Apartheidtiden gör fortsatt avtryck i konst, musik, film och litteratur, samtidigt finns både framtidstro och en rad nya kontroverser och problem att filtrera genom kulturen.
Under apartheid censurerades mycket av den konst som på ett eller annat sätt kritiserade systemet. Många konstnärer förföljdes och stämplades som fiender av staten. Bojkotten av apartheidregimen gjorde kulturutbytet med omvärlden skralt. Sydafrikas isolering syns bland annat i den svenska filmaren Malik Bendjellouls “Searching for Sugar Man” (2012) där vi möter den musikern Rodriguez som på 1970-talet lever en undanskymd tillvaro i Detroit samtidigt som han ovetandes säljer en halv miljon album i Sydafrika.
Återföra konstföremål
En del konst spreds dock från Sydafrika även under apartheidtiden med hjälp av besökare, journalister och diplomater. Stiftelsen Ifa Lethu Foundation jobbar nu med att leta rätt på och återföra en del av konstföremålen för att kunna visa upp dem på hemmaplan.
Brottslighet är en faktor som påverkar kulturlivet. Efter en konsert med Beyoncé och Jay-Z i december blev många ur publiken rånade av ungdomsgäng på väg hem. Festivalen Oppikoppi, som startade samma år som Mandela blev president, har valt att ställa in årets upplaga efter att många besökare förra året drabbats av stölder.
Inom den sydafrikanska musikscenen handlar det generellt mycket om elektronisk dansmusik med genrer som afrobeat, kwaito och gqom. Även på den politiska arenan satsar man på musik – tre politiska partier har släppt album under valrörelsen.
Black Coffee i Israel
Black Coffee, vars riktiga namn är Nkosinathi Innocent Maphumulo, är en av de mest framgångsrika dj:erna inte bara i Sydafrika utan i världen. Den Durban-födda 43-åringens housebeats fyller i dag dansgolv från Ibiza till Tokyo och Tel Aviv. Beslutet att spela i Israel förra våren väckte upprörda känslor och många drog paralleller mellan landets behandling av palestinier och segregationen under apartheid.
Inxeba – hyllad och kontroversiell
I den internationellt och inhemskt prisade filmen ”Inxeba” (2017) möter vi fabriksarbetaren Xolani som reser till bergen för att medverka i en Ulwaluko, en traditionell initieringsritual för män från Xhosa-folket. Manlighet, homosexualitet, omskärelse, utanförskap och spåren av apartheid är teman i filmen. ”Inxeba” sågs som så pass kontroversiell att den ett tag klassades som pornografi och stoppade från att visas på många biografer, ett beslut som senare upphävdes. Nelson Mandela har skrivit om sin egen initieringsrit i memoaren “Den långa vägen till frihet”.
Laduma Ngxokolo på Ikea
Ikea släpper den 10 maj kollektionen “Överallt” inspirerad av “moderna afrikanska livsstilar med syftet att bygga broar”. Tio afrikanska designers och konstnärer har samarbetat med svenska kollegor, två av dem är från Sydafrika. Textilformgivaren Sindiso Khumalo har skapat grafiska mönster med städer som Johannesburg som grund. Modeskaparen Laduma Ngxokolo har de senaste åren blivit ett världsnamn främst känd för sina stickade herrkollektioner. Ngxokolos rötter finns i xhosakulturen vilken ständigt är en inspiration i hans skapande. Förra året anklagade han Zara för att ha kopierat ett av hans mönster vilket fick klädkedjan att dra tillbaka strumporna med designen.
Konst på Zeitz Mocaa och Venedigbiennalen
Zeitz Mocaa öppnade 2017 i Kapstaden och är ett nio våningar högt museum för samtida afrikansk konst, grundat av den tyska före detta Puma-vd:n Jochen Zeitz. Trots att museet är nyöppnat har det redan uppstått en kontrovers – direktören Mark Coetzee avgick i maj förra året efter att en utredning startats kring hur han behandlat kollegor. I augusti öppnar en stor utställning med Sydafrikas internationellt sett kanske mest välkända konstnär, William Kentridge. När Venedigbiennalen öppnar om några dagar är den sydafrikanska paviljongen fylld av verk skapade av Dineo Seshee Bopape, Tracey Rose och Mawande Ka Zenzile. Det gemensamma temat är “The Stronger We Become”.
Komikern Trevor Noah – innan “The Daily Show”
Trevor Noah leder sedan 2015 den amerikanska talkshowen ”The Daily Show” men grunden till hans USA-karriär byggdes i hemlandet Sydafrika. På Netflix finns “You Laugh But It’s True” där en yngre Trevor förbereder sig för en komedishow i Johannesburg. Noah har en vit pappa och en svart mamma och beskriver hur det var att inte passa in något av de rasmässiga facken under uppväxten. När han föddes 1984 var föräldrarnas relation olaglig under apartheidlagarna. Han har även släppt boken “Frukten av ett brott” vilken ska bli film med Lupita Nyong’o i rollen som mamma Patricia.