– Det är en fin utställning som vi känner starkt för. Den passar också bra i vår målsättning att visa fram det bästa av hemslöjd, säger Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent i Skånes hemslöjdsförening.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bär politisk laddning
Utställningen består av stickade vantar, vantmönster och foton. Stickningen sätts också i ett historiskt och kulturellt sammanhang, och enskilda stickare lyfts fram.
Vantarna är vackra men utställningen bär också på en politisk laddning. I den traditionella historiebeskrivningen har det hetat att stickkonsten först kom till södra Sverige för att sedan spridas norrut.
Norrbotten tidiga med stickning
Men nutida forskning, gravfynd och skriftliga belägg visar att stickningen nådde Norrbotten i ett tidigt skede. Att sanningen har förvrängts är enligt Erika Nordvall Falck ett exempel på hur det sena 1800-talets syn på landets nordliga delar har levt kvar.
– Bilden av Norrbotten som något isolerat ligger kvar som en skugga, trots att vi i dag vet att människorna där tidigt reste och hade kontakter med omvärlden, och därför kunde få in nyheter samtidigt med resten av landet, säger hon.
Erika Nordvall Falck utbildade sig till etnolog och arbetade i tio år på samemuseet i Jokkmokk och hade med sig intresset för stickning i det arbetet. När hon med tiden lämnade museivärlden för att börja arbeta med annat, så var vantintresset kvar fast nu mer som hobby.
Det samlande som Erika Nordvall Falck inledde som tonåring har lett till att hon nu har omkring 200 originalmönster till vantar, där de tidigaste är kopior på vantar som hittades i 1700-talsgravar vid Jukkasjärvis kyrka.
Stark samisk tradition
Att det är just samiska vantar hon har samlat på beror på att hon har levt sitt liv i samiska trakter. Men det handlar också om att stickning av vantar sedan länge är en stark tradition just bland samer.
– Det är en viktig del i den samiska dräkten, säger Erika Nordvall Falck.
I Landskrona kommer utställningen Samiska vantar att invigas med en vernissage den 2 september, där Erik Nordvall Falck medverkar med ett föredrag om konsten att sticka vantar. Utställningen ingår som en del när Landskrona stad firar en mångfaldsvecka i vecka 39.
Med på utställningen finns mönster för dem som vill sticka egna vantar i traditionell stil. För Erika Nordvall Falck är det ett kulturarv hon vill föra vidare.
– Man lär inte ut stickning i grundskolan på samma sätt som tidigare. De som stickar i dag är dessutom ofta beroende av tryckta mönster. Jag vill visa hur man kan sticka som man gjorde förr, där det fanns vissa ramar för till exempel hur vantarna på en viss ort brukade se ut. Men alla som stickade gjorde samtidigt mönstren på sina egna vis, då ingen ville ha vantar som såg exakt likadana ut som de som någon annan hade, säger hon.