Det hela fick stor uppmärksamhet, vilket bland annat ledde till att flera kända personer skickade personliga hälsningar till pojken. Simon Sandström bestämde sig för att starta Soldiers of love efter att pojken visat en hatkonversation på Instagram. Flera lokalgrupper av Soldiers of love har även bildats och man har bland annat arrangerat en ”Picknick of love” i Stockholm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En av tankarna med Soldiers of love är att personer som utsatts för mobbning ska få ett forum att dela med sig av sina erfarenheter. Hur har gensvaret varit?
– Jättemånga har delat med sig av sina erfarenheter. Jag tror att det förhoppningsvis kan stärka dem som är utsatta att läsa om folk som har blivit utsatta som berättar sina historier och att de ser vilket stöd de får.
– Jag tror att de själva, de säger att de går i 8:an–9:an, kanske inte vågar dela med sig, men jag tror att de kan finna ett stöd när de ser att det finns väldigt många som står upp mot mobbning.
Vilken betydelse tror du att det har för personerna själva att dela med sig av sina erfarenheter?
– Jag tror att det är väldigt skönt att få dela med sig och se att folk bryr sig. Jag tror att det kan bilda ett lugn att känna att det finns folk som faktiskt bryr sig. Jag hoppas också att de kan komma i kontakt med varandra och det ser vi att de gör, och stöttar varandra. Men framför allt tror jag att man blir stärkt av att äntligen ha delat med sig. Att få skriva av sig bara, ”det här har hänt mig”. Att få dela med sig i ett forum där man känner stöd kan göra att ens självförtroende växer.
– Det är väldigt många som skriver att ”Vad starkt att du delar med dig, du är en modig människa, kämpa, vi finns här, skriv igen”.
Är det vanligt att man hemlighåller erfarenheter av mobbning, att det finns ett tabu kring att prata om det?
– Det krävs en enorm styrka att våga dela med sig, jag tror att ju yngre du är desto svårare är det. Man ser att de flesta som delat med sig är äldre som har varit utsatta och skriver att de fortfarande är utsatta.
Kan de som själva har mobbat också skriva i gruppen?
– Självklart, och det är det också folk som har gjort. Flera stycken. ”Jag har själv mobbat och det skäms jag för”. De erbjuder sin hjälp nu, här i gruppen, och folk har också skrivit till mig med att ”Jag har varit mobbare, jag skulle vilja göra något för någon som är mobbad nu”.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.