Arrangörer av valvakan, som hålls i sal Eden, är Centrum för Europastudier. Statsvetenskapliga institutionen har tidigare arrangerat två valvakor, en vid ett svenskt riksdagsval och en vid det senaste amerikanska valet. Syftet med valvakorna är att utnyttja tillfället till samtal om politik och demokrati.
– Vi som statsvetare tycker att det är viktigt att kunna prata om de här frågorna på ett bredare plan, utan partipolitik och käbbel mellan enskilda politiker. Vi kommer att ta upp en lång rad viktiga frågor som har med utvecklingen i Europa att göra, för att diskutera vad valutgången kan få för verkan, säger Maria Strömvik, biträdande föreståndare för Centrum för Europastudier.
Första programpunkten är ett samtal mellan statsvetarna Ann-Cathrine Jungar, Hanna Bäck och Annika Fredén.
– Det blir ett samtal om valdeltagande och varför det är fler soffliggare inför EU-valet än andra val. Ann-Cathrine Jungar kommer också att prata om högerpopulismen, varför det är något som dyker upp nu, säger Maria Strömvik
Programmet fortsätter med en debatt om medias EU-bevakning, där journalisterna Heidi Avellan och Ylva Nilsson samt forskaren Douglas Brommesson deltar.
– Vi kommer bland annat att få höra exempel på när bevakningen har gått snett, när media helt tycks ha missat vad som har hänt och analysera varför detta har kunnat hända, säger Maria Strömvik.
Efter det följer ett samtal med EU-kommissionär Cecilia Malmström, som befinner sig i en tv-studio i Stockholm men som kommer att delta via Skype.
Öppet för alla
Under kvällen kommer studenter att berätta om olika projekt de bedriver som har med Europa och demokrati att göra. Mellan föredrag och debatter kan deltagarna delta i mindre omröstningar, se film, delta i EU-quiz och andra tävlingar. Det blir också servering av mat och dryck.
Valvakan slutar vid midnatt när ett preliminärt valresultat kan presenteras, vilket kommenteras av experter.
Till valvakan kommer många studenter, både från Sverige, andra EU-länder och från länder utanför unionen, samt forskare och personer som helt enkelt är intresserade.
– Valvakan är öppen för alla och vi välkomnar verkligen alla. Man behöver inte ens anmäla sig i förväg, säger Maria Strömvik.
För att tillgodose både dem som gärna vill diskutera EU och valet på svenska och kunna ta emot intresserade gäststuderande, har man valt att dela upp programmet i två avdelningar. Fram till klockan 20 är programmet på svenska och alla programpunkter efter det är på engelska.