Stadsdelsfestival i Majorna där ett 30-tal band och artister i allehanda olika genrer uppträder på små scener spridda över stadsdelen. Café Kultur, Kafé Zenith, Kafé Biscotti, Enoteca Maglia och Kafé Marmelad ingår samt avslutningsspelningar på Oceanen på kvällarna.
NÄR: 1–2 september
VAR: Runt om Majorna
Kapten Röd
Hundralappen, där alla eller åt-minstone fler ska ha råd att gå på konsert är ett fint statement av den röda kaptenen Björn Nilsson. När turnén avslutar på Slottsskogsvallen i hemstaden lär det bli gasen i botten utan säkerhetslina.
NÄR: 2 september
VAR: Slottsskogsvallen
Frilagret fem år
Göteborgs kulturhus för unga håller femårskalas och hyllar alla arrangörer och besökare som varit med och möjliggjort de 1 816 events som hållits sedan starten. Dagen, som även är öppningsdag efter sommaruppehåll, innehåller framträdanden av tidigare arrangörer, dans, partypyssel och en hel del annat.
NÄR: 29 augusti
VAR: Frilagret
Alla ska passa in
40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet.
I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.
NÄR: Fram till 10 december
VAR: Världskulturmuseet
Magnus Uggla
Det har gått över 40 år sedan ”Om Bobbo Viking” släpptes, men Magnus Uggla kör fortfarande på för fullt. 63-åringen hävdar att han ska dö på scenen i pressmeddelandet, men menar förhoppningsvis inte Lisebergs stora scen specifikt, och inte än på ett tag.
NÄR: 1 september
VAR: Liseberg, Stora scenen
Kulturnatt i Kvarnbyn
Kulturupplevelser i en unik miljö när Mölndals Kvarnby arrangerar sin årliga Kulturnatt. De bevarade fabriksbyggnaderna, arbetarbostäderna och den brusande forsen ger området en speciell karaktär. Musik, mat, dans, konst, öppna ateljéer och museer står på menyn
NÄR: 1 september
VAR: Kvarnbyn, Mölndal
Krutrök på Kronan – Stand Up
Stand up i medeltidsmiljö kan ju låta som ett ljv som spårat ur. Men istället är det Carl Stanley, känd från bland annat Parlamentet, Niklas Andersson, som började karriären med att utses till ”Göteborgs roligaste” och konferenciern Ludde Samuelsson som är på plats och underhåller publiken.
NÄR: 29 augusti
VAR: Skansen Kronan
Gothenburg Fringe
Festival 2017
Scenkonst från världens alla hörn när Gothenburg Fringe Festival bjuder in till fyra dagar av musik, teater, dans, stand up och mycket mer. Det internationella konceptet ”Fringe” (översatt ungefär marginal, ytterkant) finns sedan 2014 i Göteborg och i år är över 50 konstnärer inbjudna. Festivalen är uppdelad på 15 spelplatser, framför allt runt Majorna.
NÄR: 1–4 september
VAR: 15 spelplatser runt om i staden
Freddie Wadlings kabinett
Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.
NÄR: Tills vidare
VAR: Göteborgs stadsmuseum
Tillsammans
Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.
NÄR: Tills vidare
VAR: Världskulturmuseet
Göteborgs födelse
Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammar Stadsmuseet stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de allra första göteborgarna.
NÄR: Tills vidare
VAR: Göteborgs stadsmuseum
Mystrium
Mystrium är en udda och lite annorlunda utställning som vill fördjupa diskussionen om vad som räknas som konst. Här dras de självlärda och/eller anonyma bildkonstnärerna fram i ljuset och den gemensamma nämnaren är egensinnighet och upptäckarlust med den visuella konsten som uttrycksmedel. Utställningens titel ”Mystrium” kommer från ett citat från en av konstnärerna. Han hade skurit ut och målat en devis i trä: ”Konsten är ett mystrium – låt den vara det”.
NÄR: 9 april–1 oktober
VAR: Strandverket
Någon sorts kunskap – Nya verk i samlingen
Utställning på Göteborgs konstmuseum som visar upp sina senast förvärvade verk.
Storskaliga videoverk av Jonas Dahlberg och Klas Eriksson samsas med Iiu Susirajas normkritiska fotografier och Alexander Talléns skäggiga hipsters i keramik. Utställningen är en presentation av de verk som köpts in under de senaste tre åren. Bland andra Vanessa Baird, Ewa Brodin, Ann-Mari Didoff, Charlotte Gyllenhammar, Maria Hedlund, Hannaleena Heiska, Clay Ketter och Alexander Tallén.
NÄR: 14 juni–15 oktober
VAR: Göteborgs konstmuseum
Dylan Leblanc
Skivan ”Pauper’s field”, av en då endast 20-årig Dylan Leblanc, kom 2010 och hyllades av kritikerna som utropade honom till den nya Ryan Adams, eller nya Neil Young. Den tidiga framgången hade dock ett pris, och en utbränd Leblanc vände sig till självmedicinering. I början av 2016 var han dock tillbaka med skivan ”Cautionary tale”, enligt egen utsago betydligt mer redo.
NÄR: 1 september
VAR: Pustervik