NÄR: 27 april–5 maj
VAR: Stadsteatern, lilla scenen
Ship of fools
En dystopisk fars om världens undergång och tillika sceniskt ljudverk av Carina Reich och Bogdan Szyber. I en studio iscensätter fem foley-artists, det vill säga ljudpåläggare, allt från ekologisk kollaps till demokratins fysiologi. De utgår från fabeln om Narrskeppet – dårarnas skuta, med en inkompetent, full och förvirrad kapten och en besättning av panikslagna dårar som driver mot förgängelsen.
NÄR: 26 april–31 maj
VAR: Stadsteatern
Pugh Rogefeldt
Pugh är såklart en av grundbultarna i svensk rock och pop. Även om hans bästa material ligger långt bak i tiden, så är det ju ändå de låtarna som hamnar i centrum även på spelningar 2019. Här kommer natten.
NÄR: 2–3 maj
VAR: Musikens hus
Bibbel Babbel Bubbel
Den första musikalen med Babblarna blev en stor succé med 431 spelade föreställningar. Här kommer uppföljaren där Babblarna, Faffa, Vovvo och Klonk återses. Man blandar språklek och musik – och framför musikalen med tal, tecken, sång och dans.
NÄR: 4–26 maj
VAR: Lisebergsteatern
KSMB – En slemmig torsk
Klassiska punkbandet KSMB har, tyvärr, mest handlat om interna gräl och käbbel de senaste åren. Tråkigheter som pengar, upphovsrätter och originalmedlemmar som inte tål varandra har solkat ner forna tiders glans, och det finns nu både ett KSMB och ett KSM3 (med Johan Johansson, som faktiskt skrev de flesta låtarna). Hur som, så är det här några av medlemmarnas musikalisk teaterföreställning om bandets uppgång och fall.
NÄR: 3 maj
VAR: Stora teatern
Teater Barbara – Kom igen, Caritha!
Malin Morgan regisserar Carina Jingrot i rollen som Caritha. En existentiell show om livet som det blev. En kvinnas berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern.
NÄR: 2 maj
VAR: Stora teatern
Ensam galning
En intim scenkonstupplevelse om missanpassade kvinnor av dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren. Stadsteatern intar Slakthuset som en tillfällig spelplats när Alexandra Nordberg ensam på scen undersöker kvinnlig galenskap och autenticitet. I april 2018 går den aktivistiska youtubern och videokonstnären Nasim Aghdam in på Youtubes huvudkontor i norra Kalifornien, tar fram ett skjutvapen och öppnar eld.
NÄR: 11 april–16 maj
VAR: Slakthuset
Billie the vision and the dancers
Bräkne-Hobys finest. Eller finaste då kanske i det här fallet, då det är sångaren och låtskrivaren Lasse Lindquist som är ensam ute på vägarna den här gången. Andra medlemmar i bandet är hemma med barn, vilket skapade tillfälle för en soloturné.
NÄR: 2 maj
VAR: Pustervik
Examensutställning i fotograf
”This is not a Departure Hall” heter årets examensutställning i fotografi från Akademin Valand. Studenter visar sina individuella arbeten på fyra våningsplan i Röda Sten Konsthall. Fotoutbildningen, som är den enda i Sverige på högskolenivå, kretsar kring fotografiet som teknik, tradition och idé.
NÄR: 27 april–19 maj
VAR: Röda sten
Little shop of horrors
Originalet är Roger Cormans svartvita skräckkomedi från 1960. I början på 80-talet blev historien en musikal med samma namn, vilket ledde till en ny film av Frank Oz, inspirerad av musikalen. De senare är förlaga till Stadsteatern version där Ebbot Lundberg stått för översättning av texterna och Jaqee spelar den blodtörstiga monsterväxten Audrey II.
NÄR: 5 april–31 maj
VAR: Stadsteatern
Flickan med svavelstickorna
Rikard Lekander tar sig an HC Andersens stillsamma saga och förvandlar den till stumfilmsteater. Musiken, blickarna och rörelserna får tala när flickan med sina svavelstickor som ingen vill köpa går barfota genom en snöig nyårsnatt. Målgrupp är lågstadieelever och det blir både skolvisningar och öppna sådana.
NÄR: 29 mars–13 maj
VAR: Backa teater
Tori Wrånes –separatutställning
Norska Tori Wrånes hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som frontalkrockat med abstrakt måleri. Intensiva filmverk och installationer där ljud och rörelse är i centrum.
NÄR: 2 mars–25 augusti
VAR: Göteborgs konstmuseum
Encounters – Nordic photography beyond borders
I utställningen visas verk av fem nordiska samtidskonstnärer; Nanna Debois Buhl (Danmark), Bára Kristinsdottir (Island), Sandra Mujinga (Norge), Johannes Samuelsson (Sverige) och Miia Autio (Finland). De arbetar med visualiseringar av socialt engagemang och skildringar av möten; kulturella, miljömässiga eller politiska.
NÄR: 23 februari–5 maj
VAR: Hasselblad center
Annie
Den klassiska musikalen Annie, om den föräldralösa flickan som söker efter sin mamma och pappa, kommer på besök från Malmö där den spelats på Nöjesteatern. Eva Rydberg regisserar bland annat Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr Warbucks. Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen.
NÄR: 1 mars–5 maj
VAR: Lorensbergsteatern
Retrospelsmässan
Nordens största retrospelsmässa är tillbaka. Demospel, arkadspel, flipperspel, speedruns, cosplay, utställningar och mycket mycket mer samsas ute på Bananpiren.
NÄR: 4 maj
VAR: Bananpiren
Hierarchy of needs
Backa teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson tar sig an en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Aleppo för tre år sedan. Hans text pendlar mellan verklighet och fantasi i tre olika tidsdimensioner. Medverkar gör även tre skådespelare från Backa Teater, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans än i Sverige.
NÄR: 1 mars–4 maj
VAR: Backa teater
It takes a fool to remain sane
Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.
– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.
Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.
NÄR: 24 januari–4 maj
VAR: Rondo
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
NÄR: 24 november–22 september 2019
VAR: Göteborgs stadsmuseum