NÄR: 6 december
VAR: Pustervik
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Thomas Stenström
Det dras eviga paralleller till Håkan Hellström när det handlar om Uddevallasonen Stenström, och det är väl inte helt utan anledning. Monsterhiten ”Slå mig hårt i ansiktet” från 2014 är fortfarande hans största avtryck. Nu är han för första gången på turné utan sitt band och med en mindre, avskalad sättning.
NÄR: 7 december
VAR: Stora Teatern
Blandutställning: Bob Dylan och Stan Lee
En högst oväntad kombo. På display i galleriet visas delar ur Bob Dylans hyllade kollektion ”The Beaten Path”, en resa i det amerikanska landskapet, från New York till New Mexico. Från gröna vägar i Kentucky till magiska Route 66. Dessutom visas en helt ny serie av Marvel Superheroes. Originaltidningsomslag från olika år, alla är utvalda och handsignerade av skaparen Stan Lee själv.
NÄR: 29 november - 23 december
VAR: Miva fine art gallery
Totalt jävla mörker
20 år och flera hundra spelningar har gått sedan Totalt jävla mörker såg... nattens mörker? Politik, käng, black metal och hardcore i en härlig punkgryta har fyllt de åren.
NÄR: 7 december
VAR: Pustervik
Räfvarnas Afton
Sedan Räfven bildades i Göteborg 2003 har deras punkiga folkmusik synts och hörts lite överallt över världen. På Stora teatern möbleras det om till klubbmiljö och ståpublik.
NÄR: 8 december
VAR: Stora Teatern
Sea lion + Shitkid
Lokala Linn Österberg är Sea Lion. Hon släppte egenproducerade debutskivan ”Desolate Stars” 2015 och det är drömskt, vackert men med elgitarrsudd. Shitkid är Åsa Söderqvist, inflyttad norrlänning. Med en punkig botten gör hon musik som spänner från pop, till trasig rock genom ett lo-fi-filter.
LÄS MER: Sea Lion + Shitkid
NÄR: 8 december
VAR: Studio HPKSM
Norma
Opera i två akter av Vincenzo Bellini med ibretto av Felice Romani efter Alexandre Soumets drama. Om en härskarinna lika kärv och skön som månen.
NÄR: 2 dember - 4 februari
VAR: Göteborgsoperan
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
LÄS MER: Båtflyktingarnas berättelser i ny utställning
NÄR: Tills vidare
VAR: Sjöfartsmuseet
Mozart's Ghost
Konstutställning på Göteborgs Konsthall med digitala verk – videor, memes och gif:ar. Utställningen berör frågor kring sexism, rasism och ekonomisk ojämlikhet, men fokuserar även på teknik och dess estetik. Utställningen består av svenska och internationella internetkonstnärer inom cyberfeminism och andra rörelser på nätet.
NÄR: 9 december - 15 april
VAR: Göteborgs konsthall
Den fule
Den fule handlar om en extremt ful person. Marius von Mayenburgs pjäs har i princip spelats oavbrutet i Tyskland sedan den skrevs för tio år sedan. I Sverige är den inte lika vanligt förekommande. Nora Nilsson har regisserat Folkteaterns version.
NÄR: 23 november - 14 januari
VAR: Folkteatern
Sång för Kassandra
Mitt i #metoorörelsen spelar Teater Trixter Sång för Kassandra. Det är en föreställning om att tala sin sanning men inte äga tolkningsföreträdet. Kassandra blev åtrådd av guden Apollon som skänkte henne siargåvan - förmågan att se in i framtiden. Men när hon avvisade honom dömde han henne till att aldrig bli trodd...
NÄR: 23 november - 16 december
VAR: Teater Trixter
Daylight and Objects
Årets pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Daniel Rybakken ställer ut sin design. Rybakken är en norsk ljus- och möbeldesigner som har vunnit flera internationella priser.
NÄR: 5 november - 18 februari
VAR: Stadsbiblioteket
Girls, girls, girls
Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.
NÄR: 4 november - 18 mars
VAR: Göteborgs konstmuseum
Skid
I dansverket Skid, av Damien Jalet, har golvet en lutning på 34 grader, vilket skapar intressanta förutsättningar för dansarna. Ett videoklipp från repsalen har delats över 3 800 gånger på Facebook – vilket ger en indikation på intresset. Verket utforskar kamp mot gravitationen och modet att släppa taget.
NÄR: 7 - 25 november
VAR: Göteborgsoperan
Karl Gerhard
Stadsteaterns föreställning om den legendariska revykungen. Med musik, sång, dans och stor ensemble tar Karl Gerhard plats på Stora Scen i Tomas von Brömsens gestaltaltning. Sångaren, skådespelaren och författaren Gerhard tog tydlig ställning mot nazismen och Sveriges flata hållning gentemot Tyskland. Regisserad av Eva Bergman, som är tillbaka efter succéer som Driving Miles, Don Carlos, Pygmalion och Påklädaren.
LÄS MER: Revyer och kupletter mot nazism
NÄR: 3 november - 17 januari
Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan
Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.
LÄS MER: "Det kändes som att mitt hjärta slets ur bröstet"
NÄR: Tills vidare, förlängt
VAR: Teater Aftonstjärnan
Glängtan
Glängtan är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok Trädens hemliga liv. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga istället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.
NÄR: 4 oktober - 15 december
VAR: Backa teater
Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: pågår sedan fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet
Allt ljus på oss
Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.
LÄS MER: Bo Kaspers ger sig ut på okända vatten
NÄR: 21 september till 16 december
VAR: Rondo
The Phantom Of The Opera
Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än The phantom of the opera. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera gått samman.
NÄR: 23 sep 2017 – 20 maj 2018
VAR: Göteborgsoperan
Den goda människan i Sezuan
Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.
NÄR: 16 september - 10 december
VAR: Folkteatern
Jeanne d´Arc
165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d'Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder.. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.
NÄR: 22 september - 16 december
VAR: Backa teater
Alla ska passa in
40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet.
I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.
NÄR: Fram till 10 december
VAR: Världskulturmuseet
Tillsammans
Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.
NÄR: Tills vidare
VAR: Världskulturmuseet