Jag diskuterade samlingens visuella framtoning som tryckt text med kursdeltagarna. Men varje gång jag tog mig an boken tillsammans med en ny grupp studenter, fastnade vi i marginalanteckningarna, skrivna av bokens tidiga ägare, John Peace. Peace var en bekant till Wordsworth. Vissa av hans marginalanteckningar i anslutning till volymens mest kända dikt, ”Tintern Abbey”, utforskar diktens teman kring minne, plats och återvändande.
Det är ett stycke litteraturhistoria, och ett exempel på hur marginalanteckningar – så kallad ”marginalia” – kan belysa läsandets historia på nya sätt. Den framstående bokhistorikern Roger Chartier har påpekat att marginalia kan återskapa historiska läsupplevelser genom de spår vanliga läsare lämnat efter sig. Ett särskilt levande exempel på detta, är Sylvia Plaths exemplar av ”Den store Gatsby”.
Boken kom i mitt universitets ägo 1994, från en tidigare professor. Den ingick i en större samling av F. Scott Fitzgerald-material, däribland hans dagbok och tidiga utkast. Det är en billig edition från 1949, och jämfört med andra föremål i samlingen, framstår den inte som särskilt speciell. Men bokens ägare – och de anteckningar hon gjort i marginalen – är desto mer anmärkningsvärda.
Bokägarmärket som fästs vid bokens omslag identifierar Sylvia Plath som ägare av boken, som hon troligtvis läste som student på Smith College. Vissa av marginalkommentarerna var antagligen anteckningar som hon gjort under föreläsningar om boken. Andra anteckningar visar hur Fitzgeralds roman väckte hennes fantasi och inspirerade hennes eget skrivande.
Hon skrev på nästan varje sida av boken, gjorde understrykningar i svart och blått bläck, ritade stjärnor vid sina favoritcitat och skrev anteckningar – vissa väldigt fängslande – i marginalerna.
Sylvia Plath skrev ”L’Ennui” – det franska ordet för en känsla av apati och leda – intill beskrivningen av karaktären Daisys levnadströtta syn på livet: ”Jag har varit överallt, sett allt och gjort allt.” ”L’Ennui” skulle senare bli titeln på en dikt Plath tros ha skrivit kort efter att hon läst romanen.
Andra anteckningar är, i ljuset av Plaths smärtsamma liv och tragiska självmord, drabbande. Hon skriver att Daisy uppvisar en ”längtan efter en trygg framtid” – en längtan som slog an en ton hos Plath. På en annan sida gör hon antydningar kring maskulin aggression när hon kommenterar hur Gatsby betraktar paret Buchanan, stående utanför deras hem. ”Ridaren väntar utanför – draken går till sängs med prinsessan”, skriver hon. Motivet återkom i hennes liv: I hennes nyligen publicerade brev, där hon detaljerat berättar om den fysiska och känslomässiga misshandel hennes man, poeten Ted Hughes, utsatte henne för månaderna innan hennes död.
Sylvia Plaths exemplar av ”Den store Gatsby” berättar om värdet av marginalia. Som Makenzie Logue, en av mina studenter som just nu studerar exemplaret, innebär bevarandet av dessa anteckningar att du nu kan läsa ”Den store Gatsby” tillsammans med Sylvia Plath.
På senare år har vanliga läsares marginalanteckningar börjat bevaras i storskaliga datainsamlingsförsök. På universitetet UCLA, utvecklar bibliotekarier sätt att upptäcka marginalanteckningar digitalt – och snabbt – i stora digitala samlingar. På universitetet i Virginia leder Andrew Stauffer, professor i engelska, en arbetsgrupp som gör marginalanteckningar upptäckbara i bibliotekens onlinekataloger. Användare kan hitta markeringar genom en enkel sökning. Med metoder utvecklade på universitetet i Virginia har jag och min kollega Michael Weisenburg, med hjälp av studenter och bibliotekarier organiserat sökningarna efter historiska merkeringar i biblioteksböcker.
Samtidigt som digital teknik gjort marginalanteckningar tillgängliga, har den digitala läsningen gjort vanan att skriva i böcker mindre vanlig.
Vad hade Sylvia Plath och John Peace gjort om de läst på en Kindle? Hade de fortfarande lämnat spår av sina reaktioner på texterna för eftervärlden?
Texten är tidigare publicerad i The Conversation.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.