– Det är väl för att det är gott. Det finns ett önsketänkande om att det ska ha något med fruktsamhet att göra men jag har inte sett några bevis för det. Den rimliga förklaringen går tillbaka till det förindustriella samhället, då värpte hönorna inte året om, utan på våren. För de som hade höns var äggen lyxmat som man hade till fest. I slutet på 1800-talet dyker det upp fjädrar i påskriset som gissningsvis också är en association till höns och ägg. Vi förknippar generellt vår högtidsmat med något autentiskt men i verkligheten är det något vi började äta mer av runt 1950-talet när allt fler blev konsumenter som förväntades ha en viss sak på matbordet.
... varför vi målar äggen:
– För att det är kul! Vi började måla dem under det senare 1800-talet, varför just gul färg är den mest associerade på påsken är outrett, man får inga forskningspengar för det, men man kanske associerar färgen till kycklingar. Sedan tänker jag på hur ritualer fungerar också, det är något som markeras, med mycket dans, musik och färgen är en del av vårt sätt idag att säga att det är påsk.
... godis i påskäggen:
– Påskäggen var en 1900-tals-idé, förut handlade det mer om presenter i äggen men nuförtiden är det kopplat till godis och choklad, det är vad som kanske associeras mest med påsken idag. Tidigare var det lax, det hänger samman med att det var något man fick äta runt fastan, man fick inte äta kött men fisk, så det är ett minne från den tidigare kristenheten.
Är ägg farligt?
Då och då dyker det upp varningar om att de livsmedel vi konsumerar är farliga. Ägg har bland annat hamnat i kontroverser på grund av dess höga kolesterolhalter. För högt kolesterol kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Men enligt Livsmedelsverket är det för en frisk person ingen fara att äta ett ägg per dag. Om man däremot har en störd kolesterolomsättning bör man rådfråga sin vårdgivare. Ägg innehåller också många nyttigheter som A, E, D och folat-vitaminer, samt mineraler som järn och selen.
Äggtraditioner
Det finns många påsklekar med ägg runt om i världen. I USA är det till exempel vanligt att tävla i rullning av hårdkokta ägg med hjälp av en träslev. I Skottland går tävlingen istället ut på att rulla ägg längst nedför en backe. Leta efter gömda ägg i trädgården är en tradition i flera länder. Äggknackning är även en påsktradition i bland annat Östeuropa, Grekland och Indien. Leken går ut på att först koka och måla ägg och sedan knacka sönder någon annans ägg utan att det egna ägget går sönder.
Koka ett perfekt ägg med krämig gula
1. Koka upp vatten.
2. Lägg i ett medelstort ägg försiktigt med en sked.
3. Koka i 7 minuter och 40 sekunder.
4. Häll av vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten.
5. Servera och ät med sked som inte är silver för att undvika bismak.
Om du är osäker på att ditt ägg är färskt kan du kolla om det flyter. Ett flytande ägg är gammalt medan ett färskt ägg sjunker till botten. Men även gamla ägg går oftast att äta. Luktar och smakar det som vanligt är det inte dåligt.
Veganska ägghalvor från bloggen Jävligt gott
(10-20 st)
400 g fast naturell tofu
½ tsk svart salt
1 tsk näringsjäst
1 krm gurkmeja
2 burkar tångrom
2 dl växtbaserad majonnäs
färsk dill
salt och peppar
2 citroner
Gör så här:
1. Skär tofu i ca 3x1x2 cm stora bitar så de blir som platta rektanglar. Du kan göra dem äggformade om du vill.
2. Blanda majonnäs med gurkmeja och svart salt och näringsjäst.
3. Toppa tofun med majonnäsen, en klick tångrom, en kvist dill, salt, peppar och lite färsk citronjuice.