”Regeringen arbetar för att skapa en gemensam elmarknad i EU med ambitionen om ett enhetligt europeiskt elpris. Blir det verklighet är de höga elpriserna i södra Sverige tyvärr bara en tragisk försmak av vad som väntar”, skriver debattörerna i artikeln.
Göra Sverige sårbart
Utspelet mötte starka reaktioner där kritiker påpekade att energinationalism, tvärtemot vad debattörerna hävdar, kommer att göra Sverige mer sårbart samtidigt som det bromsar den omställning som sker när Sveriges fossilfria el tränger ut smutsigare dito ute i Europa.
Och kritiken kommer inte bara utifrån. Dagens ETC har talat med flera vänsterpartister som säger att utspelet är dåligt förankrat, om än alls, bland partimedlemmar och riksdagsledamöter.
– Det har tagit alla på sängen och väldigt få är positiva till förslaget, säger en av källorna, som vill vara anonym.
En annan vänsterpartist med klimatprofil säger sig ha svårt att överhuvudtaget förstå innebörden i förslaget.
– Ska vi inte vara en del av EU:s elmarknad? Är det ens förenligt med EU-medlemskapet? Ska vi bygga upp en helt självständig elproduktion? Är det verkligen förenligt med partiets linje att fasa ut kärnkraft och fossilkraft?
Öppet kritisk
Björn Alling (V), kommunpolitiker i Linköping, är öppet kritisk och säger att det höga elpriset inte kan skyllas på kablarna till Tyskland.
– Förslaget är dåligt i sak och ger ett olyckligt felfokus. Det ger bilden av att Vänsterpartiet har en protektionistisk syn på elektrifieringen. Att vi skulle tycka att ekonomiska konkurrensfördelar för privata industrier i Sverige är viktigare än snabbt minskade klimatutsläpp. Detta provocerar miljörörelsen och klimataktiva inom partiet, säger han till Dagens ETC.
Björn Alling anser att grundfelet idag är marknadens prissättning av el ihop med privata monopol på elnät och oligopol på elproduktion.
– Ett socialistiskt vänsterpart ska driva frågor som förstatligande av elnätet, demokratisk reglering av elpriserna och ökad offentligt ägd elkraftsproduktion. Det är vägen för att både klara klimatomställningen, elektrifieringen av industri och transporter i Sverige, och behålla rimliga elpriser för konsumenterna.
Försvarar utspelet
Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Birger Lahti (V) försvarar dock utspelet.
– För några månader sedan gick partiledningen ut med att V inte betraktar el som vilken exportvara som helst och det här förslaget ligger i linje med den politiken. Vi kommer att behöva all den el som produceras här för att minska utsläppen från svensk industri, annars kommer industrin inte att överleva. Sverige ska inte vara något batteri till europeiska länder som fortsatt har 70 procent fossil elproduktion. Jag är från Norrbotten och vet också att det är svårt att sälja in vindkraftsparker på landsbygden om invånarna, som lånar ut sin mark till det här, vet att elen kommer att gå till Polen eller Tyskland.
Men tycker ni alltså att Sverige inte längre ska vara en del av EU:s gemensamma elmarknad?
– Jag har inte alla svar idag, men tanken är inte att vi helt ska sluta exportera och vara behjälpliga i situationer då vi har överskott. Men länderna i Europa måste börja ställa om i högre fart än vad de gör idag och de kan inte förvänta sig att Sverige ska vara deras batteri.