BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Klädauktionerna började för över tre år sedan, då Fatou Sonko plockade upp idén från en annan grupp. Principen är enkel. Alla kläder som har tagits med läggs i en stor hög. En auktionsförrättare, som brukar vara Fatou Sonko, plockar upp plaggen ett och ett och ropar ut dem. Utgångspriset för alla plagg är 1 krona men om det är något fler vill ha så startar budgivning. Under de år gruppen har träffats så är rekordet 280 kronor för ett par skor.
– Det var då två som väldigt gärna ville ha dem och ingen av dem ville ge sig, utan de fortsatte bjuda över varandra, berättar Anna Eneström.
Mycket går för 1 eller ett par kronor. Den grupp som Fatou Sonko tog idén från betalade varandra för de plagg de köpte. Men i denna grupp kom man snabbt överens om att i stället lägga ihop alla pengar som kommer in under en träff i en gemensam pott, som skänks till välgörande ändamål.
–Det är så små summor det är frågan om att det inte är pengar som någon av oss har behov av, säger Sanna Dufbäck.
Hållbarhet intressant
Klädauktionerna samordnas genom en grupp på Facebook, där det finns 35 medlemmar. På träffarna, som hålls med en eller ett par månaders mellanrum, kommer det ibland upp till 15 personer och intäkterna från auktionen kan då komma upp i
700–800 kronor. Hållbarhet är något alla de medverkande är intresserade av och allt tas till vara. De kläder som inte säljs under träffen skänks därför vidare till någon insamling.
–Även trasiga kläder kan komma till nytta då man tar hand om fibrerna. Jag har verkligen blivit mer medveten genom de här klädbytena, säger Anna Eneström.
Att träffas för att byta kläder har också blivit en social sak. Många av dem som är med känner varandra genom att de dansar salsa. Men nya tillkommer genom att alla bjuder in vänner och bekanta. En stund avbryts auktionen för fikapaus, där alla har haft med något att ha till.
–Vi har också en skrattklubb, tillsammans, eftersom vi har så kul medan vi håller på, säger Anna Eneström.
Att alla inte har samma storlek, eller klädsmak, spelar ingen roll.
–Vi tar med oss kläder härifrån till andra, som vi tror kan passa i dem. Vi tar också med oss kläder hit som andra i vår närhet har rensat ut, säger Sanna Dufbäck.
Under tiden som auktionen håller på så ges ingen tid åt att prova kläderna. Man får helt enkelt chansa på att storleken passar. Auktionsförrättaren berättar om materialet och storleken i plaggen när hon håller upp dem. Den som har haft plagget – vilket kan vara flera i rummet eftersom kläderna har en tendens att återkomma efter en tid – brukar också kommentera om den angivna storleken stämmer.
När auktionen är över så provar de som är med sina inköpta kläder. Det som inte passar kan då enkelt lämnas över till någon annan som var med under budgivningen.
Under dagens auktion säljs en klänning för några tior. Skjortan som har tillhört Sanna Dufbäcks morfar och som har tillbringat en tid hemma hos Anna Eneström får inga bud denna dag, utan landar i högen för sådant som ska skänkas vidare. Ett par badbyxor i modellen speedos lockar fram glada skratt. Ett annorlunda utrop är några trosor.
– De är aldrig använda, annars skulle jag inte ha tagit med dem hit. Jag köpte dem men storleken var fel, berättar Åse Werner.
Även trosorna fick en ny ägare och hör sannolikt till det som aldrig mer kommer att återkomma till auktionerna.