– Jag har goda nyheter. Läkarna säger att Spotem och de andra kommer att återhämta sig helt och hållet. Vi är snart gejm igen, säger Dee Phatboy till Dagens ETC.
Florida-födde SpotemGottem fick sitt stora genombrott i december 2020 med låten ”Beat Box”. Den blev först stor på Tiktok och Youtube (33 miljoner visningar i skrivande stund) och tog sig snabbt in på den prestigefyllda Billboard Hot 100-listan. På sociala medier växte låten ännu mer efter att Tiktokaren June Bug använde den till en danschallenge som blev viral – #JunebugChallenge. Många kändisar deltog, däribland LeBron James och Kevin Hart.
”Beat Box” tog sig sedan ända upp till tolfte plats på Billboard Hot 100 via samarbeten med redan etablerade rappare. Det är en explicit våldsam låt som i stora drag handlar om hur SpotemGottems ”Draco” är så högljudd när han använder dem att den gör en ”Beat Box”. ”Draco” är slang för ett i USA populärt halvautomatiskt skjutvapen och beatboxing är att med sin röst återskapa de ljud slagverk kan åstadkomma – eller att använda sin röst som ett instrument till att skapa beats i avsaknad av en riktig, elektronisk Beat box. En väletablerad musikform, sprungen ur 80-talets hiphopscen. I låten där SpotemGottem’s vapen ”Draco” står för beatboxingen pågår en shoot-out – det vill säga en skottlossning två gäng emellan och han rappar att han ”träffade honom i ryggraden, slog dreadsen av honom”
Skottskadad
Våldet hindrade inte rapparen från att bli bjuden på galor som BET Awards, recenseras i välrenommerade musiktidskrifter och ingå ännu fler samarbeten med etablerade rappare. Bara Kristin Corry på tidskriften Vice i New York, benämnde våldet i texten som aningen problematiskt. Men hon skrev att SpotemGottem som en ”18-åring som har tillräckligt med karisma att man glömmer vad låten handlar om”
Och karisma har han. Han ser ut som ett barn, en buspojke med dreadsen åt alla håll och kepsen på sne. Till och med rösten i ”Beat Box” låter som att den bryts av målbrott.
Men tonåringen rappar om grovt våld och återhämtar sig just nu efter verkliga skottskador. Han är själv dömd för grov bilstöld (Grand Theft Auto), olaga vapeninnehav samt misstänks ha deltagit i (minst) ett beväpnat rån. Dagens ETC frågar managern Dee Phatboy om våldet skulle kunna göra det svårt för honom i branschen framöver.
– Ja, om han dör blir det ju svårt. Nej, förlåt om jag driver med dig men jag tror inte det skulle finnas någon bransch kvar om man skulle cancella rappare som är eller har varit gangsters, det säger sig själv, säger Dee Phatboy.
Han menar att all hiphop ursprungligen kommer från Gangsta rap men att det finns de som försöker motarbeta dem.
Rhymes blir crimes
– Ja, det finns de som menar att våra rhymes borde vara crimes (att rim borde vara brott) men jag menar, våldet är en del av vårt liv och musiken är en del av vårt liv. Det är inget vi som lever i det kan välja bort. I alla fall inte retroaktivt. Sen finns det många rappare som lajvar vårt liv på gatan men de stora talangerna hämtas direkt från the real shit. Det får folk leva med, säger Dee Phatboy som vill refereras till med sitt artistnamn.
Det finns även i USA många som vill stoppa rappare från att glorifiera och, enligt dem, uppvigla till våld via sina texter. Det finns också fall där texten i en rap har lett till fällande domar. Exempelvis en rap framförd av Lawrence Montague 2017 som blev avgörande för att fälla honom för mord i domstol – vilket gav 30 års fängelse. Men rappare är inte uteslutna från offentligheten.
SpotemGottem deltog till exempel i BET Awards i somras, en separatistisk gala för afroamerikanska talanger. Galans existens innebär dock inte att afroamerikanska gangsterrappare utesluts från landets största, allmänna musikgala Grammy Awards. På 2020 års Grammy-gala i USA samlades Meek Mill, DJ Khaled, John Legend, Toddy Ricch, Kirk Franklin och YG på scen för att hylla den mördade, Crenshaw-bördige rapparen Nipsey Hussle. Det var ett tag oklart huruvida rapparen YG skulle kunna delta eftersom han bara tre dagar tidigare hade häktats för inblandning i ett rån – men han kunde mot en borgenssumma på 250.000 dollar (cirka två och en halv miljoner svenska kronor) frias lagom till galan.
Hyllad av Obama
Det var aldrig tal om att YG inte skulle få delta. Frågan var huruvida han skulle släppas fri i tid eller ej. Och vad gäller den mördade rapparen Nipsey Hussle fick han motta ett par hedersgrammys samt ett hyllningsbrev skrivet av förre detta president Barack Obama.
”När de flesta hör om kvarteret Crenshaw tänker de på gäng, kulor och förtvivlan såg Nipsey potential. Han såg hopp”, skrev Barack Obama och hoppades att hans omvandling och välgärning skulle inspirera andra från kvarteret och ”liknande kvarter”. Nipsey Hussle var medlem i det ökända gatugänget Rollin’ 60s Crips med stort våldskapital men blev en kraft som arbetade för att ge kvarterets ungdomar möjligheter till ett annat liv. När Hussle begravdes uppstod något väldigt ovanligt bland gängen i West Side, Los Angeles: de kom överens om eldupphör och bittra fienden gick i samma led för en dag.
Dagens ETC undrar om Dee Phatboy och SpotemGottem inspirerats av Nipsey Hussle omvandling.
– Han var en kung, han gjorde gott men … du vet. Även han sköts till slut. Våra bröder skjuts, vi skjuts, många av oss skjuter. Vad ska jag säga, jag vet inget om framtiden annat än att mina bröder har hämtat sig och vi fortsätter med musiken, det kan du lita på, säger Dee Phatboy.