Skolplanscherna intog de svenska klassrummen under slutet av 1800-talet. Ofta föreställde de växter, djur och årstider. I dag har planscherna blivit en trendig inredningsdetalj i många hem, men den som analyserar dem mer ingående kommer snart att upptäcka att de gamla skolplanscherna ibland både är idealiserande och fördomsfulla. I en utställning, som möjliggjorts med stöd av Sällskapet för folkundervisningens befrämjande i Göteborgs stift, visar nu Göteborgs stadsmuseum upp sin stora planschsamling.
NÄR: 1 december 2017 – 2 december 2018
VAR: Göteborgs stadsmuseum
Mölndalsrevyn
Den anrika Mölndalsrevyn, som firade sitt 40-årsjubileum 2014, har i år döpt sin föreställning till ”Fejk – en äkta revy”. Clownpresidenter, nättroll och kaosrubriker gör att vi behöver förlösande skratt, menar gänget bakom föreställningen.
NÄR: 6 januari – 24 februari
VAR: Möllan
Jim Jefferies – The unusual punishment tour
Australienska ståuppkomikern Jim Jefferies blev internationellt känd år 2007, men då var det inte tack vare hans komiska förmågor utan för att en man från publiken attackerade honom på scenen mitt under hans rutin. Efter det har Jim Jefferies dock fått uppmärksamhet även för sin stand up, bland annat på amerikanska tv-kanalen HBO där hans föreställning har sänts och med en egen show på Comedy central. Nu kommer han till Sverige för att leverera sina, ofta provocerande, skämt.
NÄR: 9 januari
VAR: Lisebergshallen
Bror Gunnar Jansson
Det där med att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad är en gammal sanning. I Frankrike är Bror Gunnar Jansson ett välkänt namn, i Skandinavien, frånsett Göteborg, är han än så länge fortfarande ganska anonym. Med sin enpersonsorkester levererar denne musiker från Partille mörk och skitig deltablues.
NÄR:13 januari
VAR: Nefertiti
Underkastelse
Michel Houellebecq är en minst sagt kontroversiell författare. Fransmannen har blivit anklagad för rasism, misogyni och islamofobi, bland annat. Samtidigt har flera av hans böcker hyllats av den franska litterära intelligentian. I en monolog framförs hans senaste verk ”Underkastelse” av skådespelaren Fredrik Evers. Föreställningen utspelar sig i en snar framtid och partiet Muslimska broderskapet har tagit över makten i Frankrike. Litteraturläraren François betraktar sitt eget och samtidens tillstånd, och funderar över hur långt han är beredd att få för att få det bättre. Emil Graffman har regisserat.
NÄR: 12 januari – 8 februari
VAR: Göteborgs stadsteater
The Commotion och Italo Bitches
Två band gästar Pustervik denna afton. Italo Bitches består av Mira Aasma och Anna Törnqvist och har förvisso än så länge bara släppt en låt, men det är onekligen en bra sådan. ”Pussy like that” andas italodisco från 80-talet. The Commotion har å andra sidan hunnit med att släppa tre fullängdare. Den senaste, ”Gospel of the machine”, kom ut den 10 november. Det nio man starka bandet spelar musik med inspiration från det råa soundet som präglade soulen på 60- och 70-talet.
NÄR: 12 januari
VAR: Pustervik
Bonsai
Sex, samtycke, makt och maskulinitet. Varför existerar det sexuella våldet, och hur påverkar det oss? Backa teater, Unga Klara och Fatta! har gått samman för att gemensamt belysa dessa frågor i föreställningen ”Bonsai”, ett namn som hämtats från den japanska traditionen där träd och växter formas av människans han, vilket skapar en skönhet som är konstruerad, förminskad och hoptryckt. I grunden är ”Bonsai” en klassrumsföreställning, men nu ges också tre offentliga föreställningar. På scen för att tackla de svåra frågorna syns Jonatan Rodriguez.
