NÄR: 20 december
VAR: Pustervik
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En julsaga
Vi är vana att tänka på Ebenezer Scrooge som den gamla vresiga gubben i Charles Dickens klassiker. Men på Göteborgs-operan har gubben blivit tant när -musikalen ”En julsaga” sätts upp med solisten Carina Söderman i huvudrollen. Klassiska jullåtar blandade med disco, pop, rap och opera.
NÄR: 16 december–20 december
VAR: Göteborgsoperan
Elvis Christmas
Att Henrik Åberg åker på Sverigeturné med sin Elvishow i juletid är lika mycket tradition som julen själv (nåja, nästan). För sjätte året i rad framför han, tillsammans med sitt band och lokala gospelkörer, sina tolkningar av Elvis jul- och gospelklassiker.
NÄR: 20 december
VAR: Annedalskyrkan
Champion J.R
Med gruppen Movits! och debutalbumet ”Äppelknyckarjazz” gjorde Johan Rensfeldt sig ett namn på landets dansgolv. Nu flyger frontmannen med egna vingar under artistnamnet Champion J.R. Musiken benämns som en blandning av dancehall och reggae. Eller som Rensfeldt själv uttrycker det: ”Den lille jamaicanen behövde komma ut”. Just nu är han ute på en kortare julturné som gör ett stopp i Göteborg.
NÄR: 22 december
VAR: Nefertiti
Christmas Night
Julföreställningen som tidigare varit sångaren Magnus Carlssons hjärtebarn, i år har han dock klivit av scenen för att lämna plats till tre nya artister: Molly Sandén, Thomas Di Leva och David Lindgren. En traditionell julshow med allt vad det innebär.
NÄR: 22 december
VAR: Lorensbergsteatern
Madicken på Junibacken
Tiden är inne för årets jullovs-föreställning på Lisebergs-teatern. Efter Astrid Lindgren-klassiker som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Saltkråkan har turen nu kommit till Madicken. Med sång, musik och dans skildras både humor och allvar.
NÄR: 20 december–14 januari
VAR: Lisebergsteatern
Gösta Berlings saga
Den klassiska sagan av Selma Lagerlöf har fått en mörkare ton i Rikard Lekanders regi. Hög-aktuelle Adam Lundgren, som senast sågs i ”Vår tid är nu”, spelar huvudrollen som den avdankade prästen Gösta Berling. Han får sällskap av bland annat Jakob Eklund som tar sig an rollen som djävulen Sintram. En mustig skröna med ingredienser som häxor, zombies, kannibaler, blod och passion.
NÄR: 15 december–28 mars
VAR: Göteborgs stadsteater
Kortfilmsdagen
De kortaste filmerna – på den kortaste dagen. På Bio Roy hyllas årets kortaste dag med ett kortfilmsmaraton. 30 filmer, mellan en och tolv minuter långa, från världens alla hörn kommer att visas. Det blir drama, dans, dokumentär och komedi. Kortfilmsdagen arrangeras av LadybugFestival och Bio Roy med stöd av Svenska Filminstitutet. Alla filmer visas med engelsk text.
NÄR: 21 december
VAR: Bio Roy
Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan
Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken- avslutade samarbetet och -därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.
NÄR: Tills vidare, förlängt
VAR: Teater Aftonstjärnan
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
NÄR: Tills vidare
VAR: Sjöfartsmuseet
Aswat – syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. -Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställning Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Pågår fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet
Karl Gerhard
Stadsteaterns föreställning om den legendariska revykungen. Med musik, sång, dans och stor ensemble tar ”Karl Gerhard” plats på Stora Scen i Tomas von Brömssens gestaltning. Sångaren, skådespelaren och författaren Gerhard tog tydlig ställning mot nazismen och Sveriges flata hållning gentemot Tyskland. Regisserad av Eva Bergman, som är tillbaka efter succéer som ”Driving Miles”, ”Don Carlos”, ”Pygmalion” och ”Påklädaren”.
NÄR: 3 november–17 januari
VAR: Stadsteatern
Girls, girls, girls
Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.
NÄR: 4 november–18 mars
VAR: Göteborgs konstmuseum
Daylight and Objects
Årets pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Daniel Rybakken, ställer ut sin design. Rybakken är en norsk ljus- och möbeldesigner som har vunnit flera internationella priser.
NÄR: 5 november–18 februari
VAR: Stadsbiblioteket
Den fule
”Den fule” handlar om en extremt ful person. Marius von Mayenburgs pjäs har i princip spelats oavbrutet i Tyskland sedan den skrevs för tio år sedan. I Sverige är den inte lika vanligt förekommande. Nora Nilsson har regisserat Folkteaterns version.
NÄR: 23 november–14 januari
VAR: Folkteatern
Norma
Opera i två akter av Vincenzo Bellini med ibretto av Felice Romani efter Alexandre Soumets drama. Om en härskarinna lika kärv och skön som månen.
NÄR: 2 december–4 februari
VAR: Göteborgsoperan
Blandutställning: Bob Dylan och Stan Lee
En högst oväntad kombo. På display i galleriet visas delar ur Bob Dylans hyllade kollektion ”The Beaten Path”, en resa i det amerikanska landskapet, från New York till New Mexico. från gröna vägar i Kentucky till -magiska Route 66. Dessutom visas en helt ny serie av Marvel Super-heroes. Originaltidningsomslag från olika år, alla är utvalda och handsignerade av skaparen Stan Lee själv.
NÄR: 29 november–23 december
VAR: Miva fine art gallery
Mozart’s ghost
Konstutställning på Göteborgs konsthall med digitala verk – videor, memes och gif:ar. Utställningen berör frågor kring sexism, rasism och ekonomisk ojämlikhet, men fokuserar även på teknik och dess estetik. Utställningen består av svenska och internationella internetkonstnärer inom cyberfeminism och andra rörelser på nätet.
NÄR: 9 december–15 april
VAR: Göteborgs konsthall
The phantom of the opera
Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än ”The phantom of the opera”. -Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – Göteborgs-operan och Finlands Nationalopera gått samman.
NÄR: 23 sep–20 maj
VAR: Göteborgsoperan
Tillsammans
Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1 000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.
NÄR: Tills vidare
VAR: Världskulturmuseet