Men ärrvävnaden är besvärande, känslan är inte som förut vid penetrerande sex. Det känns som ärrvävnaden snabbt signalerar smärta vid beröring, jag har gett det tid, men undrar om man kan hjälpa ärrvävnad på traven för att känslan ska bli bättre?
Jag har funderat på bedövningskräm, så att jag kanske slappnar av mer och inte förväntar mig att det ska göra ont, det kanske mjukar upp ärrvävnaden att härdas för beröring? Glidmedel använder vi alltid för att minska friktion.
Min sambo och jag har sex utan penetration för det mesta, men det skulle vara härligt att penetration kan vara ett alternativ ibland. Överlag, vad kan man förvänta sig kring ärrvävnad i underlivet, tidsperspektiv, knep, produkter, tillvägagångssätt...?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Svar: Du är tyvärr inte ensam om att få kvarstående problem efter en förlossning. Jag tycker att du behöver bli ordentligt undersökt av barnmorska eller gynekolog och helst inte laborera själv med bedövningskrämer. Kanske har de sytt fel eller så har det blivit en kraftig ärrbildning som ställer till besvär. Ett första steg kan vara att ta kontakt med en barnmorska och be om remiss till närmsta kvinnoklinik.
Dessvärre kan man behöva ligga på själv för att få hjälp då detta många gånger inte prioriteras inom vården. Ibland uppfattar vården sexrelaterade besvär lite som ett lyxproblem trots att sexualiteten är en stor del av mångas liv. Vissa kvinnor har känt sådan desperation över sina besvär att de sökt privat hjälp. Dock brukar kostnaderna bli höga vilket innebär att bara den med ekonomiska förutsättningar får hjälp. Tendens i P1 har gjort en dokumentär, Sprucket liv, som just tar upp förlossningsskador som lett till sexuella problem.
Om en undersökning visar att allt ser normalt men du ändå har ont kan en förklaring vara att du hamnat i en ond spiral. Ibland kan problemet från början orsakats av skörhet efter förlossning men efter ett tag vidmakthålls smärtan av att man oroar sig inför samlaget, spänner sig och då inte får tillräcklig lubrikation vilket i sin tur leder till ny smärta. Man hamnar i en ond spiral och har ont även om ursprungsproblemen läkt ihop. Då kan samtal med sexologutbildad terapeut eller barnmorska vara till hjälp för att hitta avspänningstekniker för att komma vidare.