Litteratur
Kanske är det via böckernas värld som de flesta i Sverige lär känna Finland.
Sofi Oksanen
Hennes debut, ”Stalins kossor”, slog ner med full kraft 2007. Några år senare kom ”Utrensning”, som utspelas under de tyska och sovjetiska ockupationerna av Estland, och har översatts till över 20 språk. Boken har även blivit både film och teater.
Monika Fagerholm
Den finlandssvenska författaren nominerades till Augustpriset redan 1995 för romanen ”Underbara kvinnor vid vatten”. Tio år senare blev priset hennes, då för ”Den amerikanska flickan”, en mystisk roman om ungdom och vänskap.
Arto Paasilinna
En av Finlands kändaste och mest produktiva författare. Hans humoristiska romaner, ofta med medelålders män på väg utför som huvudrollsinnehavare, har översatts till ett tiotal olika språk. Under sin författarkarriär har han skrivit över 40 böcker.
Hip hop
I Finland är heavy metal närmast mainstream: ett hårdrocksband i monsterdräkter har ju till och med lyckats vinna Eurovision Song Contest. Men nyligen klagade Lordis sångare på att storheter som Nightwish, Children of Bodom och Apocalyptica nu utmanas av en ny uppstickare: hip hop.
Fintelligens
Duon från huvudstaden var ett av de första banden att börja rappa på finska. Debutalbumet ”Renesanssi” som kom år 2000 toppade de finska listorna och de nästkommande skivorna hamnade också på bästsäljarlistorna. De har även släppt en singel tillsammans med Petter, Stockholm-Helsinki.
Cheek
Med 12 skivor bakom sig är han ett av Finlands största namn inom hip hop. Han började sin rapbana på engelska men det var när han gick över helt till finska som karriären verkligen tog fart. Senaste skivan, ”Alpha Omega”, hamnade högst på de finska listorna när den släpptes 2015.
Tango
Från sitt argentinska ursprung har den finska tangon sedan början av 1900-talet gått sin egen, melankoliska väg: den spelas nästan bara i moll.
Laila Kinnunen
Hon slog igenom redan på 50-talet och blev internationellt känd när hon sjöng Finlands första bidrag till Eurovision Song Contest 1961: ”Valoa ikkunassa”. Hon har även gjort finskspråkiga versioner av klassiker inom bossa nova, jazz, folkmusik och musikalmusik.
Tangomarkkinat
Tangofestivalen Tangomarkkinat, eller ”Tangkomarknaden”, lockar årligen hundratusentals besökare till staden Seinäjoki. Där har både sångare, kompositörer och dansare umgåtts och tävlat mot varandra varje sommar i över 30 år.
Tv-serier
Finska tv-serier når sällan utanför landets gränser, men på senare år har vinden börjat vända.
”Sorjonen”
Mest sedd av de finska serierna på Netflix är krimserien om detektiven Kari Sorjonen, som flyttar till en liten stad nära den ryska gränsen för att få mer tid till familjen. Men han får ingen lugn stund – platsen kryllar av mord, våldtäkter och kidnappningar. Serien har sålts till flera länder under namnet ”Bordertown”.
”Mustat Lesket”
Historien om tre kvinnor som planerar ett bombmord på sina män har fått en skandinavisk variant – ”Black Widows”, vars andra säsong nu går på TV3. En thrillerinspirerad version av ”Desperate Housewives” med svenska Cecilia Forss i en av huvudrollerna.
”Puls”
Sjukhusdramat ”Syke (Puls)” handlar om ett gäng sjuksköterskor och deras vardag, och är det mest sedda programmet på YLE:s webb-tv. TV4:s svenska remake, ”Syrror”, har varit mindre lyckad och har bland annat fått kritik för att vara nedsättande mot yrkeskåren.