Blanchett tackade ja till rollen eftersom den relaterar till vår katastrofala tidsanda.
– På ett sätt tror jag att Phyllis Schlafly representerar ett sätt att tänka i USA som verkligen måste uppmärksammas – att det sker en förflyttning bakåt, berättar den Oscarsbelönade australiensiska skådespelaren.
– Serien skildrar en del av historien som fortfarande har verkningar, vars misslyckanden och framgångar vi lever med än i dag. Det är något som gör mig otroligt ledsen, men det har också sporrat mig. Av den anledningen tycker jag att serien är viktig; för att hålla den konversationen vid liv. Vad är det som är så skrämmande med jämställdhet?
Främjade misogyni
Schlafly attackerade karriärkvinnor och reproduktionsrättigheter, och rekommenderade gifta kvinnor att underkasta sig sina män. Hon grundade organisationen Eagle Forum som främjade misogyni. När kvinnorna från denna organisation dök upp för att protestera vid feministiska sammankomster löd texten på plakat bland annat, “Min make sa att jag fick demonstrera.”
Denna 1970-talshemmafru blev en ledande konservativ aktivist och en av Ronald Reagans allierade (och Donald Trump närvarade vid Schlaflys begravning 2016). Schlafly omkullkastade mycket av arbetet med Equal Rights Amendment, som feminister outtröttligt stred för, genom att hävda att det skulle tvinga kvinnor att gå med i militären och leda till samkönade äktenskap och könsneutrala toaletter.
Varför borde då hennes historia berättas?
För Blanchett är det ett sätt att förstå de händelser som lett till dagens USA, särskilt gällande kvinnors rättigheter.
– Som Phyllis skulle säga, hon tyckte redan att förlängningen för ratifikation av Equal Rights Amendment var skevt, säger Blanchett.
Antogs 1972
Andra vågens feminister i USA stred för ERA alltsedan dess start, 1923. Ett antagande av tillägget skulle innebära fri abort, samma rättigheter för kvinnor och män vid skilsmässa, såväl som samma äganderätt och lika lön. ERA antogs slutligen av den amerikanska kongressen 1972, men behövde ratificeras (det vill säga, få formellt samtycke) av minst 38 delstater för att kunna ta plats i konstitutionen. Tillägget hade ratificerats av 30 delstater när Schlafly sjösatte sin motkampanj, vilket banade väg för framväxten av den kristna högern på bekostnad av kvinnors frigörelse. Tidsgränsen för ratificering av tillägget förlängdes till 1982, men gick inte igenom då heller. Därefter löpte tidsgränsen ut. ERA har fortfarande inte införlivats i konstitutionen.
Det är bland annat därför ”Mrs. America” är så relevant i dag, i en tid då kvinnor fortfarande tjänar 20 procent mindre än män i USA.
– Har inte mannen som nu är USA:s president sagt att det inte kommer förändras? Jag tror det här är ett lika komplicerat fenomen som Brexit, säger Blanchett.
Underskattade dåtidens feminister Schlafly? I korthet, ja, menar Blanchett.
– De gjorde verkligen det, trots att hon varken var etablerad eller välkänd. De underskattade hennes förmågor, hennes uthållighet och hennes skicklighet i att kunna förenkla ett budskap, säger Blanchett.
Rädsla att tillintetgöras
Budskapet gick ut på att framställa feminismen som ett hot mot familjen, och det var i allra högsta grad ett budskap byggt på rädsla.
– Hon hade förmågan att sätta ord på hemmafruarnas största rädsla, att deras värld, den tillvaro som de tillbringat hela sina liv med att skydda och försvara, skulle tillintetgöras av feministerna.
Kampen för ERA startade med BH-bränningar, protester och topplösa parader, och serien dokumenterar de insatser som gjordes av dåtidens superkvinnor, från Gloria Steinem (Rose Byrne), till Shirley Chisholm (Uzo Aduba), Betty Friedan (Tracey Ullman) och Bella Abzug (Margo Martindale). Men snarare än att porträttera dessa feminister som hjältar, visas de genom ögonen på deras motståndare Schlafly – som skapade en motrörelse för att sänka dem.
Varför ge så mycket skärmtid till ett sådant monster?
– Före 1970-talet var politiskt konservativa kvinnor inte organiserade överhuvudtaget, säger seriens skapare Dahvi Waller (tidigare manusförfattare för serien ”Mad Men”).
– Phyllis organiserade inte bara katolska kvinnor som sig själv, utan bjöd in alla socialt konservativa religiösa samfund. Phyllis samlade dem till en stark front och de blev verkligen till fotsoldater i Reagans revolution.
Fortfarande aktuellt
För skådespelarna i serien fortsatte konversationerna utanför skärmen.
– Under inspelningen hände det ofta att vi sa, ”Wow, vi pratar fortfarande om samma saker nu, år 2019, som vi gör i serien, som utspelar sig 1970 till 1979.” På ett sätt var det ganska surrealistiskt, att vi fortfarande pratar om reproduktiva rättigheter och lika lön, sakerna som serien lyfter. Det är någonting kusligt med det, säger Rose Byrne, som spelar Steinem.
Även om kampen för ERA slocknade 1982, har ERA-koalitionen nyligen fått nytt liv, och nu behöver bara en sista delstat ratificera tillägget för att det ska gälla. Men ERA, det 28:e tilläggsförslaget i ordningen, kommer förmodligen inte att antas under Trump-administrationen. Nyligen visade dock över 90 företag, inklusive Apple, Google och Twitter, sitt stöd i en undertecknad överenskommelse för att garantera jämställdhet.
– Jag tror faktiskt att idéen om jämställdhet är utbredd. För många är detta ett oerhört smärtsamt ögonblick i mänsklighetens historia. Den enda möjligheten är nu att visualisera och därmed ta oss mot en mer inkluderande framtid, där regeringar arbetar för sina medborgare – för alla sina medborgare. Och jag tror att ett Equal Rights Amendment talar för den möjligheten, säger Blanchett.