Fråga: Om man gör en vasektomi, vart tar spermierna vägen? Vilket preventivmedel påverkar lusten minst? Vad gäller vid kondylom och herpes, är det samma skyldighet att rapportera som till exempel klamydia eller HIV? Mvh Börje
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Svar: Vasektomi betyder att man kirurgiskt går in och klipper av sädesledarna så att spermier inte kan komma med i utlösningen. Det är med andra ord sterilisering för personer med penis.
Detta ingrepp är enkelt och görs ofta under lokalbedövning. Vasektomi påverkar inte på något sätt personens testosteronnivåer och ska inte blandas ihop med kastrering. Man plockar inte bort testiklarna utan dessa fortsätter att producera spermier som dock inte längre kan komma vidare ut med utlösningen. Spermierna tillbakabildas sedan, det vill säga att kroppen tar hand om dessa och bryter ner dem.
Det är egentligen inte helt enkelt att svara på vilket preventivmedel som påverkar lusten minst. Vissa personer upplever en tydlig negativ påverkan på lusten om de använder hormonella preventivmedel såsom hormonspiral eller p-piller, medan andra inte känner av någon sådan påverkan alls. Andra personer upplever att kondom eller pessar är lite bökigt och påverkar lusten av den anledningen. För en del som steriliserat sig kan lusten få ett uppsving på grund av att man inte alls behöver oroa sig för en graviditet. Summa summarum är att det är olika från person till person. Använder du preventivmedel för personer med livmoder och har märkt en negativ förändring i din lust tycker jag att du ska kontakta en barnmorska för att diskutera om det kan finnas andra alternativ som kanske fungerar bättre.
Vi har en smittskyddslag som också reglerar sexuellt överförbara infektioner som klamydia, HIV, gonorré och syfilis. Har man någon av dessa sjukdomar är man skyldig att följa läkaranvisningar för att förhindra att smittan förs vidare. Det kan till exempel vara att informera sin sexpartner att man är smittad samt att använda kondom vid sexuella kontakter. Herpes eller kondylom är inte sjukdomar som går under smittskyddslagen och det finns därför inte ett krav på att den som bär på dessa virus måste informera en sexpartner. Har man ett skov och man misstänker att man är smittsam kan det dock vara schysst att informera den man tänker ha sex med samt praktisera säkrare sex för att förhindra smitta.