– Jag tycker kött är en fantastisk råvara att jobba med i mitt yrke som kock, men att äta den slentrianmässigt som vi gör i dag är ju ren galenskap, säger Kristin Johansson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon menar att det i dag finns ett stort utbud av inspirerande böcker för den som vill bli vegetarian, men att det kommer lite för mycket i ett paket där det är allt eller inget.
– Det blir en etikett man måste sätta på sig – vegetarian. Men det är alldeles för viktigt för att det ska vara så. Man måste inte göra en helomvändning utan man kan minska på köttet ändå, säger hon.
"Gillar att experimentera"
Kristin Johansson menar att vegetarisk kost ofta förknippas med mycket sallad och "fräsch" mat. Men så behöver det inte vara.
– Jag gillar att experimentera med köttets smaker i den vegetariska kosten. Få in det där rökiga och grillade som många tycker är gott.
Kristin Johansson och Cecilia Blankens har varit vänner sedan 10-års ålder. Nu har de båda småbarn, och trots att Kristin bor i Göteborg och Cecilia i Los Angeles har de en likartad situation efter jobbet där de ska laga nyttig mat till sina barn.
– Vi har haft barnfamiljerna i huvudet när vi gjort boken. Därför är recepten enkla och har sådana smaker som barn gillar.
Kristin Johanssons bästa tips till den som vill få in mer grönt i sin mat är att man ska slå bort alla tankar om att det är svårt och krångligt. Man behöver inte oroa sig för att få i sig alla näringsämnen om man bara ska få in mer grönt i kosten. Utöver regler kan många uppleva ett motstånd från familjen när man försöker introducera nya rätter som ett hinder.
– Man har sina rätter som funkar, och att byta ut dem kan leda till problem. Men då kan man börja smått. Kanske byta ut hälften av färsen i bolognesen till linser och på så sätt sakta vänja barnen vid vegetariskt.
Det gäller att anpassa matlagningen efter de smakpreferenser som finns i varje familj. Om bitar av grönsaker inte uppskattas kan man till exempel mixa ner maten.
– Om tacos är en favorit så kan man ju tillsätta den kryddningen till det vegetariska, säger Kristin Johansson.
En färgglad och otroligt vacker paj som får smaklökarna att jubla av glädje, särskilt när den serveras tillsammans med chèvrekräm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
6 portioner
Pajskal
- 4 dl kokt kall quinoa
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl potatismjöl
- 50 g smör
- 1 ägg
Fyllning
- 1 gul lök
- 500 g blandade rotfrukter, t.ex. morot,
- persiljerot, jordärtskocka
- 500 g rödbetor
- 0,5 dl finhackad färsk timjan
- 4 ägg
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 200 g riven ost
- olja till stekning
- salt och peppar
Chèvrekräm
- 200 g chèvre
- 1 dl crème fraiche
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 200°. Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
- Förgrädda skalet ca 15 minuter i ugnen.
Skala lök, rotfrukter och rödbetor och skiva dem grovt. Stek sedan alltsammans i olja i en panna (i omgångar om allt inte får plats). Strö över timjan, salt och peppar. Fördela grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll blandningen över grönsakerna.
Toppa med den rivna osten, strö eventuellt över lite extra timjan och dra några varv med pepparkvarnen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Chèvrekräm: Mosa eller mixa ihop chèvren med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.