Att Peter Jackson är en av Hollywoods giganter, senast med filmatiseringarna av Tolkiens populära fantasydrama, vet de flesta. Mindre känt är att hans karriär till stor del har stadgats upp av kvinnor. Framförallt har Fran Walsh, Jacksons livskamrat sedan mer än 20 år, spelat en stor roll för den hyllade filmmakarens framgångar på vita duken.
– Det är omöjligt att överskatta hennes betydelse, säger Andy Serkis, som spelar Tolkien-karaktären Gollum, till New York Times.
Tackar nej till intervjuer
Så hur det kommer sig att så få människor utanför branschen känner till Fran Walsh? I de sammanhang journalister har försökt att ge sig på att beskriva den mystiska halvan bakom Tolkien-succéerna framstår det som att livet undan strålkastarljuset är ett medvetet val. Att tacka nej till intervjuer och konsekvent undvika fotoblixtar görs delvis av hänsyn till familjen, enligt filmparet, som vill att åtminstone en av föräldrarna ska kunna leka med barnen i parken utan att bli igenkänd.
Det gemensamma beslutet har beklagats av de som anser att det behövs betydligt fler kvinnliga förebilder i Hollywood.
– Jag respekteras hennes önskan att ha ett privatliv, vilket alla borde kunna ha även om de jobbar inom filmbranschen. Samtidigt är det viktigt att hennes medverkan och talang kommer fram i ljuset, skriver Melissa Silverstein på nyhetssajten Indiewire.
Skriver manus med granne
Fran Walsh, som vuxit upp i Wellington i Nya Zealand, är i grunden musiker och har arbetat tillsammans med Peter Jackson sedan 1989. Bland annat var det hennes idé att de skulle ta sig an dramat Heavenly Creatures (1994), som senare nominerades till en Oscar.
Förutom att agera filmmusikkompositör och producent har hon hoppat in som regissör när Jackson haft andra åtaganden. Men framför allt är det som manusförfattare hon gjort sig ett namn inom branschen. Tillsammans med hennes bästa vän, grannen Philippa Boyens, före detta lärare, ligger hon bakom grundmanuskripten till filmatiseringarna av både Sagan om ringen-trilogin och de efterföljande Hobbit-filmerna.
Tvingade in fler kvinnor
För att undvika den totala bristen på kvinnor i Hobbit-filmerna beslutade Walsh och Boyens – till de boktrogna Tolkienfansens förtret – att addera Sagan om ringen-karaktären och alvdrottningen Galadriel till historien.
– Det var viktigt för oss, både som kvinnor och som berättare, har de förklarat.
När Hobbit – Smaugs ödemark har premiär i veckan får biobesökarna bekanta sig med ytterligare en kvinnlig karaktär som inte finns med i originalberättelsen, den älviska krigaren Tauriel, spelad av Evangeline Lilly.