När nu kulturella evenemang åter hotas av restriktioner kan man i alla fall fortsätta ägna sig åt böcker.Folk har skrivit som galningar denna pandemi, debutantmanusen fortsätter att rassla in till förlagen. Men samtidigt verkar folk också läsa mer än någonsin, parallellt med att de lyssnar på både ny och gammal litteratur. En förhandskik på förläggarföreningens statistik över bokförsäljningen under 2021 visar att den fortsätter att öka, både ljudböcker och fysiska böcker.Men några få storsäljare drar in mycket av pengarna, samtidigt står fortsatt de små förlagen för en betydande del av utgivningen av den allra bästa litteraturen. Även om det finns gott om guldkorn även hos bjässarna denna vår.Det är en så pass rik vårsäsong att det är svårt att välja, men här är nio böcker att se fram emot:
En berättelse om den åldrade Kazu som blivit kvar i den kejserliga Uenoparken i Tokyo som han en gång var med och byggde upp till de olympiska spelen 1964. Han har förlorat sin familj i Fukushima och är nu ensam, i en roman som spinner samman tidsåldrar och perspektiv, de stora historiska skeendena med det intima, staden Tokyos moderna skepnad med det förflutna.
Kommer ut den 14 januari på Albert Bonniers förlag.
Främlingar jag känner
Av Claudia Durastanti, översättning Johanna Hedenberg
Den italienska författaren Claudia Durastanti skriver helt anmärkningsvärt egensinniga och fascinerande memoarer om sin uppväxt, omväxlande på Manhattan, omväxlande i en liten by på den italienska landsbygden. Med två döva föräldrar, båda på tvärs mot hela världen. Om att bo mellan språken, att försöka bli människa i en fientlig miljö, om kärlek som finns ändå, mitt i vreden, filosofiskt, innerligt drastiskt och roligt.
Kommer ut den 7 februari på Wahlström och Widstrand.
Paradais
Av Fernanda Melchor, översättning Hanna Nordenhök
Den mexikanska författaren Fernanda Melchor bjöd på hypnotiserande läsning med den förra romanen som översattes till svenska, ”Orkansäsong”. Nu kommer en roman om de enorma klassklyftornas Mexiko. Paradais är namnen på ett av de muromgärdade lyxbostadsområden som omges av fattigdom, slum och grov kriminalitet. Där möts två tonårskillar från vitt skilda bakgrunder.
Kommer ut på Bokförlaget Tranan den 12 februari.
Den uppgrävda jorden
Av Lisa Wool-Rim Sjöblom
Wool-Rim Sjöblom har tidigare gjort den känsliga och skarpa serieromanen ”Palimpset” från 2016, i den gjorde hon upp med den korrumperade adoptionsindustrin genom ett sökande efter egna rötter i Korea. I ”Den uppgrävda jorden” gräver hon istället i andra adopterades spår, i Maria som kom från Chile på oklara vägar, ett dokumentärt vittnesmål om de adopterade barnens kamp för upprättelse mot adoptionsindustrins smutsigaste avigsidor.
Kommer i mars på Galago.
Min är hämnden
Av Marie NDiaye, översättning Ragna Essén
Man vet aldrig riktigt vad man ska råka ut för när man öppnar en roman av den ofta Nobelpristippade franska författaren Marie NDiaye, men man vet att det kommer att vara skarpslipad prosa och en helt egensinnig värld. Denna gång handlar det om en medelålders advokat som i sin nya klient eventuellt igenkänner en barndomsförälskelse, men som också ställs inför mannens groteska förfrågan: att försvara hans hustru som mördat deras tre barn.
Kommer på Natur och Kultur den 21 april.
Magnificat
Av Linnea Axelsson
Linnea Axelsson slog litteratur-Sverige med häpnad med sitt mäktiga dikteops ”Aednan”, som inte bara gav svenska samers historia den storslagna plats den förtjänar, utan också drog mängder av läsare till ett lyriskt verk och dessutom vann Augustpriset. Nu återvänder hon till romanformen i en bok om förälskelse och sorg, berättad genom en mamma bosatt i Paris med sin man och deras lilla flicka.
Utkommer den 2 mars på Albert Bonniers förlag.
Smärtans imperium
Av Patrick Radden Keefe, översättning Eva Johansson
Det skenande opioidberoendet i USA är inte bara grunden till massivt personligt lidande och svåra skador på samhällskroppen, det är också ett skandalöst exempel på hur läkemedelsindustrin kan försätta en hel nation i kris genom sina korrupta metoder och gränslösa girighet. Patrick Radden Keefe reder ut turerna kring familjen Sackler, som äger bolaget som skapat opioidläkemedlet Oxycontin, i stor utsträckning ansvarigt för en halv miljon amerikaners död.
Utkommer på Albert Bonniers förlag den 19 april.
Kvinnor som pratar
Av Miriam Toews, översättning Dmitri Plax
Kanadensiska Miriam Toews har med ”Kvinnor som pratar” skrivit om kvinnor som bryter tabut kring de fruktansvärda massvåldtäkter som de utsatts för, i en mennonitkoloni i Bolivia. Den strikta religionen har fått många av dem att tro att de utsatts för demoner, men en dag samlas de och bestämmer sig för att börja berätta. Romanen är baserad på verkliga händelser och kommer under året som film med bland andra Francis McDormand och Rooney Mara.
Kommer ut i februari på Rámus förlag.
Svart historia
Av Amat Levin
Med avstamp i sitt Instagramkonto ”Svart historia”, där journalisten Amat Levin under tre år gjort inlägg om svarta människors historia och om kontinenten Afrikas historia, har han nu skrivit en bok på samma tema. En serie nedslag i en skandallöst försummad berättelse, i allt från forntidens folkvandringar och tidiga afrikanska högkulturer, via slaveriet till den amerikanska medborgarrättsrölsens hjältar och rock’n’rollens födelse.