Bakvatten
Maria Broberg
Smirnoff, Jackson, Wähä, Axelsson. Norrlandsskildringarna tycks bara bli fler och fler. Lätt därför att pärlor som Maria Brobergs försvinner i mängden. Men fiska upp den – den är urfin! Häpnadsväckande stilsäker och tät för att vara en debut. Här vävs ensamhet, byskvaller och oförlösta livsdrömmar ihop till en värd att försvinna i. Sträckläsarböcker som den här behövs i dessa mörka tider.
Passar till: din läsande mamma.
Året med 13 månader
Åsa Linderborg
Den här boken bör läsas alldeles oavsett vad du tycker om mediernas hantering av Metoo-uppropen. Du behöver inte sympatisera med Aftonbladets dåvarande kulturchef för att sluka den. Om enighet saknas i frågan – se detta stycke av ärlighet från en människa i kris som övning i att se utanför filterbubblan.
Passar till: släktingen som älskar att debattera.
Samlade verk
Lydia Sandgren
Om ni inte redan läst denna gula tegelsten bör du genast. Augustprisjuryn har rätt: debutboken är årets svenska litteraturhändelse. Inte bara för debatten den skapade på kultursidorna, utan för Sandgrens litterära mod. Alla som någonsin burit på storslagna drömmar som har grusats bör läsa.
Passar till: alla som älskar riktig skönlitteratur.
Tänk om
Roland Paulsen
Har vi alltid varit så här oroliga? Har vår rastlöshet alltid skavt så här? Roland Paulsen vet hur man paketerar och dramatiserar svårtänkta tankar så att vi alla begriper dem. Precis som i fantastiska ”Arbetssamhället” drivs här en tydlig tes, nu formulerad mer som en fråga: Varför mår vi som vi gör trots att det materiella välståndet borde välsignat oss?
Passar till: din tänkande släkting.
Rasmus Landström
Litteraturkritiker
Berättelser om ditt liv
Ted Chiang (Översättning: John-Henri Holmberg)
Science fiction-berättelser som leker med tankar som att Babels torn verkligen existerade, att teknik som stänger av skönhetssinnet existerar och att änglar emellanåt besöker jorden. Allt Chiang skriver strålar av intelligens och humanistisk värme. En verklig sensation till debut, som äntligen finns på svenska.
Passar till: SF-nörden eller alla som gillar tankeexperiment.
Min far & kvinnan
Annie Ernaux (Översättning: Katja Waldén)
Ernauxs finstämda porträtt av sina föräldrar, som reste från en medeltida fattigdom till en tillvaro som skötsam arbetarklass i den franska välfärdsstaten. Två korta böcker i en volym som man läser på någon timme – men vars språk och gnistrande formuleringar stannar kvar resten av livet.
Passar till: precis vem som helst.
Återvinningscentralen
Ulrika Linder
Årets roligaste bok är lite oväntat en serieroman om att jobba på återvinningscentral. Linder varvar träffsäkra formuleringar om idioter som felsorterar med hysteriskt roliga bilder på saker som folk slängt. Vad sägs om en torkad nilkrokodil bland förbrukade kylskåp?
Passar till: den inbitna källsorteraren.
Folkrepubliken Walmart
Leigh Philips & Michal Rozworski (Översättning: Per Björklund)
Glöm Martin Hägglund och Thomas Piketty, årets viktigaste vänsterbok kommer från två amerikanska vetenskapsjournalister. Handlar om hur storföretagen använder sig av planekonomiska principer som skulle gjort Stalin grön av avund. Samt hur deras samordningsmodeller lägger grunden till socialismen.
Passar till: den vänsterintellektuella.
Jenny Aschenbrenner
Litteratur- och scenkritiker
Osynliga kvinnor
Caroline Criado Perez (Översättning Jan Hultman och Annika H Löfvendahl)
När alla tycker och tycker är det härligt med en rejäl lunta fakta. Den brittiska journalisten och feministen Caroline Criado Perez har samlat mängder av siffror som visar i vilken chockerande stor utsträckning kvinnor görs osynliga inom samtliga sektorer av samhället – med direkt livsfara som följd.
Passar till: farbrorn som påstår att det redan är jämställt.
Kollektiv minnesförlust
Koleka Putuma (Översättning: Kristina Hagström)
Sydafrikanska Koleka Putuma kommer från scenen och det märks i hennes rytmiska och bildrika dikter, om ett liv som levs i trots mot sexism och rasism och homofobi. Men som vägrar stanna i det aktivistiska, som också rymmer ömsinthet, minnen, barndom.
Passar till: din unga släkting som säger att hon inte förstår sig på poesi.
Topekaskolan
Ben Lerner (Översättning Andreas Lundberg)
Ben Lerner är både dråplig och berörande när han tvinnar trådar av samhällskritik och uppväxtvåndor i berättelsen om Adams uppväxt i Topeka, Kansas, i ett kraftfält mellan europeisk efterkrigs-intellektualism och vapendyrkande rednecks.
Passar till: familjens ensamstående 70-plussare som behöver en rik och slösande berättelse att sjunk in i under Corona-tristessen.
Dagarna dagarna dagarna
Tone Schunnesson
En mardrömslik nedstigning i den avdankade influencern Bibbs kaotiska liv. Hon blir av med sin ende trygghet: sin kille och sin lägenhet och ljuger ihop en våldtäkt för att rädda sitt eget skinn. Schunnesson briljerar med frenetisk energi och lika precist som smutsigt och intensivt språk.
Passar till: hen som aldrig läser böcker, för att det är ”tråkigt”.