– Jag var ganska storväxt innan. Och när jag gick ner i vikt så fick jag komplex över mina bröst i stället. Egentligen var jag ganska obrydd över min kropp fram tills att jag började träffa killar. Då började man värderas och kommenteras. Kanske inte nedsättande, men just att någon utomstående värderade en efter ens kropp gjorde att jag började se på mig själv annorlunda..
När hon insåg att hon var långt ifrån ensam, att så gott som alla kvinnliga vänner gick omkring med sina egna komplex, så började tanken på ett projekt för att visa upp tuttar precis som de faktiskt ser ut att ta form.
– Komplex över kroppen finns över lag. Men just brösten är så otroligt laddade. Alla strävar mot något sönderretuscherat ideal som bara finns i modetidningar och porr.
Startskott på Instagram
Startskottet för fotoprojektet blev en bild på henne själv på det egna Instagramkontot. Ihop med bilden skrev Hilma om sina tankar.
– Jag hade haft projektidén i huvudet länge då. Men jag hade hoppat mellan osugen och sugen tills jag bara gjorde det. Men jag fick en enorm respons och runt 20 personer som direkt ville delta.
Sammanlagt 30 kvinnor är med i utställningen. Urvalet fick sköta sig självt och det enda val Hilma egentligen gjorde var att inte välja bort någon.
– Det är också ganska talande. Många tror att jag har letat efter att få så olika bilder som möjligt. Men det har jag inte. När man börjar titta runt sig så finns alla varianter, men folk är så ovana vid att se vanliga kvinnokroppar så de tror att de är något annorlunda.
Intresset, inte minst på sociala forum, visade sig vara enormt. Före vernissagen på Lava i Stockholm så hade 800 personer anmält intresse på Facebook.
– Egentligen hade inte jag något med det att göra. Det bara spred sig. Sedan på själva vernissagen så kom runt 2 000 personer. De fick stänga rulltrapporna i Kulturhuset, så att alla gick neråt i stället, för att det inte gick in fler människor.
Handlar inte om avsexualisering
Efter det har Hilma figurerat flitigt i medier och bland annat suttit och diskuterat bröst med Malou i morgonsoffan.
– Många, framför allt kvällstidningarna, vill gärna vinkla till det och frågar om jag vill avsexualisera kvinnokroppen. Jag tycker det är jätteviktigt att kvinnor själva ska bestämma över sina kroppar, men min tanke har aldrig varit att avsexualisera bröst. Jag vill bara slå folk i ansiktet med verkligheten.
Den första Instagrambilden på henne själv blev ganska snabbt bortplockad. På Facebook blev hon tvungen att censurera bröstvårtorna på affischen för att kunna ha den på eventet.
– Det är verkligen en relevant och viktig fråga. Samtidigt som det ligger rent pornografiska bilder ute så censureras det så fort en kvinna lägger upp en bild på bröst som inte anspeglar på sex. Det är provocerande. Det kanske får bli nästa utställning.
”Ganska enkelt med pr”
Hilma Lundwall är nu nyinflyttad göteborgare och 21 mars är det vernissage för ”Tuttar” på stadsbiblioteket.
– Efter utställningen i Stockholm så har det varit ganska enkelt med pr. Så jag blev inbjuden.
Till Göteborgseventet på Facebook har över 4 000 personer klickat i att de kommer. En påfallande risk att inte alla kommer in här också alltså.
– Det är helt galet. Men jag tror att folk är enormt svältfödda på något sådant här. Sedan tror jag att bara ordet ”tuttar” får en del att reagera just för att det är så laddat.
I början tänkte sig Hilma utställningen främst för tonåringar. Hon önskar att hon själv hade fått se något liknande och hur olika alla ser ut i den åldern.
– Men jag har insett att den är till för alla. Samma osäkerhet finns överallt. En 40-åring jag fotograferade berättade till exempel att hon inte hade vågat visa sig naken på många år.