På ett lättsamt men vetenskapligt underbyggt sätt tar de upp det mesta från flytningar, lust och p-medel till medicinska aspekter på könstillhörighet. Kort sagt en hel del kvinnor – och även män – borde vara betjänta av att veta. Boken hamnade på top 10-listan i Norge, men var för mycket för NRK:s litteraturkritiker Ola Hegdal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Han skrev att ingen skulle behöva använda preventivmedel under lång tid efter att ha läst boken. Han tyckte det var så äckligt att förhålla sig till att kvinnor har mens och flytningar att han drog slutsatsen att ingen skulle ha lust till sex efter läsningen, säger Nina Brochmann.
Det är lite det som varit kvinnans problem i medicinen, menar hon, önskan om att kvinnan ska vara ”mystisk”.
– Vi har fått såna reaktioner. Ska ingenting vara hemligt längre? Måste allt dras fram i offentlighetens ljus? Men vem är det vi tillfredsställer genom att inte prata om de här sakerna?
Ingen kyskhetsslöja
Det finns ett stort kunskapsbehov därute, menar de.
– Många unga kvinnor hämtar sin hälsoinformation från kvinnoforum och modebloggare på nätet, helt ovetenskapliga källor. Med boken och vår blogg Underlivet vill vi nå ut med pålitlig medicinsk kunskap.
På nätet sprids bland annat uppgifter om att hormonella p-medel är farliga.
– Det är en farlig myt eftersom kvinnor lockas att välja osäkra alternativ, men oönskad graviditet ger många gånger högre risk för exempelvis blodpropp än hormonella p-medel, säger Ellen Støkken Dahl.
En annan seglivad myt handlar om mödomshinnan, eller hymen. En myt som än i dag medför fara för flickor världen över. Hymen är ett slemhinneveck som oftast ligger som en donut runt slidväggen. Det är ingen gladpacksliknande kyskhetsslöja som spricker vid första samlaget.
– Idén om att det ska blöda första gången begränsar många kvinnors liv. De är rädda att den så kallade mödomen ska fördärvas av vardagliga aktiviteter och de är rädda för att ha sex, om kroppen kan avslöja det, säger Ellen Støkken Dahl.
– Men bara omkring hälften av alla kvinnor blöder första gången de har sex och man kan inte se på underlivet om en kvinna haft sex eller inte, säger Nina Brochmann.
– Att myten överlevt kan bero på att någon har önskat att kvinnor inte ska veta sanningen, för inom medicinen har fakta varit känt i över hundra år, säger Ellen Støkken Dahl.
Ett mäktigt organ
Nyare forskning som presenteras i boken handlar bland annat om skillnader i hur mäns och kvinnors kåthet generellt manifesterar sig.
– Till skillnad från män kan kvinnors underliv svullna och bli fuktiga utan att de känner sig kåta, till och med om de utsätts för våldtäkt, säger Ellen Støkken Dahl.
– Det är viktiga kunskaper att ha med sig. Kvinnor som utsatts för övergrepp kan känna skam över att de blev våta och förövare menar ofta att ”hon var ju så våt, hon måste haft lust till det”. Men att snippan blir våt i en sån sitiuation betyder inte att kvinnan egentligen – undermedvetet – kände lust, säger Nina Brochmann.
Vad förvånade er under arbetet med boken?
– Som sexualupplysare sa vi båda till kvinnor, mot bättre vetande, att man kunde förlora mödomshinnan av att cykla eller rida, även om vi inte ville att de skulle bry sig om det, säger Nina Brochmann.
Att klitoris bara är toppen av ett isberg kom också som en överraskning, menar Ellen Støkken Dahl.
– Det är märkligt att det fortfarande är så okänt att klitoris är ett stort mäktigt organ som breder ut sig både inåt och nedåt på båda sidor av vulva, säger hon.
Som en underjordisk snopp. Inte så konstigt egentligen, eftersom både snoppar och snippor utvecklas ur fostrets ursprungliga vulva. Det kan man också läsa mer om i Underbara underliv.