När: 9-11 augusti
Var: Mestadels i Slottskogen
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hisingsfestivalen
Förra året satt Glenn Hysén och läste sagor när Hisingsfestivalen ägde rum på Gothenburg Studios, en akt som utan tvekan fick mest uppmärksamhet, men som bara var en i ett myller av konserter, dans och film, med fokus på ungas kreativitet och skapande. I år är det istället Emma Knyckare som tar Glenns plats som sagoläsare, vid sidan av dansworkshops, marknad, konsert och tarotkort med Linda Spåman. Dessutom är det alldeles gratis.
När: 12 augusti
Var: Dansbana Kvilleplatsen
Göteborgska Valpodden premiärar
Med syftet att öka intresset för lokalpolitiken och därigenom valdeltagandet har Göteborgs Närradioförening startat upp Valpodden, som drar igång 6 augusti i Majorna-Linné. De kommer att spela in avsnitten live i olika stadsdelar med gäster och prata med väljare i varje område. Inför det första avsnittet har de bjudit in bland andra Martin Wannholt och Jan Jörnmark, till det andra Ann-Sofie Hermansson, Po Tidholm, med flera.
När: 6 och 9 augusti
Var: Linnéstadens bibliotek och Älvrummet
Popsicle & Rome is not a town
För andra gången i ordningen återförenas dansbandsföraktande 90-talsbandet Popsicle på scen. Med fyra album under fem år både skapade och red de på den indiepopvåg som svepte över den västerländska musikscenen på 90-talet. Men redan innan det nya millenniet tog vid hade bandet lagt ned, för att återförenas först 2005 och sedan sommaren 2018. Förband är dessutom göteborgsbandet Rome is not a town.
När: 8 augusti
Var: Stora scenen, Liseberg
Jussi Björling-utställning: Sista chansen!
Under sommaren har Göteborgsoperan haft foajéutställning till minne av den folkkäre och framgångsrike superoperastjärnan Jussi Björling. De utställda foton, kostymer, filmklipp och ljudinspelningar som är en del av utställningen är lånat av Björlingmuséet i Borlänge och ska strax återvända dit. Den elfte augusti är nämligen utställningens sista dag.
När: Fram till 11 augusti
Var: Göteborgsoperan
Elin Teilus
Hur ofta hör man jojk på den här sydliga breddgraden? Inte särskilt ofta, så vitt jag vet, men nu bjuder Frölunda kulturhus på just det. Sångerskan Elin Teilus har rötter i samiska Udtjá och ska nu uppträda tillsammans med Rickard Åström på piano och slagverkaren Anders Waernelius i Positivparken med sång och jojk.
När: 9 augusti
Var: Positivparken i Frölunda
Föreläsning med Simon Faithfull (på engelska)
Brittiske konstnären Simon Faithfulls verk har visats på många håll i Europa. Hans konst brukar beskrivas som ett upptäckande och utforskande av planeten, dess gränser och dess yttersta kanter. I tre föreläsningar kommer han nu till Göteborg, arrangerat av scenkonstplattformen Skogen. På Naturhistoriska ska han i 13 essäer berätta om vad som finns under havsytan; om myter, legender och vetenskapliga unikum.
När: 10 augusti
Var: Naturhistoriska
Gudrun – konsten att vara människa + regissörssamtal
Hon har eldat upp 100 000 kronor, lett Vänsterpartiet till rekordsiffran 12 procent, startat upp Feministiskt initiativ och rest land och rike runt med sina home parties. Filmaren Hampus Linder har följt personen som sedan tillträdandet som Vänsterpartiets partiledare konstant befunnit sig i det mediala strålkastarljuset, Gudrun Schyman. Med mindre än en månad kvar till valet premiärar filmen Gudrun – konsten att vara människa på Hagabion, och på lördag visas den med efterföljande samtal med regissören.
När: 11 augusti
Var: Hagabion
Late Summer Art Show
I Konstepidemins årliga upplaga av sin sensommarutställning har gäster bjudits in för att ställa ut varsin teckning. Resultatet är 70 deltagande konstnärer som ställer ut gemensamma verk där de arbetat på olika sätt med teckning som teknik eller papper som material. Bland konstnärerna syns bland annat Faruq Faaiq Omer, Nina Zetterquist och Stig Steijner.
När: 3-26 augusti
Var: Galleri Konstepidemin
Utom ord
När orden tar slut kan konsten ta vid. I denna sommarutställning behandlas frågor om språkets begränsningar, om att kommunicera det som talet och det skrivna ordet inte kan ge uttryck för. Verk av de tre konstnärerna Carla Zaccagnini, Erkan Özgen och Carlos Amorales.
När: Visas till 19 augusti
Var: Röda sten konsthall
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
När: 13 juni – 11 november
Var: Göteborgs konstmuseum
Mounir Fatmi
Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.
När: Visas till 16 september
Var: Göteborgs konsthall
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
När: Fram tills 14 oktober
Var: Göteborgs Stadsmuseum
Feathers
Tack vare sina starka färger och unika strukturer har fjädrar alltid fascinerat människan. Användningsområdena för fåglarnas dräkter är både praktiska, dekorativa och religiösa. Och den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, oavsett var i världen man befinner sig. Utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar” är ursprungligen producerad i Nederländerna, men det är inte bara lånta fjädrar som visas upp i Göteborg. En mängd fåglar från Naturhistoriska Riksmuseet finns med, samt unika föremål ur den egna samlingen.
När: Visas till 19 augusti
Var: Världskulturmuseet
Haenyeo – Havets kvinnor
På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.
När: Visas till 16 september
Var: Sjöfartsmuseet Akvariet
Chiharu Shiota – The Distance
Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.
När: Fram tills 30 september
Var: Göteborgs konstmuseum
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
När: Fram tills 16 september
Var: Sjöfartsmuseet
Freddie Wadlings kabinett
Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig. Där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.
När: Fram tills 19 augusti
Var: Göteborgs stadsmuseum
Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
När: Fram till hösten 2018
Var: Världskulturmuseet