Nu finns dock inte längre tillgången till väggen, och frågan är i ett limbotillstånd.
– Jag drev projektet i tre år i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, sedan släppte jag det helt till Vuxenskolan och en annan projektledare. Sedan var tanken därefter att man beslutade sig för att väggen skulle pausas så att man kan vänta in politiken och nästa steg. Eftersom man fick så positiva resultat så skulle man sträva efter att få en vägg som kan vara tillgänglig dygnet runt, säger Tony Lorenzi.
Kommunicerar med kulturnämnden
Det har dock ännu inte blivit av. Tony Lorenzi kommunicerar med kulturnämnden kring frågan, trots att han under en period tog sin hand ifrån det eftersom arbetet med väggen var så intensivt under några år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det blev för mycket. Jag tror att det är viktigt att det finns någon som kan driva frågan och kan hjälpa politiker och tjänstemän vidare att hantera den. Det är en svår fråga för den som inte är bekant med graffitivärlden, säger han.
Hans eget skapande tog överhanden. Men han har ändå engagerat sig i frågan.
– Frågan behöver stötas och blötas så att det verkligen blir bra. Får man till det vill man att det ska vara beständigt och inte att den tas bort efter ett år för att man inte har tänkt igenom det här, säger han.
Märker du av en frustration bland de verksamma?
– Det finns ett uppdämt behov. Det var därför jag drog igång projektet förut. När jag var yngre så fanns det inga lagliga möjligheter. Mina föräldrar skjutsade mig till Norrköping så att jag kunde måla lagligt. Det räcker inte till om allt man tänker på är graffiti. Finns det inget lagligt forum blir det per automatik att man söker sig till det olagliga. Det måste finnas en möjlighet för den som vill måla graffiti lagligt att kunna göra det. Sedan finns det en sida av graffitin som är olaglig och vissa är inte intresserade av att måla på lagliga väggar. Det är en annan sak, säger han.
Han konstaterar att när väggen fanns så var det många utanför graffitivärlden som uppskattade platsen – bröllopsfotograferingar, svensexor, barn som målade med sina mammor.
– Man måste inte vara graffitimålare för att uppskatta en plats där man får måla fritt utomhus.
Lovordar Västerås
Han lovordar Västerås stad som gick in i väggprojektet från början.
– Men sedan skulle man önska att när saker faller mellan stolarna, som kanske läget är nu, att de plockar upp den bollen. Eftersom de fortsätter att diskutera det så är de nog intresserade av att få till det. Möjligen är det så att de saknar den personen som jag representerade då. Någon som kan hjälpa till och tänka på det praktiska och hur man genomför det, säger Tony Lorenzi.
Nu hoppas han att diskussionen om lagliga väggar kan komma igång igen och att man kan komma överens om var någonstans en vägg skulle kunna finnas.
– Min önskan är att det är en befintlig vägg och att man inte reser ett plank. Jag hoppas att det blir en plats som redan finns för att det ska bli mer naturligt. Jag hoppas också att man hittar en lösning för sortering av sprayburkar och skräp. Och jag vill också att man tänker igenom scenarier som ifall någon eventuellt taggar på marken vid den här väggen. Har man en öppen vägg så kommer slutligen någon att måla där man inte ska. Detta måste man ha visualiserat innan så att man inte just där tänker ”hur gör vi då?”. Så att det inte blir ramaskri och hela verksamheten avbryts på grund av en sådan sak, säger han.
Tony Lorenzi är ett levande exempel på en person med rötterna inom graffitikulturen som senare har letat sig vidare till andra uttrycksformer.
– Jag har själv inte målat graffiti på ungefär tio år. Det var längesedan som jag betraktade mig själv som graffitimålare. Det är också sjukt att det är så länge sedan som jag först reagerade på att det inte finns någonstans att måla lagligt i Västerås. Och att vi är där igen och att det fortfarande är samma sak. Vi var nära med väggen som fanns. Det är egentligen en fråga som man borde kunna fatta beslut om ganska snabbt.
Vad blir nästa steg för dig konstnärligt?
– Jag ägnar tid åt konst i offentliga rummet, men inte officiell sådan utan något slags mellanting där man tar saker i egna händer, och officiell konst som görs åt institutioner. Jag letar nya vägar för att bidra med den konst som jag anser saknas i det offentliga utan att det ska vara så jäkla komplicerat.
Marléne Tamlin (MP), vice ordförande i kulturnämnden, förklarar att nämnden kommer att jobba med frågan om laglig graffitivägg inom kort. Ett systemfel inom hanteringen har gjort att ärendet har dragit ut på tiden.
– Nu är det uppmärksammat och igångsatt. Tanken är att vi ska köra full fart med det här under hösten så att vi kan leverera innan mandatperioden är slut. Det känns viktigt. Tyvärr har det inte kommit så långt som vi önskat, säger hon, och poängterar att det är en prioriterad fråga.
En arbetsgrupp
I ett initiativ som klubbades av kommunstyrelsen i mars 2016 föreslogs att flera nämnder tillsammans med vuxenskolans nätverk Unity och fastighetsägare ska bilda en arbetsgrupp som syftar till att arbeta för att fler lagliga väggar kan uppföras i Västerås.
I september kommer ett möte att äga rum mellan berörda förvaltningar och även representanter för gatukonst.