Först hölls visningarna vid Färgargården, men på senare år har man även gjort nedslag på andra håll. I sommar tar utomhusbion ännu ett kliv ut i stan, med visningar på nio olika platser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har valt att bjuda in staden genom olika samarbetspartners som blir värdar för de olika visningarna. Det är olika värdar på varje plats, berättar Anders Grentzelius, verksamhetsledare för filmföreningen Flimmer.
– Vi har ju ett uppdrag från Norrköpings kommun att vända oss till alla, säger Richard Follstedt, verksamhetskoordinator.
Värdarna har fått välja filmerna
I stället för att själva välja filmer har de också låtit värdarna välja vad de tror att deras målgrupp vill se.
– Jag vill inte påstå att vi är kultursnobbar, men vi har ju vårt sätt att se på film och man kan lätt fastna i sin egen sfär, säger Anders Grentzelius.
På det här sättet hoppas de få nya publikgrupper att upptäcka utomhusbion.
En tanke med värdskapet är också att ge värdarna en möjlighet att sätta sin egen prägel på visningarna och att skapa fler upplevelser.
Från värdorganisationerna har gensvaret varit väldigt positivt.
– På Sydvallen till exempel har de blivit eld och lågor över det här, berättar Anders Grentzelius.
Hageby IF, som kallar sig själva för en mångkulturell mötesplats, har valt att där visa filmen Den unge Zlatan. Där kommer man att också att uppmärksamma klubbens 55-årsjubileum i samband med filmvisningen.
– Och Hallarna har valt att göra en helkväll i samband med sin visning av filmen Cry-Baby, med olika aktiviteter för att tilltala dem som är intresserade av deras verksamheter, säger Richard Follstedt.
Saliga munken, som i år inte kommer att arrangera Munken in the Park, blir i stället värdar för två av sommarens filmer.
– Det kommer att finnas möjlighet att äta i samband med filmvisningarna. Därför blev det inte några finstämda filmer som kräver tystnad, säger Anders Grentzelius.
Utomjordingar och kärlek
Två verksamheter i Klockaretorpet står värdar för visningen där, och har valt filmen E.T.
Norrköpings konstmuseum visar Moonrise kingdom, en film som passar ihop med deras pågående utställning Luftslott, som handlar om fantasi och drömmar.
En ny plats för utomhusbion i år är den översta våningen på parkeringshuset Ankaret i centrum, där filmvisningen inramas av Norrköpings nattsilhuett.
– Det har aldrig visats film här förut, säger Richard Follstedt.
Här är det Norrköping Pride som står bakom arrangemanget, och filmen de valt är Fucking Åmål.
Den sista visningen för säsongen genomförs i samarbete med studentorganisationerna vid Linköpings universitet. Tanken är att samverka med de nya studenterna.
Till den visning där Norrköpings kommun står som värd har Flimmer hjälpt till med filmvalet. Men i stället för en film valde de ut fyra, som Norrköpingsborna sedan fick rösta på. Folkets val föll på En man som heter Ove.
Generellt gäller att alla filmer är öppna för alla, utan åldersgräns.
Ungdomar från Back Up på plats
Vid varje föreställning kommer ungdomarna i projektet Back Up att finnas med för att skapa trygghet bland besökarna.
Det kommer också att visas ett antal förfilmer, som alla producerats av ungdomar i Östergötland. Det är bland annat nyanlända ungdomar som gjort kortfilmer utifrån hur de ser på sin egen existens här och nu i Norrköping.
Anders Grentzelius och Richard Follstedt har redan smugit igång med planerna för nästa sommars utomhusbio. Och om sommarens koncept faller i god jord tror de båda att det kan vara rätt väg att fortsätta på även framöver.
– Nu har vi hittat just de här platserna och de här värdarna i år. Men om någon har en bra plats, eller en organisation som vill vara med, så skicka gärna in det till oss, säger Richard Follstedt.