I arbetet med föreställningen har de tre som ingick i researchgruppen åkt runt och samlat in nutida väckarklockor. En del av de berättelser som de har fått in kommer att gestaltas på scen.
– Det har varit ett svårt arbete att göra ett urval, då vi har mött så fantastiskt många människor som tänker bra tankar, säger Maria Löfgren.
345 män, 5 kvinnor
Elin Wägner skrev sin bok i vrede över att världen återigen stod mitt uppe i brinnande krig. Hon var också – långt före sin samtid – väl medveten om hur mycket miljön betydde, och hur den förvanskades. Hennes vrede riktade sig även mot den svenska riksdagen, som trots rösträtten inte ville lyssna på de kvinnor som kom in.
– I riksdagen sögs de kvinnliga frågorna snabbt in i systemet, utan att något hände. Där satt 5 kvinnor och 345 män, och när kvinnorna tog upp sådant som rätten till abort så svarade männen med att helt enkelt lämna rummet, säger Maria Löfgren.
Tog sonen från fronten
De nutida väckarklockor som finns med i föreställningen rör ett brett urval av ämnen. Där finns pensionärsparet som tagit strid mot Vägverkets beslut om att privatisera allmänna vägar, vilket kommer att begränsa allemansrätten.
Dagens ordförande för Rädda Barnen, den organisation som Elin Wägner var med om att starta, berättar om kampen för rösträtt åt barn.
En tredje berättelse kommer från en kvinna som fick panik när båda hennes söner var inkallade i Bosnien-kriget, där den etniska och religiösa röra som uppstått innebar att de dessutom hamnade vid olika fronter.
– Hon tog helt enkelt sin bil och for till fronten där hennes äldsta sonen låg, för att hämta hem honom. Det tog henne en vecka att övertala honom. Han ville först inte, och var dessutom påverkad av alla de droger de stoppade i soldaterna. Efter att ha fått med sig honom så hämtade hon även sin andra son och for med dem till Umeå, berättar Maria Löfgren.
En mycket kraftfull nutida väckarklocka upptäckte de i researchgruppen själva av en slump, när de satt och googlade efter vilket år som kvinnlig rösträtt infördes på Malta.
– Vi fick upp namn och inlägg från säkert femtio svenska män idag som sitter och propagerar för varför den kvinnliga rösträtten borde avskaffas. De argument de för fram är samma som för hundra år sedan. Det gjorde mig mörkrädd. Jag trodde verkligen inte att det var där vi befann oss idag, säger Maria Löfgren.
Viktigt med humor
Åsikter från de männen har fått ta plats i föreställningen, där de framförs av en rollfigur vid namnet Patriarkatet.
I uppsättningen av ”Väckarklocka” så berättas historien om Elin Wägner och den kamp hon var med om att föra, medan de nutida berättelserna sprängs in. I föreställningen ingår också både musik och dans.
– Det jag ser som min uppgift som regissör är också att få in humorn i det. Det är lätt att få ont i magen annars, säger Maria Löfgren.