Borde inte bokbranschen må ganska bra nu, frågade en kompis nyligen? När folk blir permitterade eller varslade och sitter isolerade hemma – vad ska man göra annat än att läsa? Resonemanget är rimligt, men tyvärr är det inte alls så. Faktum är att bokbranschen befinner sig i den värsta krisen sedan andra världskriget.
I en enkätundersökning som Svensk Bohandel genomförde nyligen (30/4) uppger 17 av 23 tillfrågade förlag att Coronakrisen lett till minskad försäljning. En fjärdedel har korttidspermitterat och när bokhandlarna knappt säljer någonting rasar de fysiska böckernas försäljningssiffror. Särskilt utsatta är barnboksförlagen, vars böcker till stor del säljs i samband med kalas. Detta smärtar särskilt i ett kritikerhjärta. Den svenska barnboken är unik, både i sin kvalitet och bredd. Coronamonstret kommer troligen jaga barnboksförlagen i årtionden framåt.
Många förlag garderar sig genom att skjuta upp sin utgivning. Av de 23 förlagen som SvB frågade svarar en tredjedel att de förlagt sin vårutgivning till hösten istället. Frågan är dock om uppskjutningarna inte kommer fortsätta när september närmar sig. Här kan jag ta mig själv som exempel. Jag ska ska debutera i höst med en bok om den samtida arbetarlitteraturen, men har redan haft flera samtal med min förläggare om det kloka i att ge ut boken då. Nyligen meddelade bokmässan att man ställer in den fysiska aktiviteten och den föreläsningsturné på bibliotek och ABF som jag hoppades på lär inte bli av. Nu ser det ut som om boken kommer ges ut ändå, men det kommer knappast bli samma sak som om den publicerats ett år tidigare. Många sidoinkomster som en bok brukade inbringa är strukna ur den ekonomiska kalkylen.
Kort sagt ser det mörkt ut på litteraturhimlen. Men tecknen är inte entydiga. Flera menar att krisen snabbar på den digitalisering som ändå skulle komma. Och bland oss pappersboks-romantiker råder en febril aktivitet för att rädda boklådorna vi älskar. Vill man göra en insats kan man ringa till sin favoritaffär och be dem skicka en bok, istället för att beställa via Adlibris.
Glädjande nog är krisen inte heller synlig i SvB:s sommarkatalog. Titlarna är ungefär lika många som vanligt, debutantantalet normalt. Sommarens böcker brukar ofta vara en trist historia med deckare och lättviktiga bestsellers. Men i år kommer det ovanligt mycket intressanta titlar. Här nedan har jag valt några guldkorn ur katalogen. Så trevlig sommarläsning i isoleringen!