Den ligger i ena hörnet av stora Videdalsparken, lite knepig att hitta för nya besökare. Här finns lekskulpturer i form av bondgårdens djur såsom gris, kor och häst.
Just nu är den under renovering, och delar saknas, bland annat en rutschkana och en stor klätterställning med gungor. Den ser ganska sliten ut, men fungerar ändå. Vi besökte den en mulen måndag. Då var vi ensamma på plats. Här har vi sett betydligt fler besökare andra gånger. Barnen lekte bollpjätt över hela lekplatsen.
Barnens omdöme: Testpatrullen, där Alice (8 år) och Lilly (10 år) ingick, tyckte om lekplatsen trots att den såg lite skabbig ut. Alice och Virve (7 år) talade efteråt om bondgårdens djur som de tyckte var söta och kul att klättra på. Hit vill de komma fler gånger, men då måste rutschkanan vara på plats. Eller kanske kan den ersättas av en klättervägg, föreslår Lilly.
Teaterlekplatsen
Teaterlekplatsen är en kavalkad i färg och fantasi. Från det puckliga gummihav som slottet befinner sig i, till de unika kulisser som kan utgöra barnens egna teaterstycken. Här finns också studsmatta, gong-gong och andra slagverk, en kulisskarusell och kvar ute på gräsmattan från förr den röda, snurriga rutschkanan. Väldigt populär lekplats, och därför också försedd med toalett. Vi besökte den en lördag eftermiddag. Fullt av folk.
Barnens omdöme: Detta är Virves (7 år) favorit i Malmö. Hon och kompisen Maya (6 år) böljar fram och tillbaka genom lekplatsens många utmaningar. Amani (2 år) är just nu mest intresserad av sand och gungor. Och de hittar hon även på Teaterlekplatsen.
Rörelselekplatsen
Den här lekplatsen är vad den heter. Det finns mycket i den som uppmanar till rörelse. Antingen barn som rör sig (hinderbana, hoppbana) eller saker som rör på sig (gungor och snurrande cirklar att leka i eller på). Från den kombinerade basket- och fotbollsplanen till andra sidan lekplatsen sträcker sig en röd asfaltsbana att till exempel åka inlines på. Lekplatsen är belägen i Sofielund och har en stor äng bredvid sig. Toalett finns.
Barnens omdöme: Ossian (11 år) gillar utmaningen i att tävla på tid i hinderbanan, men drar sig sedan snabbt till fotbollsplanen där han hittar tre killar som gärna spelar med honom. När han var mindre var han väldigt förtjust i den långa gungan, och det är det många som är i dag. Den är sällan ledig. Virve (7 år) testar allt men ser ganska vilsen ut. Till slut fastnar hon för en klassisk gunga. Hon vill inte hit igen.
Sollekplatsen
Den här lekplatsen hette en gång i tiden Ekologi-lekplatsen, men kallas i folkmun för Gula kulan. Vi besökte den en söndag. Den var då full av besökare, främst yngre barn. Intill lekplatsen finns en stor rund gräsplatta, och här finns många toaletter för den toanödiga, av den typ som har en kran för vattenhämtning på utsidan. En kran som får fylla många plasthinkar.
Lekplatsens huvudnummer är gula kulan, som tronar majestätiskt i mitten. Den är som en galen uppfinning som sprutar ur sig barn genom tre rör. I själva verket är det så klart en spännande uppklättringsfas in i kulan, och sedan tre olika snabba rutschkanor ner. Till detta bland annat en hängbro och trädäcksslinga.
Barnens omdöme: Bill (4 år) och Virve (7 år) tycker mycket om att springa i den helt innätade hängbron. Virve försöker tvinga sig att åka i gula kulans tre olika rutschkanor, men det verkar gå för snabbt. Hon avstår, och konstaterar att Sollekplatsen inte är hennes grej. Bill åker dock gärna rutschkanorna, och testar att klättra i det stora nätet. Tillsammans gungar de på både vippgungan och fåtöljgungan – den senare bedömer båda som allra roligast.
ETC Malmös reporter Åsa Ohlsson och Torbjörn Hallgren har besökt alla temalekplatser. Inför det här testet valde ETC ut fem stycken lekplatser med god spridning i Malmö.
Samlat omdöme
Lekplatsernas olika karaktär lockar barn i olika åldrar, det är tydligt. Vissa barn lockas av det mer färgglada som talar till fantasin, andra lockas av fysiska utmaningar som hinderbanor. Många gånger nöjer sig de minsta med sandlådor och gungor.
Tänkvärt är att den mest slitna lekplatsen som besöktes under sämst väder (Bondgårdslekplatsen i Videdal), var den lekplatsen då barnens egen lek flöt på som allra bäst. ”Det var skönt att det var så få barn där”, konstaterade barnen.
Att lekplatserna på något sätt är avgränsade är ett klart plus för de vuxna – att kunna vara på en lekplats utan att vara orolig för att barnen ska springa iväg ut i trafiken gör vistelsen klart enklare.
En attraktiv lekplats lockar barn och vuxna från Malmös alla delar. Det är det allra bästa med temalekplatserna – de bidrar till integrationen och får malmöborna att lära känna flera delar av sin stad.