NÄR: 13, 15 och 16 januari
VAR: Backa teater
Filmworkshop för barn
Att skapa film är inte bara något för vuxna, även många av de minsta har en filmskapare som bor inom dem. Göteborgs lilla filmfestival drar igång först den 18 januari, men på Alfons Åbergs Kulturhus börjar man peppa redan nu med en filmworkshop för barn med deras vuxna. På plats finns två filmpedagoger som med hjälp av spännande uppdrag hjälper barnen att utforska omgivningen genom en kamera.
NÄR: 13 januari
VAR: Alfons Åbergs Kulturhus
Sunes jul
Julhelgerna är som bekant överspelade, men klassikern ”Sunes jul”, som var julkalender 1991, är kanske att betrakta som tidlös. Det är i alla fall Göteborgs Konserthus devis, dit familjeföreställningen som tar avstamp i julkalendern nu kommer på besök. Ensemblen består av tunga namn som Pernilla Wahlgren i rollen som mamma Karin och Morgan Alling som pappa Rudolf. Föreställningen handlar om familjen Andersson som planerar att fira en lugn och stillsam jul, men föga förvånande går det inte riktigt som planerat.
NÄR: 13 januari
VAR: Göteborgs konserthus
Cyberfeminism,
memes och indiepop
I samband med utställningen Mozart’s Ghost, som berör frågor kring sexism, rasism och ekonomisk ojämlikhet med fokus på teknik och dess estetik, ges tre programdagar där besökare kan fördjupa sig i ämnena. Johanna Sefyrin är informatikforskare och berättar i en föreläsning om vad cyberfeminism egentligen innebär. Konstnären Vida Landén ger ett föredrag om memes och hur de kan användas som ett sätt att analysera maktstrukturer. Hon håller även i en workshop där besökarna får prova på att göra egna memes. Det blir också konsert med Combi Cats, en svensk-polsk indiepopduo som består av bildkonstnärerna Kordian och Diana Rönnberg.
NÄR: 13 januari
VAR: Göteborgs Konsthall
Stjärnornas tröst
Det var för ett år sedan som ”Stjärnornas tröst” hade urpremiär på Göteborgs stadsteater. Nu har man bestämt sig för att köra föreställningen som hyllar Karin Boyes verk ett varv till. Marie Delleskog och Mia Eriksson är med som skådespelare, medan artisten Daniel Lemma sjunger Karin Boyes texter.
NÄR: 22 november – 20 januari
VAR: Göteborgs stadsteater
Gösta Berlings saga
Den klassiska sagan av Selma Lagerlöf har fått en mörkare ton i Rikard Lekanders regi. Högaktuelle Adam Lundgren, som senast sågs i ”Vår tid är nu”, spelar huvudrollen som den avdankade prästen Gösta Berling. Han får sällskap av bland annat Jakob Eklund som tar sig an rollen som djävulen Sintram. En mustig skröna med ingredienser som häxor, zombies, kannibaler, blod och passion.
NÄR: 15 december – 28 mars
VAR: Göteborgs stadsteater
Aswat – syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställning Aswat – syriska röster ut.
NÄR: pågår fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet
The phantom of the opera
Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än ”The phantom of the opera”. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera gått samman.
NÄR: 23 sep 2017 – 20 maj 2018
VAR: Göteborgsoperan
Girls, girls, girls
Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.
NÄR: 4 november – 18 mars
VAR: Göteborgs konstmuseum
Daylight and Objects
Årets pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Daniel Rybakken ställer ut sin design. Rybakken är en norsk ljus- och möbeldesigner som har vunnit flera internationella priser.
NÄR: 5 november – 18 februari
VAR: Stadsbiblioteket
Den fule
”Den fule” handlar om en extremt ful person. Marius von Mayenburgs pjäs har i princip spelats oavbrutet i Tyskland sedan den skrevs för tio år sedan. I Sverige är den inte lika vanligt förekommande. Nora Nilsson har regisserat Folkteaterns version.
NÄR: 23 november – 14 januari
VAR: Folkteatern