I ”Happening – a clean energy revolution” får tittaren följa James Redford på en resa genom delar av landet och se hur grön energi skapar arbetstillfällen, är vinstdrivande och får samhällen att växa sig starkare. Det pågår en solkraftsboom i landet som inte går att stoppa – trots att det finns krafter som skulle vilja det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En av hållplatserna är världens största solkraftverk, Ivanpah, på gränsen mellan Nevada och Kalifornien. Den består av 300 000 speglar som kan vända sig mot solen.
– Den gröna energin är nästa teknologiska steg. Lika revolutionerande som telekommunikation, internet och flygplan. Det här kommer att vinna på ren ekonomi. I nuläget förstår de flesta amerikaner inte det, säger James Redford till Dagens ETC.
Tog stopp med Reagan
Den 55-årige filmaren var först tveksam till att använda sig av sin fars kändisskap som filmstjärna och miljöaktivist. I filmen skildras familjen Redfords starka engagemang som inleddes på 1970-talet.
– Att inte ha med den här delen av min historia skulle kännas konstigt och distraherande. Först tänkte jag att hans närvaro skulle störa temat. Men jag växte ju upp i ett hem där min mor arbetade åt solenergilobbyn och tillsammans med min far jobbade hårt under en tid då det endast var principiellt viktigt och moraliskt att gå över till förnybar energi. För det fanns inga ekonomiska argument för det på 1970-talet, säger han.
Han beskriver att framåtandan stannade upp den gången när Ronald Reagan vann presidentvalet 1980.
– Då tog han bort solpanelerna från Vita huset som Jimmy Carter hade fått installerade. Det fanns en stark symbolisk laddning i det där. Så vi förlorade ett decennium eller två av forskning och framsteg, säger han.
Nu är James Redford mer optimistisk, och det sipprar fram när man ser filmen.
– Samtidigt är förnekelse en förståelig respons när saker och ting verkar hopplösa. Men hoppet är ju inte ute, och det är huvudorsaken till varför jag gjorde filmen. Jag tänkte ”fan, vi måste inse att vi kan fixa det här”, säger han och konstaterar att USA står i skuld till övriga världen att försöka göra något åt klimatförändringarna eftersom landet har bidragit med så pass stor del av koldioxidutsläppen.
– Just nu har vi inte möjligheten att agera på grund av vem som sitter i Vita huset. Men det finns andra som har viljan – exempelvis inom företagsvärlden, på statlig och lokal nivå. USA kommer att gå vidare med det här utan Donald Trump, säger han.
”Måste få det här att fungera”
När James Redford har turnerat med filmen så märker han att vissa åskådare förargas av avsnittet som handlar om solkraftverket Ivanpah.
– Många miljöaktivister är rasande på solkraftverket och dess påverkan på dalen. Men jag försöker se på framstegen och teknologin ur ett globalt perspektiv. Vi måste få det här att fungera.