– Det där spelade jag och min syster otroligt mycket. Sedan gick jag över mer och mer till att ägna mig åt kortspel, figurspel med miniatyrer, rollspel och senare levande rollspel, säger han.
Spelandet har stannat kvar
Decennierna har gått. Spelandet har stannat kvar i hans liv. Numera är han politiker, sitter i kommunfullmäktige i Västerås, och har flera sidouppdrag. Han kämpar bland annat för att spelkulturen ska få högre status inom den politiska sfären.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När Miljöpartiet hade kongress den 26 till den 28 maj i Linköping lade Johannes Wretljung Persson fram förslaget att spel ska ligga under kulturrådet och ha samma möjlighet att söka och få stöd ur kulturbudgeten som musik och film.
Kongressen beslutade att kulturbegreppet ska utredas. En politisk framgång för krafterna inom Miljöpartiet som kämpar för spelkulturen. Han vill poängtera att han inte ska ha all ”kredd”. Det är en grupp miljöpartister som driver frågorna.
Tidigare har Alexander Hallberg, aktiv i Socialdemokraterna, haft förslaget uppe på kongressen i höstas, men det antogs inte.
– Det är på tiden att man omdefinierar spelens roll inom kulturen. Spel är så otroligt utbrett i dag och det finns så många olika typer av spel. Vi har sällskapsspel, datorspel, levande rollspel och mobilspel. Det är dags för kulturbegreppet att omfamna spelvärlden, säger Johannes Wretljung Persson.
Är spel konst?
– För mig är det uppenbart att spel är konst. Många tycker att spelkulturen innehåller olika typer av våldsyttringar. Visst, om man bara tittar på en viss del av spelkulturen. Likadant är det ju inom filmen. Men häromveckan var jag på ett levande rollspel där vi gick tillbaka till den tid då Jane Austens böcker utspelar sig. Detta spelade jag med 150 personer från tio olika länder. Självklart att spel är kultur, säger han.
Utöver politiken och ett jobb i en Telia-butik i centrala Västerås driver han också ett företag tillsammans med två vänner där olika spelevenemang arrangeras. Kortspelet ”Magic: the gathering” är ett återkommande tema.
Han konstaterar att det är naturligt för honom att kämpa för spelkulturen inom politiken.
– När det kommer nya kulturyttringar så kan det vara svårt för dem att komma in i kulturens etablissemang. Nu har Miljöpartiet tagit tydlig ställning för att man ska utreda kulturbegreppet, säger han och poängterar att man med spel syftar på engelskans ”gaming” och inte spel och dobbel.
Vad händer nu?
– Det får vi se. Det här är en fråga som kongressen har tagit beslut om och då ska ledningen också driva frågorna. Hur de kommer att göra det är upp till dem. Nu har i alla fall medlemmarna fått säga sitt och skickat en signal till dem som håller på med och tar till sig spelkultur.
Hur viktigt är det att vi omdefinierar spelandets roll inom kulturen?
– Otroligt viktigt. Det är så många som ägnar sig åt spel i någon form. Det har man gjort sedan tidernas begynnelse. Det här handlar om att skicka signaler om att man ska kunna ägna sig åt spelutveckling på icke-kommersiella grunder. De kommersiella spelutvecklarna har redan pengar. Det här handlar om att ge möjligheter till den som har mer kreativa och kulturella idéer, säger han.
Han gör skillnad på konstnärliga och kommersiella uttryck inom spelvärlden.
– Där utvecklas även spel för att tjäna jättemycket pengar. Sedan finns det de som utvecklar ett spel för att de känner en kreativitet. Sedan kanske de råkar bli väldigt stora och kommersiellt gångbara. ”Minecraft” är ett exempel på det, säger han.
Hur ser du på din framtid?
– Jag tycker att politik är något som fler borde testa på någon gång i livet. Nu ägnar jag mig åt mina politiska uppdrag. Men man kanske inte ska hålla på med politik hela livet. I höst ska jag studera och göra färdigt mina studier inom Innovationsprogrammet på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Efter det blir jag innovationstekniker och beteendevetare.