Kommer vi att kunna använda våra kroppar som batterier i framtiden?
– Ja, vi har redan utvecklat prototyper som kan omvandla olika typer av kroppsenergi till elektricitet och som klarar av att driva komponenter, som en strömsnål skärm till exempel. Men det återstår mycket forskning innan vi har en produkt som är tillräckligt effektiv för att kunna konkurrera med batterier.
Varför inte bara använda ett vanligt batteri?
– Den stora skillnaden mot vanliga batterier är att vårt biobatteri är grönt och nedbrytbart. Runt 90 procent av de batterier vi använder på jorden idag återanvänds inte. Det är ett enormt miljöproblem. Och med tanke på att vi snart beräknas ha runt 20 miljarder bärbara uppkopplade prylar måste vi gå mot hållbar utveckling. Vi använder också en biologisk katalysator vilket gör att det kan opereras in i kroppen utan risk för förgiftning.
Vilka slags kroppsenergier talar vi om?
– Man kan säga att det finns tre typer av kroppsenergi som går att omvandla till elektricitet. Dels handlar det om kemisk energi, som är den typ vi använder i det här projektet. Dels handlar det om rörelseenergi, där det finns lyckade försök i andra projekt med material som ger ifrån sig elektricitet när de sträcks eller utsätts för tryck, som kan användas i exempelvis en axelrem eller i en skosula. Även rörelser inuti kroppen är potentiellt användbara, en rapport har visat att det går att fästa ett litet kraftverk på hjärtat som alstrar energi när det slår. För det tredje handlar det om kroppens värmeenergi,
men där är omvandlingsgraden till elektricitet mycket lägre så därför har vi koncentrerat oss på kemisk energi.
Hur går det till?
– Kemisk energi är det kroppen använder sig av för att fungera, och på samma sätt som vi omvandlar mat till energi så kan vi utvinna elektricitet med en liknande process. Och det går både med interna kroppsvätskor och med externa, som svett och tårar. Man kan säga att det fungerar lite som en bränslecell, men i vårt fall är maten glukos som vi tillför processen.
Det låter lite som i The Matrix där människor görs om till batterier för att driva maskiner ... är det så det kommer att bli?
– Haha, nej det tror jag inte. Det finns flera begränsningar vad gäller syretillförsel och annat för att man ska kunna alstra några större mängder energi inuti kroppen. Men man ska aldrig säga aldrig, för trettio år sedan var det svårt att föreställa sig den batteriteknik vi har idag.
Hur kommer den här tekniken att kunna användas?
– Vi talar om milliwatts än så länge, så det är väldigt låg effekt. Men dels går utvecklingen snabbt mot allt mindre strömkrävande komponenter och idag har vi transistorer som fungerar på bara några milliwatt, och dels kan den här enheten som vi tagit fram även lagra energi vilket gör att den ackumulerade effekten kan bli högre. Vi har även lagt på små solceller som komplement till bränslecellen som utnyttjar att vi ofta utsätts för dagsljus. Biobatteriet är supertunt och transparent och ganska flexiblet, så exempel på saker som skulle kunna drivas av den här teknologin är olika typer av implantat, elektroniska linser, neurostimulatorer.