BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Polisen varnar för det ”zombie-liknande”-beteendet, som de befarar kan leda till allvarliga olyckor, men såväl föräldrar som barn- och ungdomspsykologer ser flera positiva effekter av spelandet, främst att barn och unga reser sig från sofflocket, tar sig ut och rör på sig.
Att komma ut och röra på sig är naturligtvis nyttigt för alla barn och unga. Mycket har skrivits om att stillasittande och ofrivilligt överviktiga kan må bra av att få ett skäl utomhuslek. Nu lyfter nu flera föräldrar och barnpsykologer fram en annan grupp; barn och unga med autismspektrumdiagnoser, som de menar kan inspireras till utomhuslek och socialt samspel genom spelandet.
"Har gjort enorm skillnad"
Elin Åslund från Falun har en son på nio år med en diagnos inom autismspektrat och två yngre döttrar.
– Folk klagar och säger att ni som spelar Pokémon Go har inget liv, umgås på riktigt i stället. Men spelet har gjort enorm skillnad för vår familj. Tidigare har jag försökt tjata ut barnen, och oftast inte lyckats. Att få mina tre barn att leka tillsammans har varit stört omöjligt. Nu är hela familjen ute i timtal tillsammans, utan konflikter. Endast till följd av det här spelet, säger Elin Åslund.
Att spelet ibland hänger upp sig när familjen väl är ute har mindre betydelse.
– Då är vi redan mitt i naturen eller stan och det finns sysselsättning direkt. Fjärilar att fånga, pinnar att samla, stenar att kasta i sjön. Så nej, vi stirrar inte i mobilen jämt, vi promenerar, pratar och umgås medan vi väntar på att mobilen ska ”durra” till, säger Elin Åslund.
Tatja Hirvikoski är forskningsledare på KIND, ett forsknings- och utbildningscenter kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på Karolinska institutet.
– Vi måste alla hitta ett sätt som gör det roligt för oss att komma ut och röra på sig. Desto mer positivt vi upplever aktiviteten, desto högre är sannolikheten att vi kommer ut igen. Om det här spelet fungerar för barn och unga med autismspektrumdiagnoser, så är ju det fantastiskt, säger hon.
Tatja Hirvikoski förtydligar att många barn och unga med autism också lider av psykisk ohälsa, till följd av ångest och depressioner.
– Att komma ut och röra på sig för med sig många goda hälsoeffekter. Personer med autismdiagnoser har ofta svåra sömnsvårigheter, mår generellt dåligt och är deprimerade. Om man kommer ut oftare är det bevisat så att man sover och mår bättre, vilket i sin tur ökar möjligheten till inlärning, säger hon.
Gymnastiklektioner i skolan kan ofta bli en svår upplevelse för barn med autism, menar Tatja Hirvikoski. Att exempelvis tvingas delta i lagsporter och grupplekar kan upplevas nära på traumatiskt, då funktionsnedsättningen autism innebär svårigheter med den personliga flexibiliteten och det sociala samspelet.
– Det gäller att involvera de här barnen i aktiviteter de tycker är roliga. Det måste naturligtvis inte vara Pokémon Go, utan kan lika gärna handla om ett musikintresse eller ett intresse för brandbilar. Huvudsaken är att man finner en involverande aktivitet som fungerar, säger Tatja Hirvikoski.
Hon förtydligar också att barn och unga med autismspektrumdiagnoser långt ifrån alltid är ointresserade av att ha vänner.
– Att ha svårt med att förstå det sociala samspelet är inte samma sak som att man inte vill ha vänner. Många med de här funktionsvariationerna vill ha kamrater att dela intressen med, men förstår inte hur det sociala spelet fungerar. För dem tror jag det här spelet kan vara en bra väg, eftersom det finns tydliga instruktioner och regler som underlättar. Eftersom många med autism är duktiga på detaljinformation, tror jag också att de kan bli riktigt skickliga. Vi har alla ett behov av att få visa våra starka sidor, säger Tatja Hirvikoski.
Förbättra din sömn genom utomhusspel
1. Fånga dem redan tidigt.
Fånga några Pokémon redan på förmiddagen. Att komma ut i dagsljus tidigt på dagen har positiv effekt på nattsömnen.
2. Var på alerten under eftermiddagen.
Om du känner dig trött på eftermiddagen, sov inte. Om man sover under dagen blir det svårare att somna på natten. Gå i stället ut och fånga några Pokémon även under eftermiddagen.
3. Alerta spelare sover på natten.
Lägg dig före midnatt. De färgstarka Pokémonmonstren syns ändå bäst i dagsljus, så passa på att sova på natten.
Källa: KIND på Karolinska institutet.
Liknande spel
Geocaching är ett annat gps-stött spel i vilket spelaren med hjälp av mobilen söker efter ”skatter”, eller så kallade ”cacher”, vars koordinater är utlagda på internet. ”Skatterna” och koordinaterna läggs ut av andra spelare.
Ett annat spel som implicerar ett gps-system och en mobiltelefon är det svensktillverkade spelet Turf. Spelet går ut på att samla poäng genom att ta över zoner och behålla dem så länge som möjligt. Zonen övertas genom att spelaren befinner sig på platsen i den fysiska verkligheten.