BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Havre. Svensk superfood, både de klassiska grynen men även som mejeriersättning. Det är klimatsmartare att väja havre fraiche, havregurt och havremjölk framför sojamjölk och sojayoghurt.
Odla själv. Grodda egna ärtskott, färska örter, tomater med mera. Funkar även om man inte har trädgård. Ta också vara på dina ”använda” grönsaker. Finns massa roliga videos och tips på nätet. Ett av dessa är att nästa gång du köper salladslök i affären och skurit av allt utom lökarna, kasta dem inte! Sätt dem i stället i en kruka, vänta 20 dagar och vips så har du ny salladslök nästan utan kostnad.
Grovt och tåligt. Grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, lök, blomkål med mera odlas ofta på friland, vilket kräver mindre energi än växthusodling. De håller också längre, vilket minskar matsvinnet.
Handla efter säsong och närodlat. Det finns en anledning till att färskpotatis och jordgubbar är billigt på sommaren och inte på vintern. Kliv utanför sallad, tomat och gurkaträsket, det är bara under en kort period det kan odlas i Sverige. Upptäck kål, rotfrukter, ärtor etcetera.
Den ultimata frukosten – gröt med kardemumma och rabarberkräm
Havregrynsgröt är en ständigt återkommande frukost för mig. Denna goda, enkla, billiga, nyttiga, mättande och fiberrika frukost är också klimatsmart.
Variationsmöjligheterna är enorma men med föräldrarnas blommande trädgård tänkte jag att jag skulle passa på att ta vara på rabarbern. Du har säkert någon i din närhet som vill bli av med lite, rabarbern tenderar att växa snabbare än man hinner äta den. Resultatet blev en superenkel rabarberkräm som håller några dagar i kylen och som passade perfekt på gröten. Sötningen får du själv anpassa efter smak.
2 portioner
Ingredienser:
2 dl havregryn
4–5 dl vatten
ev salt
4 dl hackad rabarber
1/2 dl vatten
2 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver
Lite agave, honung, några mixade dadlar eller annan sötning om du tycker att det behövs
Gör så här
Hacka rabarbern och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten, kardemumma och vanilj. Låt koka till medelhög värme i 5 minuter tills rabarbern är mjuk och har mosats. Rör under tiden. Tillsätt sötning så du är nöjd med smaken. Låt vila medan du kokar gröten.
Servera med hallon eller annan valfri topping. Lite granola på toppen och du har nästan en rabarberpaj.
Gula ärtbiffar med örtig mathavresallad och ärtkräm
Baljväxter har väldigt liten klimatpåverkan och torkade håller de länge vilket minskar svinnet. De är dessutom rika på protein – ett bra och klimatsmartare alternativ än animaliska produkter.
Men ofta glömmer vi bort att vi inte behöver äta sojabönor från andra sidan jorden. Vi har faktiskt svenska alternativ som är minst lika bra. Gula ärtor duger till mer än ärtsoppa och här har jag svenskifierat falafel med biffar på blötlagda gula ärtor.
Till det serveras mathavre, ett näringsrikt sädeslag som vi producerar mycket av i Sverige och ett bättre klimatval än ris. Andra svenska ”ris” alternativ är kornris och dinkel. Dressingen görs på hemodlad basilika och svensk rapsolja. För att kräma till maträtten har jag mixat min favoritsås på gröna ärtor. Gröna ärtor är billigt, perfekt att ha i frysen, proteinrikt och odlas i Sverige.
2–3 portioner
Ingredienser:
ca 200 g torra gula ärtor (blötlägg i 12 h)
1 tsk bakpulver
10 cm purjolök (gärna den gröna delen för fin färg)
1 vitlöksklyfta
2 port mathavre
1 morot
2 tsk rapsolja
1 dl färsk basilika
1 tsk svartpeppar
2 krm salt
200 g gröna ärtor
1/2 dl vatten
Citronpeppar eller pressad citron
Gör så här
Biffar: Lägg de torra gula ärtorna i blöt i minst 12 h, förslagsvis över natten eller innan du går till jobbet. Häll av vattnet och mixa ärtorna i en matberedare med purjolök, vitlök, peppar och salt efter smak. Mixa ordentligt till en mjuk grynig massa. Forma biffar, ca 10 st och stek i rikligt med rapsolja. Först på högre värme för fin yta i 2 minuter per sida, sänk sedan och låt steka klart i 6–8 minuter.
Sallad: Koka under tiden mathavre enligt förpackningen. Mixa ihop basilika, olja, vatten, peppar och salt (alt finhacka basilikan). Blanda ner i matvetet. Skala en morot och fortsätt göra strimlor med skalaren. Blanda ner i salladen.
Ärtkräm: Mixa lätt tinade gröna ärtor med vatten, citron och peppar. För en varm sås kan du värma upp den precis innan servering. Servera biffarna med sallad och ärtsås.